Szenzációs hajrával ötödik lett a 4x100 méteres magyar gyorsváltó

Szenzációs hajrával ötödik lett a 4x100 méteres magyar gyorsváltó

Milák Kristóf a Vizes Központban tartott edzésen a tokiói nyári olimpián 2021. július 25-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy iszonyatosan erős mezőnyben a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összetételű négyes 3 perc 11,09 másodperccel az ötödik lett a férfiak 4x100 méteres gyorsváltó versenyén. Ez volt az egyetlen magyar érdekeltségű úszófinálé a tokiói olimpia hétfői játéknapján, és ebben a számban először úszhattak a magyarok döntőt.

Az olimpiai aranyat az Egyesült Államok nyerte 3:08,97-dal, Olaszország előtt (3:10,11); a harmadik Ausztrália négyese lett (3:10,22). A magyarok a franciákkal voltak nagy versenyben az ötödik helyért, és a végén 3 századdal sikerült megelőzni őket. A magyarok egyébként új országos csúcsot úsztak az olimpiai döntőben.

A 200 méter pillangó világbajnoka, Milák hetedik helyen indította Szabó Szebasztiánt, aki nem tudott javítani ezen a pozíción, azonban a magyar négyes két legjobbja, Bohus Richárd és Németh Nándor az ötödik helyre hozta be a stafétát.

Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd biztatja Németh Nándort a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntőjében a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Most jobban és könnyebben ment az úszás. Nem vagyok gyorsúszó, de a váltó miatt örülnék, ha jobban menne a 100 gyors – értékelt a döntő után Milák, aki a délutáni programban megkezdi szereplését kedvenc számában, 200 méter pillangón. „Amikor fontos, mindig sikerül jól úsznom. Tegnap megijedtem, mert túlpörögtem a versenyt, ma arra kellett koncentrálnom, hogy hideg fejjel menjek neki” – mondta Szabó Szebasztián, aki Milákkal együtt kiemelte Bohus szerepét csapatkapitányként, s elmondásuk szerint a BVSC 28 éves úszója a kvartett szíve.

– Előző nap mindenki görcsös és feszült volt, ki kellett robbantani mindenkit ebből az állapotból. Én nagyon pörögtem a verseny előtt – mesélte Bohus. Németh úgy fogalmazott, érzésre még jobb időt gondolt, de abban mind a négyen egyetértettek, hogy ez hatalmas országos csúcs, amellyel csakis elégedettek lehetnek, így nincs is bennük hiányérzet.

Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd örül az ötödik helyezésnek a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntője után a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A magyar alakult egyébként 3:12,73-os idejével a hatodik helyen került a fináléba. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen kellemetlen lesz. Ennél jobbat szeretnék úszni. Sokaknak kellemetlen a reggeli döntő, de nekem nem szokott problémát jelenteni” – értékelt még vasárnap Milák Kristóf, a 200 méter pillangó világbajnoka.

Az MTI által is idézett Szabó Szebasztián úgy vélekedett, neki óvatosabban kellene kezdenie, mert a végére elfáradt. „Jó volt ez a futam, de a célba nyúláson még lehet javítani. A váltásunk necces volt” – fogalmazott még a döntőbe jutást követően a befejező ember, Németh Nándor.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!