Szülési fájdalmakkal a kilencnyilasért: pénteken kezdődik a darts legnagyobb ünnepe

Szülési fájdalmakkal a kilencnyilasért: pénteken kezdődik a darts legnagyobb ünnepe

Phil Taylor akcióban. A kilencnyilas ritka, mint Áder János mosolya (Fotó: Reuters/Peter Cziborra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fel kell áldoznod az életedet a dartsért – mondta egy interjúban Phil Taylor, a sportág legendája, aki hihetetlen győzelmi szériájával nem csupán önmagát tette halhatatlanná, de a játékot is megmentette a feledéstől. – Akiket ma a világ a tévében lát, nagyon sokat köszönhetnek nekem, nélkülem nem állhatnának ott a színpadon – fogalmazott a 16-szoros világbajnok, aki a 2018-as vb-döntő után vonult vissza, hogy bepótolja a családjával mindazt, amit az előző három évtizedben elmulasztott. És Taylor nem túlzott, az, hogy mára a darts a világ legismertebb kocsmasportja lett, amelynek versenyein hatalmas összegekért megy a küzdelem, jórészt az ő érdeme. 

December 13-án kezdődik az év hagyományosan legfontosabb versenye, a Professional Darts Corporation (PDC) világbajnoksága Londonban. Ez lesz a második vb Taylor nélkül, és az utolsó, amelyen a sportág másik nagy alakja, a holland Raymond van Barneveld is a tábla elé áll. Január 1-ig három héten át a világ minden táján, köztük Magyarországon is, milliók követik majd a tornát, amelynek győztese félmillió fonttal (190 millió forint) és kínzó hátfájással lesz gazdagabb. 

A brit szigetekről származó sport szabályait a XIX. század végétől kezdve dolgozták ki. A darts lényege, hogy a cikkelyekre és sávokra osztott, kör alakú táblán a lehető legmagasabb pontértékű területet kell eltalálni a körönként három rendelkezésre álló nyíllal (egy nyíllal, ha eltaláljuk a táblát, 1-től 60-ig szerezhetünk pontokat). Az a versenyző nyer (kerül előnybe), aki hamarabb tud kiszállni, vagyis 501-től minél kevesebb dobással éri el a nullát, méghozzá úgy, hogy a végén kötelezően a dupla értékű külső sávba talál a nyíllal. Ehhez legkevesebb kilenc nyílra van szüksége, ám a kilencnyilas kiszálló ritka, mint Áder János mosolya.

What it means to be a World Champion...

The Darts Show spoke to all eight PDC World Champions about what it means to them, to be a champion.

A két világháború közötti években már milliók dobálták a nyilat a pubok hátsó termeiben, később megkezdődtek az első versenyek, a hatvanas évektől pedig a sportág megjelent a televízióban is. A nagy áttörésre azonban 1973-ig várni kellett, akkor alakult meg a British Darts Organization (BDO), amely egységes szabályrendszert alkotott, és 1978-ban megrendezte az első világbajnokságot. A BBC közvetítette ötnapos eseményt rengetegen követték a képernyők előtt. 

Néhány évnyi tündöklés után a nyolcvanas évek közepétől hanyatlásnak indult a sport, és ezt paradox módon hagyományainak köszönhette. A szponzorok és a tévécsatornák ugyanis nem nézték jó szemmel a folyamatosan vedelő, láncdohányos versenyzőket és közönséget, a hamisítatlan kocsmahangulat a képernyőn keresztül nehezen volt eladható. A BDO drasztikus megoldáshoz folyamodott, hiába tiltotta be azonban az alkoholt a színpadon, a darts folytatta zuhanórepülését. Egészen 1993-ig, amikor a már említett Phil Taylor és tizenöt társa elhagyta a BDO-t, és saját szervezetet hoztak létre, a PDC elődjének számító World Darts Councilt (WDC). A legjobbak részvételével zajló új, világbajnoki eseményt a Sky Sports karolta fel – amely azóta is kizárólagos közvetítője a rendezvénynek –, és néhány éven belül a játék korábban elképzelhetetlen csúcsokat döntött. Jórészt az 1995- től sorozatban nyolc vb-elsőséget begyűjtő Taylornak köszönhetően. 

A szervezők hamar rádöbbentek, hogy a dartsot elsősorban a játékosok meseszerű történeteivel lehet eladni. Ha pedig valaki vécépapírtartókat készítő kisiparosból profi világbajnokká válik, mint Phil Taylor, annál kevés jobb sztorit találni. És legalább ilyen közönségcsalogató Raymond van Barneveld pályafutása is. A holland legenda talán a legnépszerűbb játékosa a sportágnak, mindegy, hogy hol lép színpadra, és kivel mérkőzik, a közönség megállás nélkül skandálja és énekli a nevét. Ezért is döbbentette meg a dartstársadalmat, amikor az ötszörös világbajnok (2007-ben éppen Taylort verte meg a döntőben) márciusban egy elvesztett meccs után váratlanul bejelentette visszavonulását. – Nem akarok többé fájdalommal élni – fogalmazott akkor. Nem sokkal később meggondolta magát, visszatért, és bejelentette, hogy a világbajnokságig még játszik, utána azonban végleg visszavonul. 

A piknikus alkatú versenyzők láttán sokaknak talán eszébe sem jut, hogy a megfelelő mentális állapot mellett milyen komoly fizikai felkészítésre van szükség ahhoz, hogy a dartsosok egyáltalán végig tudjanak játszani egy-egy mérkőzést. Akár napi 8–10 órát is dobálhatnak edzésként, s ez extrém terhelést jelent a hát, a csípő, a nyak, a váll és a könyök számára. – Fogalmuk sincs róla az embereknek, mennyire fáj, ahogy kifacsart testtel állok a színpadon, mintha szülési fájdalmak közepette játszanék – alkotott bizarr költői képet a kínzó hátfájásából a Repülő Skót (The Flying Scotsman) becenévre hallgató, kétszeres világbajnok Gary Anderson. 

NINE-DARTER! Gary Anderson vs Joe Cullen - 2018 BetVictor World Matchplay

Gary Anderson strikes perfection in his Quarter-Final with Joe Cullen to scoop a £45,000 prize bonus!

Akárcsak Barneveld, Anderson is több versenyt kihagyott az évadban, a decemberi világbajnokságon azonban ő is rajthoz áll. S bár korábban mindketten felértek a csúcsra, idén nem tartoznak a legesélyesebbek közé. A szakértők szerint az egykori rögbijátékos, walesi Gerwyn Price és bombaformában utolérhetetlen, de idén kissé ingadozó teljesítményt nyújtó holland vb-címvédő, Michael van Gerwen mérkőzhet majd a népszerű kommentátorról elnevezett Sid Waddell-trófeáért a londoni Alexander Palace többezres közönsége előtt. De a világranglista második angol Rob Crosst, a tavalyi döntős, szintén angol Michael Smitht és az égnek álló, tarka hajkoronájáról elhíresült skót Peter Wrightot sem érdemes leírni. 

A brit és a holland hegemónia már e rövid ismertető alapján jól látszik, akad azonban a mi régiónkban is kimagasló képességű versenyző. A szerb születésű, osztrák színekben induló Mensur Suljovic vagy a lengyel Krzysztof Ratajski többször bizonyította már, hogy a legnagyobbakat is képes legyőzni. Magyarországon a darts sikerszériáját egyelőre csak a folyamatosan gyarapodó közönség jelzi, nemzetközi mezőnyben igazán komoly eredményt nem sikerült elérni, PDC-világbajnokságon eddig egyetlenegyszer, a 2009-es tornán szerepelt magyar versenyző Bezzeg Nándor személyében. Csapatban ugyanakkor Magyarország több alkalommal is kvalifikálta magát a világbajnokságra. 


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/49. számában jelent meg, 2019. december 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!