Soha ennyi hajó nem indult még a Kékszalagon

Soha ennyi hajó nem indult még a Kékszalagon

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj - 21. Izsák Szabolcs Emlékverseny résztvevői (Fotó: Kékszalag.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön veszi kezdetét a jubileumi, 50. Kékszalag vitorlásverseny, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő viadala. Pedig – az 1934-es kezdetektől – nem is minden évben rendezték meg a Kékszalagot. A táv légvonalban 155 kilométer, a hajók Balatonfüredről indulnak, Balatonkenesétől Siófok felé veszik az irányt, majd jön Keszthely, utána visszatérnek Balatonfüredre. Az utóbbi években rendre 500-nál is több hajó indult el, és az ötvenedik viadalra rekord mennyiségű (600-at meghaladó) nevezést nyújtottak be, különböző kategóriájú vitorlásokkal.

Idén igazán izgalmassá az teszi a versenyt, hogy nem lehet csak két vagy három – a győzelemre egyértelműen – esélyes hajót megnevezni, ugyanakkor az biztosan kijelenthető, hogy a többtestű hajók, a katamaránok közül kerülhet ki a győztes. Az utóbbi négy alkalommal mindig katamarán győzött, 2014-ben a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty – ez tartja a Kékszalag időrekordját alig több mint 7 órás eredménnyel. 2015-ben a Christophe Péclard kormányozta Safram, 2016-ban és 2017-ben pedig a Festipay, amelynek a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas volt a kormányosa. Favoritok mindig vannak, de az időjárás rendesen meg tudja kavarni a versenyt és az esélyeket, amelyre többször is akadt példa.

Ott lesz a rajtnál például egy teljesen új magyar fejlesztésű, háromtestű, két egymás mögé helyezett árbócos hajó, a Hungexpo – Hungarian Silence. Ez az építmény most szerepel majd először a Kékszalagon, s szombatra, vagy talán már hamarabb kiderül, mire lesz képes. Az esélyesek közé tartozik még a Red Bull Extreme Sailing Team, a többszörös olimpiai bajnok, osztrák Roman Hagara csapata, ők két katamaránnal is rajthoz állnak a Balatonon.

Amolyan erőfelmérőnek is betudható volt a múlt heti Fehér Szalag GeneralCom nagydíja – több mint 250 hajó vett részt rajta –, amelyen ugyan elsőként az RSM2 legénysége ért célba a Litkey Farkas irányította PreVital előtt, ám a sok óvás és kizárást követően végül a Józsa Márton kormányozta Opel Fifty-fifty nyerte a Balaton keleti medencéjében.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.