„Románozásról” kérdeztük a Fradit, válasz helyett a Magyar Hangot támadták

„Románozásról” kérdeztük a Fradit, válasz helyett a Magyar Hangot támadták

FTC-Telekom–Gyergyói HK jégkorong mérkőzés 2022. október 26-án (Fotó: Gyergyói HK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több tucat nézőt tiltottak ki a biztonsági őrök a szerda esti FTC-Telekom–Gyergyói HK jégkorong mérkőzésről. Volt, akit az érvényes jegye ellenére is elküldtek, másoknak pedig nem adtak el belépőt: a Krónika információi szerint nagyjából ötven gyergyói szurkoló azért maradt le a csapata győzelméről, mert ugyan a vendégszerkotrban is voltak még üres helyek, de a helyszínen nem árultak oda belépőt. 

A klub egy Facebook-kommentben magyarázta a helyzetet: „a magyarországi sporttörvény és a liga által előírt 10 % férőhelyet minden mérkőzésre biztosítjuk a vendégszurkolók számára. Ez a 200 db belépő a mérkőzés kezdetére elfogyott. Mivel nincs semleges szektor a mérkőzésekre, ezért a biztonsági szolgálatnak kötelessége azonosítani, ha vendégszurkolók hazai belépővel próbálnának meg belépni, a hatályos biztonsági előírások szerint ez sajnos nem lehetséges, akkor sem, ha az illető ülve nézne végig egy mérkőzést. A biztonsági szolgálat helyesen végezte a jogszabályi előírások szerinti dolgát, amikor nem engedett be vendégszurkolókat a hazai szektorokba, akkor sem, ha érvényesek voltak a belépők.”

Az ügy azonban ennél kacifántosabb. Kint rekedt egy magyar válogatott jégkorongozó, a jelenleg a Csíkszeredai Sportklubot erősítő Reisz Áron is, akit Facebook-posztja szerint azért nem engedtek be, mert Csíkszeredában született. Az általa készített felvételen jól hallatszik, amint a biztonsági szolgálat munkatársai megtanácskozzák egymás közt, hogy mivel a személyi igazolványa szerint „romániai”, nem léphet be a csarnokba: „akkor köszönjük” – mondta az őr, majd becsukta az ajtót. – Mivel ezen az estén abszolút semleges nézőnek tartottam magam, fel sem merült bennem, hogy a vendégszektorba váltsak jegyet egy hazai mérkőzésen – írta Reisz Áron a posztjában. Hozzátette: „Egyszerűen a születési helyem alapján diszkrimináltak a biztonsági őrök. Azt csak megjegyzem, hogy a Fradinak semmi problémája nem volt a születési helyünkkel, akkor, amikor Fradi színekben utánpótlás bajnoki címet nyertünk az egyesületnek (két évtized után az első bajnoki címe volt a szakosztálynak)”.

Úgy tudjuk, a sportolóval együtt sokan annak ellenére sem juthattak be, hogy nem a Gyergyó drukkerei, egyszerűen szeretik a jégkorongot, magyarként Magyarországon élnek, itt váltottak jegyet a találkozóra, csak éppen Erdélyben látták meg a napvilágot. A személyi igazolványuk pedig le is buktatta őket. 

A Gyergyói HK állásfoglalást adott ki pénteken, melyben többek között azt írták, hogy a Tüskecsarnok befogadóképessége bőven megengedte volna, hogy akár több férőhelyet biztosítsanak a vendég szektornak, de semleges szektor kijelölésére is lett volna lehetőség. És a vendég szektorban is voltak még üres helyek, amelyeket a kizárt nézők elfoglalhattak volna. „Felháborítónak tartjuk, és határozottan tiltakozunk a rendezők és a biztonsági szolgálat részéről tapasztalt megnyilvánulásokkal szemben. Kérjük a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga vezetőit, tegyenek lépéseket, hogy a jövőben mindez ne fordulhasson elő” – írták.

Az incidensről szerettük volna megkérdezni a meccset rendező klubot, a Ferencvárost. Levelünkre nagyon gyorsan válaszoltak, de az ügy részletei helyett a Magyar Hang általuk vélelmezett elfogultságát taglalták: „Már többször jeleztük, hogy a Magyar Hang magazinnal és annak internetes változatával nem kívánunk együttműködni. Önöket nem érdekli a valóság, az FTC-vel készített anyagok kizárólag eszközül szolgálnának a Magyar Hang és annak internetes változata egyoldalú és elfogult tájékoztatási céljainak.”

Azért is örültünk volna az érdemi válaszuknak, mert nem először történt botrány az Erste Ligaként futó magyar jégkorong bajnokságban, amelyben a Gyergyói HK, a Csíkszeredai Sportklub és a Brassó is részt vesz. Idén tavasszal a Fradi és a Csíkszereda döntős párharcai során lehettünk szem- és fültanúi kellemetlen jeleneteknek. Előbb egy brutális ütközés, és az abból eredő sérülés, majd a következő meccs utáni események borzolták a kedélyeket.

A csíki csapat minden mérkőzése végén az őket elkísérő nagy számú szurkolótáborral együtt elénekli a székely himnuszt, de erről a csarnok DJ-je nem tudott, így nem keverte le a zenét. Talán szerencsére, mert így a székelyek nem hallották a himnuszukat kifütyülő Fradi-tábort sem. Az 5-1-es sikerből kulcsszerepet vállaló kapus, Adorján Attila az M4 Sport kamerái előtt kért szót, mert úgy érezte, a mérkőzés végén méltánytalanság érte őket a Tüskecsarnokban. „Azt még szeretném elmondani, hogy utoljára ilyet csak Brassóban láttam, hogy a székely himnusz alatt a zenét nem állítják le. Nagyon sajnálom. Nem tudom, mivel érdemeltük ezt ki. Mi mindig megadjuk a tiszteletet, és úgy gondolom, mi is megérdemeljük” – nyilatkozta.

És a rá következő meccs sem múlt el gyalázkodás nélkül. Az M4Sport+ internetes közvetítésében jól hallatszott, hogy a ferencvárosi szurkolóknak akkor sem tetszett a székely himnusz. A DJ ezúttal lekeverte a zenét, így a közvetítésben is hallhattuk, hogy a csíkiak énekét időnként elnyomják a lelátó többi részéről érkező K..a anyád! és Ria, ria, Hungária! rigmusok.

A legújabb botrányra a Ferencváros jó ideig nem reagált, végül két nappal később, pénteken egy közleményben kértek elnézést azoktól, „akiket kellemetlenség ért”. – A Ferencvárosi Torna Club, ahogy eddig is, úgy ezután is mindent megtesz a magyar jégkorong fejlődéséért, előre lépéséért, népszerűsítésért mind a határokon belül, mind a határokon túl – írták. Hozzátették: az összefogás jegyében meghívják soron következő, október 29-iki, szombati bajnoki mérkőzésére, az Újpest elleni Derbire a Gyergyói Hoki Klub és a Csíkszeredai Sport Klub vezetőit és játékosait. Ezen kívül pedig kártalanítják azokat, akik érvényes jegyük ellenére sem jutottak be a szerdai meccsre.