Rokona licencével bokszolt, meghalt a ringben

Rokona licencével bokszolt, meghalt a ringben

Már nem lehetett megmenteni a 21 éves bolgár fiatalember életét (Fotó: Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hétvégén olyan tragédia történt egy albániai profi ökölvívó gálán, amelyhez hasonló esetre nem sok példát tudunk felsorolni a sportág történetéből. Szombat este rendezték Shkodrában a sporteseményt, ahol a hazaiak egyik feltörekvő bokszolója, a pehelysúlyú Ardit Murja felhozó meccsen csapott össze a bolgár Iaso Velicskovval. Legalábbis papíron, ugyanis a ringbe a nevezett bolgár bunyós helyett az unokatestvére, Borisz Velicskov lépett, méghozzá rokona licencével.

Murja már az első menetben előbb fejre, majd testre talált, amitől a bolgár „bokszoló” előbb a kötelekre esett, majd lezuhant a padlóra. A helyszínre érkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A meccset követően kiderült a csalás, illetve az, hogy a 21 éves elhunyt fiatalembernek ez már a hatodik meccse volt a ringben, és minden esetben az unokatestvére licencét használta. Egyelőre a szakértők a halál okát keresik, hiszen a felvételek alapján nem kapott akkora ütést, ami ezt végkimenetelt indokolta volna.

Rácz Félix szerint az elhunyt sportoló nem is volt tudatában annak, milyen veszélynek teszi ki magát, és nem foglalkozott azzal, vajon neki miért nem adták meg a profi versenyzéshez kötelező licencet.

– Ebben a szomorú esetben három fő felelőst látok. Az egyik a ringben elhalálozott bokszoló, valamint az unokatestvére, akinek a papírjaival lépett ringbe. A fő bűnös a bolgárok menedzsere, aki tisztában volt mindennel, mégis kiközvetítette a fiatalembert erre a meccsre. Mint megtudtam, összesen 800 eurót kapott volna Borisz a mérkőzésért, ám a menedzsere csak négyszázat adott oda a családnak – állította a promóter, aki az elmúlt szombaton rendezett a budakalászi sportcsarnokban profi ökölvívó gálát.

A szakember szavai szerint nálunk ilyen eset egyszerűen nem fordulhat elő, hiszen már addig két szűrön megy keresztül az ökölvívó, amíg megkapja a repülőjegyét, hogy elutazzon hozzánk. Minden esetben tökéletesen stimmelnie kell minden adatnak, hiszen így veheti át a névre szóló jegyét az utazáshoz. Utána már itt, a gála helyszínén a mérlegelésnél hiteles dokumentumokkal kell igazolnia a kilétét, majd a mérlegelési jegyzőkönyvet alá is kell írnia. – Ha véletlenül valami adat nem egyezik a hivatalos nyilvántartással, azaz a boxrec adatokkal, nem engedjük addig bokszolni, amíg ezt nem tisztázzuk. Úgy vélem, a kinti gála szervezője láthatott egy Rocky-filmet, és azt hitte, ezzel mindent tud – fogalmazott Rácz Félix.

A korábban amatőrben és a profik között mindent megnyerő Kovács Kokó István szerint nagyon ritka az ehhez hasonló eset a profi ökölvívásban. A négy nagy szervezet egyike, a WBO gáláin ellenőri feladatokat ellátó sportember elárulta, ő is járt már úgy egy balkáni országban rendezett gálán, hogy szinte semmi sem felelt meg az előírásoknak.

„Ilyenkor a legnagyobb szigorral kell fellépni a szervezőkkel szemben, ám például azt el kellett fogadnom, hogy egy grammra hitelesített mérleg helyett egy egyszerű fürdőszobai mérőeszközt használjanak a hivatalos mérlegelésnél, mert egyszerűen nem volt másik” – jelentette ki Kovács István.

A szakember elmondta, minden bokszolónak rendelkeznie kell az úgynevezett versenyzői engedéllyel, azaz a licenccel, amiben egyrészt a sportorvosi engedélye, másrészt az eddigi meccsei vannak bevezetve. – A helyi szövetség vezetőjének kell ellenőriznie, hogy minden rendben van, és ebben az esetben itt történhetett a mulasztás – mondta Kokó.