Reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség a FIFA súlyos büntetésére

Reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség a FIFA súlyos büntetésére

Budapest, 2021. szeptember 2.
Az angol Raheem Sterling, valamint Schäfer András, Fiola Attila és Szoboszlai Dominik (b-j) a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a honlapján tette közzé álláspontját, miszerint a nemzetközi szövetség, a FIFA által kiszabott zárt kapus büntetés nem igazságos és kontraproduktív lépés. A döntés részletes indoklásának ismeretében a fellebbezést is kilátásba helyezte.

Mint az MLSZ írja, „álláspontja szerint mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben szeptember elején. Az MLSZ számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan.

Arra is kitértek a közleményben, hogy a találkozó előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA- és FIFA-irányelvek figyelembevételére. „Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható: szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat” – szögezték le.

A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de szerinte az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és jelenlegi formájukban nem hatékonyak.

– Az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés – tették hozzá.

A közlemény végén a szövetség tudatta, hogy a korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

Mint ismert, az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt soron következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak. További egy zárt kapus találkozót pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség (FIFA). Az MLSZ ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott.