Remélhetőleg nem bokszzsák lesz a Fradi

Remélhetőleg nem bokszzsák lesz a Fradi

A ferencvárosi játékosok edzenek Barcelonában, az Estadi Cornella-El Prat stadionban 2019. szeptember 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este 21 órától Barcelonában, az Espanyol ellen kezdi meg a Ferencváros a menetelését az Európa-liga főtábláján. A Fradi már szerda este edzett a találkozó helyszínén, és az ezt követő sajtótájékoztatón Szerhij Rebrov vezetőedző az MTI szerint azt hangsúlyozta, hogy a Ferencvárosnak saját játékára kell koncentrálnia ahhoz, hogy olyan eredményt érjen el, ami sikernek számít.

– Hosszú út vezetett idáig, de eddigi ellenfeleinkkel nem tudom összehasonlítani mostani riválisunkat, mivel az Espanyollal még nem játszottunk – mondta Rebrov. Hozzátette, hogy sajnos Skvarka nem áll készen a meccsre, még csak most kezdett el edzeni, viszont mindenki más, aki a keretben van, így a válogatottban megsérült Lovrencsics Gergő is igen. Így tehát volt válogatási lehetősége, már ami a kezdőcsapatot illeti. Rebrov hozzátette ugyanakkor, hogy bár az Espanyol gyengébben kezdte a bajnokságot, ám a találkozónak nem a Fradi az esélyese.

Győzött a Fradi, jöhet az Európa-liga csoportköre! | Magyar Hang

A stadion, vagy a Fradi-szurkolók által csak „Szentélynek" hívott aréna felé menet, az ember mást sem hallott, mint azt, hogy ilyen közel még sosem volt a Fradi az Európa-liga csoportköréhez, és három a magyar igazság. Így az 1995-ös Bajnokok Ligája, és a 2004-es UEFA Kupa csoportköre után éppen itt az ideje, hogy 2019-ben meglegyen az újabb, az Európa-liga csoportkör.

Az ukrán vezetőedző kijelentette, a megfelelő koncentráció és a magabiztosság lehet a kulcs csapata számára, és mivel az utóbbi meccseik jól sikerültek, így utóbbival nem lehet gondjuk. Persze azzal tisztában van, hogy teljesen más iramú meccs vár a csapatára, de a Fradi már bizonyította a bolgár Ludogorec ellen – aki szintén ebben a csoportban található –, képes felvenni ezt a tempót. Rebrov elárulta, az eddigi meccseken nem vallottak szégyent, és úgy érzi, ezúttal sem kell féltenie csapatát.

A ferencvárosi szurkolók abban bíznak, hogy Szerhij Rebrov labdarúgócsapata nem a bokszzsák szerepkörére készül a csoportmeccseken. Egyrészt nem ártana megmutatni a világnak, hogy a Fradinak igenis helye van a főtáblán, másrészt az El-szereplés sem hozhat rosszul a konyhára, ha a csapat pontokat szerez. Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint a magyar klub a BL-selejtező első három körében összesen 1,14 millió eurót (376 millió forint) gyűjtött, az Európa-liga főtáblára jutásért pedig további 2,92 millió eurót (964 millió forint) kap.

A pénzeső hullhat tovább – persze ahhoz jól kellene szerepelnie a Fradinak. A csoportkörben minden győzelemért 570 ezer eurót (188,2 millió forint), a döntetlenekért pedig 190 ezer eurót (62,7 millió forint) fizet az UEFA. A csoportgyőztesként továbbjutó csapat 1 millió eurót (330 millió forint), a második helyen továbblépő 500 ezer eurót (165 millió forint) kap, míg a klub bevételét a jegyeladásból befolyó összeg és a televíziós közvetítési díjak is gyarapítják. Márpedig a Fradi esetében előbbinél jelentős összeggel lehet kalkulálni, hiszen mindhárom hazai csoportmeccsén már most garantált a telt ház.

Sokan azt vallották, az lett volna az igazi, ha egy sztárcsapat egy csoportba került volna a Ferencvárossal. Ez az álom végül nem jött össze, de a csoport rendkívül kiegyensúlyozott, kiemelkedő klub nélkül. A zöld-fehérek ugyanis a BL-selejtezőben oda-vissza legyőzött bolgár Ludogoreccel, az orosz CSZKA Moszkvával, valamint a spanyol Espanyollal kerültek egy csoportba.

Az FTC számára egyedül a spanyol klub ismeretlen, a másik kettővel már találkozott a nemzetközi kupákban. Két tétmérkőzést játszott a CSZKA Moszkvával még 1994 szeptemberében a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK), amikor is mindkét meccsen 2-1-es hazai siker született, de a budapesti visszavágón a Fradi jutott tovább tizenegyesekkel. A bolgárok ellen pedig igazán frissek az élmények, hiszen júliusban, még a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Ferencváros a Groupama Arénában 2-1-re, Razgradban pedig 3-2-re győzött.

Újra összekerült a Ludogoreccel a Fradi | Magyar Hang

Tizenöt év után szerepel újra nemzetközi kupa főtábláján a Ferencváros, ami a pénteki sorsoláson a bolgár Ludogoreccel, az orosz CSZKA Moszkvával és a spanyol Espanyollal került egy csoportba. A labdarúgó Európa-liga főtáblájának csoportjait negyed kettőtől választották ki, minden csoportba minden kalapból egy csapatot húzva.

Mindenesetre, aki netán újabb bravúrban, a csoportból való továbbjutásban reménykedik, annak azért nem árt tudni, hogy a kvartettből messze a Fradinak a legalacsonyabb a piaci értéke a mértékadó Transfermarkt.de szakportál adatai szerint. A Ferencváros keretét jelenleg 18,5 millió fontra (6,7 milliárd forint) taksálják, míg a Ludogorecé 42,2, a CSZKA Moszkváé 122, az Espanyolé pedig 133 millió font – azaz sokszorosa a magyar bajnokénak. Persze Rebrov legényei a bolgárok ellen megmutatták, hogy okozhatnak meglepetéseket.

A zöld-fehérek a spanyol klub ellen kezdik meg a menetelésüket. Az Espanyol egyébként a Fradihoz hasonlóan hosszú szünet után tér vissza egy nemzetközi kupa főtáblájára: a kisebbik barcelonai klub utoljára a 2006–2007-es szezonban szerepelt még az El elődjében, az UEFA-kupa csoportkörében. Igaz, akkor egészen a fináléig verekedte magát, ahol kikapott a Sevillától. Az Espanyol három selejtezőn jutott túl, és a La Liga hetedikjeként az izlandi Stjarnant, a svájci Luzernt és az ukrán Zorja Luhanszkot búcsúztatta. A csapat legjobbjának a 30 millió euróra taksált Marc Rocát tartják, de a keret tagja a 2014-ben a Real Madriddal BL-t nyert kapus, Diego López is.

Az orosz bajnokság negyedikje, a CSZKA Moszkva nem vívott selejtezőt, automatikusan a csoportkör tagja. A gárda legtöbbet érő játékosa a 30 millió eurót érő jobbhátvéd, a brazilból lett orosz válogatott Mário Fernandes, de a teljes Fradi-keret értékét a most megszerzett horvát középpályás, Nikola Vlasic (20 millió euró) is meghaladja. A CSZKA az elmúlt években mindig valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében játszott, többször továbbjutott a kieséses szakaszba is.

Amint azt már írtuk, a legismerősebb ellenfél a bolgár Ludogorec gárdája, amely lassan magyar átokkal bír, hiszen tavaly a Mol Vidi – akkor éppen ezen a néven futott a fehérvári alakulat –, idén pedig a Fradi állította meg a BL-selejtezőben. Az elmúlt nyolc esztendő bolgár bajnokcsapata most nagyon fogadkozik, kiküszöböli a csorbát, és megmutatja, hogy jobb, mint a Fradi. Sőt, azt sem tartják kizártnak, hogy megismétlik korábbi nagy menetelésüket: az El-ben a 2013–2014-es évadban a legjobb tizenhat közé, míg 2017–2018-ban a legjobb 32-be jutottak be.