Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

Szilágyi Áron ismét megvédte olimpiai bajnoki címét a férfi kardozók egyéni versenyének döntőjében a tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmet írt a címvédő Szilágyi Áron a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián. Kardozónk fantasztikus vívással verte olasz ellenfelét, harmadik olimpiai aranyát nyerve – ez még senkinek sem sikerült. Szatmári András és Decsi Tamás kiesett. Csakúgy mint a dzsúdós Csernoviczki Éva. Valter Attila nem fejezte be a versenyét. Salim Omar vigaszágon ötödik lett. Hosszú Katinka, Mihályvári-Farkas Viktória és Verrasztó Dávid is döntős. Összefoglaló.

Zseniális döntővel koronázta meg szombati teljesítményét Szilágyi Áron, a nap talán legkönnyebb asszójában 15–7-re verte az olasz Luigi Samelét, harmadik egyéni olimpiai bajnoki címét megszerezve ezzel. Kardozók között még soha senki nem nyert egyéniben három aranyat, Szilágyi Áron mellett egyedül az olasz vívónő, Valentina Vezzali mondhatja magát háromszoros egyéni olimpiai bajnoknak.

Szilágyi áron lehengerlően vívott egész nap, egyedül az elődöntő sikerült szorosra, a finálé azonban – kívülről nézve – teljesen sima volt. Ahogy a korábbi olimpiai döntőkben – Londonban és Rióban – is láthattuk tőle, a magyar kardozó végig koncentrált volt, kézben tartotta az asszót, és esélyt sem adott olasz ellenfelének. 7–1-nél Samele ugyan komoly hajrába kezdett, de Szilágyi gyönyörű találatokkal törte meg a lendületét – ne feledjük, ellenfele az elődöntőben ugyancsak 6 találatos hátrányból fordítva nyert. Egy újabb kis felzárkózást még láthattunk az olasztól, de ezt követően a magyar vívó már nem kegyelmezett, három tussal lezárta a mérkőzést, és megnyerte a harmadik olimpiai aranyát.

Korábban Fuchs Jenő, Kárpáti Rudolf, a szovjet Viktor Krovopuszkov és a francia Jean-Francois Lamour nyertek két egyéni aranyat, a harmadikat azonban egyiküknek sem sikerült megszereznie – Szilágyi Áron az első a kardvívás történetében, aki elért ide.

Szilágyi Áron menetelése

Szilágyi Áron negyedik asszójában a georgiai Sandro Bazadze ellen lépett pástra a döntőbe jutásért. Nehéz küzdelemben 15–13-ra győzött. Ellenfele nem akarta elfogadni az utolsó tusról és így a döntőbe jutásról döntő bírói ítéletet, hosszan veszekedett utána. Bazadze a nyolc között nagy meglepetésre 15–13-ra jobbnak bizonyult a világranglista-vezető, világbajnoki címvédő dél-koreai O Szanguknál.

Szilágyi gyúrással és iskolázással hangolt az összecsapásra – amelyet Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is a lelátóról tekintett meg –, Bazadze pedig rögtön az elején bizonyította, hogy nem volt véletlen az Oh elleni sikere, ugyanis gyorsan 3–0-ra, majd 4–1-re ellépett. Ezután azonban a címvédő pillanatai következtek, az egyenlítést jelentő találatot egy nagy ordítással ünnepelte, majd 6–4-re már nála volt az előny. Miközben a zárt kapuk ellensúlyozására a csarnok több pontjáról is felhangzott a „Hajrá, Áron!”, „Gyerünk, Áron” buzdítás a társaktól, a MOB képviselőitől vagy a magyar újságíróktól, a szünetre 8–5-ös Szilágyi-vezetés mellett került sor.

A pihenő után Bazadze magára talált, kiegyenlített, és a meccs végéig egészen szoros csata alakult ki a felek között. Többször is videózni kellett, a georgiai rengeteget reklamált, de a legvégén a magyar nyugodt tudott maradni, és az ő szempontjából a nap legnagyobb csatája után diadalittasan csaphatott a levegőbe: készülhet pályafutása harmadik olimpiai döntőjére.

„13–13-nál dőlt el, hogy ki nyeri meg ezt a csatát. 14–13-nál már látszott, hogy indiszponált az ellenfelem, addig viszont nagyon kemény csörte volt, végig vért kellett verejtékezni – kezdte értékelését a magyar vívó. – Nyugodt tudtam maradni, szerintem ennek köszönhető, hogy a végén jó akciókkal tudtam előrukkolni.” Szilágyi azt mondta: nem nézi meg a másik elődöntőt, pihen, majd újra melegít a döntőre. Hozzátette: hallja a lelátóról jövő biztatást, még ha nincs is a nagy, megszokott morajlás, és nagyon jól is esik neki.  

London és Rio de Janeiro bajnoka harmadik asszójában, a negyeddöntőben fölényesen, 15–6-ra verte az iráni Ali Pakdamant. Pakdaman ihletett állapotban vívott a negyeddöntőig, első mérkőzésén 15–12-re megverte a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást, majd a 16 között az első körben Decsi Tamást búcsúztató, kétszeres Európa-bajnok német Max Hartungnál is jobbnak bizonyult 15-9-re.

Harmadik asszójában azonban az a Szilágyi Áron állt a pást túloldalán, akit az előző két olimpián senki nem tudott legyőzni, és az első két tokiói ütközetében is lenyűgöző magabiztossággal vívott. A 30 éves teheráninak, a riói játékok 20. helyezettjének ázsiai kontinentális versenyeken voltak már jó helyezései, de a világbajnokságokat tekintve a négy évvel ezelőtti, lipcsei nyolcadik hely a legjobbja.

A Vasas 31 esztendős vívója a korábbi meccseihez képest most sokkal szenvedélyesebben vívott, amikor tust adott, rendszeresen rázta az öklét, és ilyen alkalom sok akadt. 3–0 után ugyan Pakdaman is elért egy-két találatot, de Szilágyi nem hagyta, hogy felpörgesse magát, a szünetben 8–4-re vezetett, majd a pihenőt követően még növelte is az előnyét. Lazán, lendületesen vívott, az iráni pedig nem találta az ellenszert, és ez el is vette a kedvét.

„Egyetlenegy féle találattal győztem le, középen mindig visszaemelt, mindig támadni akart, de volt egy pillanat, amikor hibázott a kezével, és ezt én rendre kihasználtam. Türelmesnek kellett lennem, és tulajdonképpen ezt az egy akciót kellett végig csinálnom, konokul. Nem tudom hány tust adtam ebből, hogy megelőztem középen, de szerintem tíz körül. Most ez kellett a győzelemhez” – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron, aki két és fél óra múlva lép ismét pástra az elődöntőben.

„Most egy teljesen új verseny jön, fejben is újra össze kell raknom magam. Bevetem magam egy kezelésre a masszőrünkhöz, Bodnár Józsihoz, aki Londonban és Rióban is ott volt velünk, majd az edzőmmel, Decsi Andrással fogunk egy kicsit iskolázni, melegíteni. És valószínűleg ismét megkérem Gémesi Csanád csapattársamat, hogy – a mai napon negyedszer – egy kicsit még vívjon velem” – fogalmazott a magyar kardozó.

Második asszójában 15–7-re bizonyult jobbnak az öt éve negyedik iráni Mojtaba Abedininél, a folytatásban pedig egy másik iráni, Ali Pakdaman vár rá, aki a 32 között Szatmári Andrást búcsúztatta. A negyeddöntők 8.55-kor kezdődnek. Az elődöntős-döntős programra közép-európai idő szerint 12 órától kerül sor.

Az első tust most is az ellenfél adta, de ez volt az első és az utolsó alkalom is egyben, hogy nála volt az előny. A folytatásban a Vasas 31 éves vívója a kilenc évvel ezelőtti, londoni teljesítményéhez hasonló könnyed vívással gyűjtögette a találatokat, a szünetben 8–1 volt az állás a javára. A 36 éves Abedini – a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokság – bronzérmese, tehetetlennek tűnt, miközben az edzőjével egyeztetett, széttárta a karját és a fejét ingatva magyarázott.

Szilágyi a pihenő után sem vesztette el a fókuszt, 10–2-re és 11–4-re is vezetett, és ugyan a végén az ellenfél szépített, a győzelme ezúttal sem forgott veszélyben egy pillanatra sem. „Az elejétől kezdve sikerült megvalósítanom azt, amit elképzeltem. Közben nem is nagyon változtattam az előkészítéseimen, mert működtek. A következő vetélytársam kicsit más stílusú, magasabb vívó, meglátjuk, hogy mivel tud előrukkolni” – nyilatkozott Szilágyi, aki a magyarok közül egyedüliként van még versenyben. 

A Vasas 31 éves világklasszisa első asszójában 15–7-re verte a venezuelai José Quinterót. Az elején nem igazán találta a ritmust a világranglista 234. helyezettje ellen, de 3–3 után beindult, és szebbnél szebb találatokkal menetelt előre. A szünetben 8-3 volt az állás, majd a folytatásban hamar 13–3 lett. Ekkor a 24 éves dél-amerikai kissé magára talált, 13–7-re szépített, de ezt követően már csak Szilágyi adott tust – írja az MTI.

„Az elején egy kicsit szenvedtem, mivel nem ismertem az ellenfelemet. Három-három után aztán egyre jobban megéreztem a tempót és a vége egy magabiztos győzelem lett. A következő riválisomat jól ismerem, kellemetlen stílusban vív. Az én feladatom az lesz, hogy ráerőltessem a saját vívásomat” – értékelt Szilágyi Áron.

Szatmári András és Decsi Tamás búcsúja

A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András meglepetésre 15–12-re kikapott az iráni Ali Pakdamantól, és Decsi Tamáshoz hasonlóan kiesett a 32 között. A 28 éves, éremesélyesként számon tartott magyar versenyző jól kezdett a 30 éves teheráni ellen, aki ugyan végig tartotta vele a lépést, de egyenlíteni sokáig nem tudott. Az MTK vívója több egylámpás találattal szépen gyűjtögette a pontokat, a pihenő előtt is egy gyönyörű tussal alakította 8–5-re az állást.

A szünetet követően is ő irányított, de 10–7 után fordulat állt be a mérkőzésen, az ázsiai rivális transzba került, sorra adta a tusokat, miközben az ötkarikás újonc Szatmári nem találta a korábbi ritmust. Kisvártatva 14-12 lett az állás Pakdaman javára, ráadásul ekkor a magyart ápolni is kellett, mert fájlalta a jobb kézfejét, amellyel vív. Folytatta a küzdelmet, amely azonban már csak egy találatig tartott.

„Önmagam ellenfele voltam, és rosszul jöttem ki belőle – értékelt szomorúan, a könnyeivel küszködve Szatmári András. – Tudtam, hogy ha jól vívok, megnyerem a versenyt, viszont ha rosszul, akkor kikapok az első ellenfelemtől. És most nem vívtam jól, úgyhogy csak magamnak köszönhetem a kiesést.”

Az MTI kérdésére kifejtette: ismerte Pakdamant, számított rá, hogy küzdős, nehéz asszó vár rá. „Még egyelőre keresem a hibát. Nem éreztem nyomást, a felkészülés is rendben volt, tehát csak magamat tudom hibáztatni. 10–7-re még vezettem, úgy mentem fel a második félidőre, hogy megnyomom és elveszem a maradék kedvét is, de sajnos nem sikerült. Ahelyett, hogy elkezdtem volna vívni, igazából csak felraktam a kardomat a pástra, és ez ezen a szinten kevés” – fogalmazott a magyar vívó. Hozzátette: a keze rendben van, nem komoly a sérülés, és bízik abban, hogy a csapatversenyre ki tudja magát pihenni.

Decsi Tamás 15-8-ra kapott ki a német Max Hartungtól. A két rutinos, egyformán harmadik ötkarikás eseményén szereplő vívó összecsapását a kétszeres Európa-bajnok Hartung kezdte jobban, 3–1-re és 6–2-re is vezetett. Ezután a Kertvárosi SE 38 éves, világbajnoki bronzérmes kardozója 6–5-re szépített, de a szünetre ismét a német háromtusos vezetésével (5–8) vonultak a felek. Decsi a folytatásban sem tudott mit kezdeni a világranglistán ötödik Hartung gyorsaságával, ráadásul 6–12-nél az ujja is elkezdett vérezni, miután a rivális véletlenül megvágta. A gyors ápolás után aztán már csak két tust adott, és ezzel egyéniben véget ért számára az olimpia.

„Tudtam, hogy nagyon erős ellenfél vár rám, Hartung az egyik legjobb a mezőnyben. Ráadásul kicsit feszült is voltam, emiatt nem éreztem meg a ritmusát” – mondta az asszó után Decsi Tamás, aki később majd csapatban még pástra lép Tokióban.

Hosszú Katinka, Mihályvári-Farkas Viktória és Verrasztó Dávid is döntős

Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen a negyedik idővel bejutott a fináléba az úszóversenyek nyitónapján. A 32 éves magyar versenyző 4:09.80 perces idővel futamában a harmadik lett. Ugyanott Bernek Péter 4 perc 12,38 perces egyéni csúccsal a hatodik, összesítésben pedig a 13. helyen zárt.

Bernek Péter az M4 Sportnak azt mondta, sajnos az utolsó négy-öt hét a felkészülésben nem úgy alakult számára, ahogy szerette volna, így hiába az egyéni csúcs – amellyel két éve még világbajnoki érmet lehetett volna nyerni –, ez most nem ért továbbjutást. Hozzátette, tiszta a lelkiismerete, mert mindent kiadott magából.

Verrasztó Dávid könnyeivel küszködve fogadta a hírt, hogy pályafutása során először olimpiai döntőt úszhat, a szám kétszeres világbajnoki ezüstérmese, háromszoros Európa-bajnoka szinte megszólalni sem tudott. A szám döntőjét vasárnap magyar idő szerint 3.30-kor rendezik.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen. Hosszú önmagához képest gyengébb teljesítményt nyújtva úszott 4:36,01-os időt, amely arra volt elég, hogy hetedikként kerüljön be a döntőbe. A 32 esztendős kiválóságot végig szorongatta az előfutamot végül 4:33,55-os idővel nyerő amerikai Emma Weyant, de a brit Aimee Willmott, valamint a spanyol Mireia Belmonte szintén Hosszú előtt csapott a célba – utóbbi egészen minimális különbséggel, csak az utolsó 50 méteren előzte meg a magyar úszósztárt.

Ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas nagyszerűen hajrázva, egyéni csúcsot jelentő 4:35,99-os idővel csapott a célba a második előfutam végén, ezzel hatodikként került be a döntőbe.

Valter Attila nem fejezte be a versenyt

Valter Attila hivatalosan nem fejezte be az országúti kerékpáros mezőnyversenyt, melyben az aranyérmet az ecuadori Richard Carapaz szerezte meg. A 234 kilométeres távon három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők – ez a sportág sajátosságaiból adódó kiváltság a zárt kapuk mögött zajló olimpián idén különlegességnek számít.

Nyolcfős szökevénycsoportot engedett el 19 percre a nyugodt tempóban kezdő mezőny, az üldözést a táv felében a címvédő belga Greg van Avermaet vezette honfitársáért, Wout van Aertért dolgozva.

A nagy meleg, magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó rostálta a mezőnyt, amely a záró ötven kilométerre utolérte a szökevényeket. Valter ekkortájt szakadt le a főmezőnyről, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt, amelyben 82 kerékpáros ért célba hivatalosan.

Salim Omar ötödik lett

Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar vigaszágon ötödik lett a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájában. Előtte 26–13-ra kikapott a nyolcaddöntőjében. A 18 éves magyar versenyző – akinek apja 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett – a második helyen kiemelt Vito Dell'Aquilával csapott össze a kifejezetten hűvösre hűtött Makuhari Rendezvényközpontban.

A tokiói játékok egyetlen magyar tekvondósa abban bízhatott, hogy legyőzője a fináléba jutással a vigaszágra segíti. Salim Gergely szerint Dell'Aquila képes rá, mert sok mindent letett már az asztalra sportpályafutása során, többek között egyedüliként le tudta győzni a súlycsoport legjobbjának számító dél-koreai Dzsang Dzsunt. Nem is okozott csalódást, ugyanis a negyeddöntőben már a harmadik menet elején a mérkőzés végét jelentő húszpontos különbségre (37–17) tett szert a thaiföldi Ramnarong Sawekwiharee ellen, majd a négy között 29–10-re verte az argentin Lucas Lautaro Guzmant is.

Salim Omar a vigaszágon két menet után, döntő fölénnyel győzött, így a bronzéremért szállhatott harcba. Az 54 kilósként kétszeres vb-bronzérmes Ramnarong Sawekwiharee volt az ellenfele. Salim nem ijedt meg riválisától, ugyanis már az első menet után 15–12-re vezetett, a másodikban pedig látványos akciókkal leiskolázta a thaiföldi tekvondóst, így kétszer két perc után már a mérkőzés végét jelentő több mint húszpontos különbséggel vezetett, és nyert 43–22-re. Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon ötödik lett.

Csernoviczki és Gálos kiesett

A Londonban olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva a nyolcaddöntőben búcsúzott. A 48 kilogrammos súlycsoport 34 éves magyar dzsúdósa – aki negyedik olimpiáján szerepel – a 16 közé jutásért az indai Shushila Likmabam ellen ipponnal nyert, a következő körben pedig a kategória egyik legjobbja, a 2017-ben világbajnok japán Tonaki Funa várt rá, aki harmadik kiemeltként erőnyerő volt az első fordulóban.

Csernoviczki a budapesti vb-n úgy nyilatkozott, az volt az utolsó előtti versenye, az MTI erre vonatkozó kérdésére most így válaszolt: „A 48 kilogrammban biztos, hogy az utolsó meccsem volt. Még nem tudom a folytatást, de húsz éve vagyok ebben a súlycsoportban, ami rengeteg fogyasztást jelent” – mondta. Csernoviczki így először zárt helyezetlenül olimpián, 2012-es harmadik helye mellett Pekingben és Rióban is hetedik volt.

Az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland első mérkőzésén kikapott, így búcsúzott az ökölvívóversenytől, melynek egyetlen magyar indulója volt. A bajaiak 26 éves bokszolója a kazah Serik Temirzsanov ellen lépett ringbe a nyolcaddöntőbe jutásért. Előzetesen kiélezett csatára lehetett számítani, összességében azonban Gálos sima vereséget szenvedett.

Mészáros Eszter a 20. helyen zárta szombaton a női légpuskások versenyszámát, vagyis nem jutott be a legjobb nyolc lövőt felvonultató döntőbe. A Gödöllői EAC 19 éves világkupa-győztese 625,3 körös eredménnyel fejezte be a 60 lövéses alapversenyt az 50 fős mezőnyben.

A Szudi Ádám, Pergel Szandra duó kikapott a vegyes párosok első fordulójában, így a 16 között fejezte be szereplését. A magyar kettősnek bravúrra lett volna szüksége a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting és Tu Hoj-kem ellen, bár Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány a sorsolás után úgy nyilatkozott, kaphattak volna jóval nehezebb ellenfelet is.

Címkék: olimpia

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.