Szijjártó: A magyar kormány nem támogatja az elit futballklubok Szuperligáját

Szijjártó: A magyar kormány nem támogatja az elit futballklubok Szuperligáját

Szijjártó Péter a brüsszeli NATO-csúcson (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány támogatja a futball nyílt és érdemalapú versenyrendszerének megőrzését, ezért Magyarország beavatkozó félként állást foglal az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) oldalán a Szuperliga-kezdeményezéssel szemben az Európai Bíróságon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svájci Genfben.

A tárcavezető Aleksander Ceferinnel, az UEFA elnökével egyeztetett, és ezt követően kijelentette, hogy „a futball sava-borsát az adja nemzetközi szinten is, hogy a klubok költségvetésétől, a játékoskeretek minőségétől függetlenül adódhatnak meglepetések”. – Ezt a varázst ölte volna meg az a kezdeményezés, amelyet néhány európai topklub Szuperliga néven indított. Egy zárt versenyrendszert hoztak volna létre, amelybe érdem alapján nem lehetett volna bekerülni, csak a pénzügyi mutatók alapján, tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy az UEFA fellépett ezzel szemben, így próbálva megőrizni a jelenlegi európai versenyrendszert, amely lehetőséget biztosít a kisebb országok csapatainak is arra, hogy akár a legnagyobbakkal, a legjobbakkal is összemérjék időről-időre az erejüket.

Majd hozzátette, hogy az ügyben eljárás indult az Európai Bíróság előtt, s a tárgyalásra július 10. és 12. között fog sor kerülni. Szijjártó Péter közölte: ezen a kormány képviselője is jelen lesz, ugyanis hazánk beavatkozó félként állást foglalt ebben a perben az UEFA oldalán, és szóban is ki fogja fejteni a magyar álláspontot.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a keddi genfi találkozón átadta Ceferinnek a kormány érvelését tartalmazó dokumentációt. A miniszter végül hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet futballnemzet és futballszerető nemzet. „Jóérzés, hogy az elmúlt időszakban már a nemzeti válogatott eredményei is visszaigazolják azt a sok-sok befektetést, beruházást és közös munkát, amelyet a magyar futball fejlesztése érdekében a szakemberek az elmúlt években elvégeztek” – mondta az MTI szerint.

Tavaly 12 európai topklub közleményben jelentette be a labdarúgó Szuperliga létrehozását. A vezetésben semmiféle szerepet nem adtak az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA). A bejelentés nagy felháborodást okozott. Az UEFA mellett az Angol labdarúgó-szövetség, a Spanyol Királyi labdarúgó-szövetség, az Olasz Labdarúgó-szövetség valamint az országok élvonalbeli bajnokságai közös közleményben álltak ki a Szuperliga ellenében. Később a klubok visszaléptek a kezdeményezésüktől.