Stadionépítési láz után csarnoképítési jöhet

Stadionépítési láz után csarnoképítési jöhet

A férfi válogatottunk kijutott a vb-re, és a 2022-es hazai Európa-bajnokságon visszatérne a legjobbak közé (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Kézilabda-szövetség glasgow-i kongresszusán az EHF tagországai döntöttek a 2022-es férfi Európa-bajnokság helyszínéről: a magyar–szlovák pályázat nagy fölénnyel utasította maga mögé a belga–francia–spanyol kandidációt! A siker értékét tovább növeli, hogy a belgákat leszámítva két sportági nagyhatalmat, a franciákat és a spanyolokat is sikerült legyőzni a voksoláson. A pályán mindez már nehezebben volt kivitelezhető, az idei EHF-bajnokok ligája final fourjában például három francia csapat (a Nantes, a Paris Saint Germain és a Montpellier) szerepelt, míg a magyar élcsapatok a nyolc közé sem jutottak be.

A 2022-es tornáért a magyar–szlovák, illetve a belga–francia–spanyol kombó mellett egy harmadik kandidálás is bejelentkezett, ám a Dánia–Svájc alkotta konzorcium (állítólag a magyar prezentációt látva) kifarolt az utolsó pillanatban, és inkább a két évvel későbbi eseményt célozta meg.

A magyar pályázat előnyére vált, hogy a korábbi, a futballban elővezetett makettpályázatokkal szemben ezúttal valós, fizikai valóságukban meglévő csarnokokkal jelentkezett a kézilabda-szövetség. Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, a nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosa ezt a magyar sportdiplomácia hatalmas eredményének tartja. A magyar pályázat sikere pedig elősegíti, hogy Szeged új sportcsarnokot kapjon, a Veszprém Arénát pedig kibővítsék.

Maga a rendezvény valóban nem kispályás: a férfiak 15. kontinensbajnokságán a sportág történetében második alkalommal már 24 csapat indulhat. Az Eb-t 2022 januárjában, a tervek szerint hat városban rendezik meg, Magyarországon Budapest, Debrecen, Szeged és Veszprém, míg Szlovákiában Kassa és Pozsony lesz házigazda, a döntőt pedig a Papp László Budapest Sportarénába viszik. „Ez a magyar olimpiai család közös sikere, együtt dolgoztak a magyarországi városok, a Magyar Kézilabda Szövetség, és a helyszínen Glasgow-ban prezentált Nagy László és Görbicz Anita. Kedvező visszhangja volt, hogy az ikonikus sportolóink részesei voltak a kampánynak” – kommentálta az államtitkár a rendezést, és kijelentette: pusztán az Eb miatt nem terveznek fejlesztéseket! Mondjuk ez a vizes világbajnokság óta óhatatlanul kardinális kérdés egy világméretű sportesemény Magyarországra hozatalakor…

A Veszprém Aréna bővítése évek óta napirenden van, mert a klub és a magyar kézilabda egyértelműen kinőtte a csarnokot, ott az Eb-rendezéstől függetlenül is mindenképpen végrehajtották volna a fejlesztést. Ezt lapunk saját forrásai is megerősítették. Az 5500 nézőről 9000-re bővítés tehát eleve tervben volt, ahogy Szegeden szintén régóta tervezték az új kézilabda-aréna építését. A Pick szintén kinőtte az újszegedi csarnokát, a terv egy új, nyolcezres aréna felhúzása, amelyet az Eb-rendezés csak felgyorsít. „Az örömünkön túl sürgős feladatot jelent az infrastruktúra jelentős fejlesztése” – jelentette ki az Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. Kifejtette: mielőbb el kell kezdeni Szegeden az új aréna építését, a veszprémi létesítmény bővítését, valamint a debreceni csarnok felújítását. Hozzátette, a szövetség elnökségében felvetődött, hogy Budapesten egy új aréna is felépüljön. „Ennek érdekében a következő hetekben felvesszük a kapcsolatot a magyar kormánnyal, mert pozitív elbírálás esetén az ezzel kapcsolatos kormánydöntéseknek mielőbb meg kell születniük” – mondta.

Az elnök úgy véli, a kontinenstorna összesen 10–15 milliárd forintos beruházást igényelhet. 2022-ben visszatérünk erre a tételmondatra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 8. számában jelent meg, 2018. július 6-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!  Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.