Telt ház és sör is lehet az új fociidényben

Telt ház és sör is lehet az új fociidényben

Láng Zsolt és Gulyás Gergely Lyonban (Fotó: Gulyás Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely nagy visszhangot keltett kijelentése nyomán augusztus 15-e szimbolikus dátummá nemesedett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a július közepi kormányinfón arról beszélt, hogy a koncertekkel ellentétben labdarúgó-mérkőzéseket azért lehet közönség előtt rendezni, mert a focidrukkerek nem fogyasztanak alkoholt, és így be tudják tartani a járványügyi korlátozásokat. A várakozásoknak megfelelően a kormány augusztus közepével oldotta volna fel az 500 főnél nagyobb zenei rendezvényekre vonatkozó tiltást, ám erre nem kerül sor, így pedig kilátástalan helyzetbe kerülhet az élőzenei szektort. Nem úgy a magyar labdarúgás, amelynek első osztályú bajnoksága éppen az elmaradt enyhítés napján, augusztus 15-én kezdődik – nézők előtt.

Az OTP Bank-liga volt az egyik utolsó bajnokság, amely a járvány miatt leállt Európában, és a kényszerszünet után, május végén az elsők között indult újra. Eleinte nézők nélkül, ám júniusban a Magyar Kupa döntőjét már tízezer ember kísérte figyelemmel a Puskás Arénában. A drukkereket – a tervek szerint – úgy engedték volna a stadionba, hogy kötelezően betartatják velük a távolságtartási szabályokat; a kupagyőztes Budapest Honvéd fanatikusainak meccs utáni ünneplésekor azonban nyoma sem volt a szigornak. Az egymást ölelgetve ünneplő drukkerek seregéről készült fotók bejárták a világsajtót, és a „nagyszerű hangulat” a járvány kellős közepén új értelmet nyert.

A bajnoki mérkőzések sem nélkülözték a járványügyi rendbontást, a rendőrség az Újpest–Honvéd, és az Újpest–Debrecen összecsapása után is vizsgálatot indított a nézőtéri események miatt. Ezek eredményeiről eddig nem érkezett hír, így megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ahol arról tájékoztattak, hogy közigazgatási eljárások keretében vizsgálják a mérkőzéseken történteket, a folyamatban lévő ügyben részletes tájékoztatást nem adnak.

S bár kétségkívül érdemes lenne tudni, vajon milyen következményekkel jár, ha a járványügyi szabályok országszerte pénzbüntetésekkel szankcionált megsértésére a stadionon belül kerül sor, témánk, vagyis az augusztusban induló új szezon kapcsán már önmagában a vizsgálat ténye is elegendő. Hiszen azt jelzi, hogy járvány idején a szurkolók lelátói viselkedése nem minden esetben felel meg az egészségügyi elvárásoknak. Ez azért fontos, mert a kormány megszüntette ugyan a veszélyhelyzetet, de a szakemberek minden fórumon azt hangsúlyozzák, hogy a járvány még messze nem ért véget, és a „behurcolás” révén bármelyik pillanatban újra erőre kaphat itthon is.

Nem mellékesen az Index hírportált támogató, a sajtó szabadságáért szervezett múlt pénteki tüntetésről készült riportjában az M1 híradója kiemelte, hogy a demonstrálók – akik túlnyomórészt maszkban voltak – nem tartották egymástól a biztonságos távolságot. Gyilkos iróniának tűnhet a közmédia részéről, de igazuk van, hiszen ahogy arra több virológus is rámutatott, bár a zárt, rosszul szellőztetett terek a legveszélyesebbek, a szabad tér sem ad tökéletes biztonságot. Vagyis tudományos szempontból mindegy, hogy koncertre vagy meccsre megy az ember, a vírus egyforma eséllyel találhat rá.

Gulyás Gergely logikáját követve azonban képbe kerül az alkohol, amely könnyen elhomályosítja az egészségügyi rendszabályokat betartani igyekvő elmét. Kristálytiszta érvelésébe csupán a valóság zavar be valamelyest. A stadionok közönsége ugyanis ugyanúgy fogyaszthat alkoholt: a legtöbb hazai létesítményben – a sporttörvénynek megfelelően – árulnak csökkentett alkoholtartalmú (legfeljebb 5 százalékos) italokat, vagyis sört. De ahhoz sem kell nagy bátorság, hogy feltételezzük, az erre fogékony drukkerek megtalálják a módját, hogy a bűvös 5 százalék felett is örömüket leljék az italozásban. A klubok pályarendjének megfelelően a lelátóra nem engedik fel az „alkohol befolyása alatt álló” személyeket, a szűrés azonban a „nyilvánvalóan”, vagy „jól láthatóan” kitétellel kellően képlékenynek tűnik ahhoz, hogy kizárhassuk az ittas személyek jelenlétét a nézőtéren.

Megkerestük a legnagyobb hazai stadionokban játszó, NB I-es csapatokat, hogy Gulyás Gergely kijelentéséhez hűen terveznek-e szigorítást az alkoholra vonatkozóan. A Diósgyőri VTK és az Újpest FC a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) iránymutatása szerint jár el, vagyis amennyiben ezt nem módosítják a következő szezonra, akkor az eddigieknek megfelelő szabályok várják a szurkolókat. A Zalaegerszegi TE FC-nél hangsúlyozták, hogy a tervezés még zajlik, egyelőre nem született döntés különleges intézkedésekről; alkoholt ott is fogyaszthatnak a nézők. A Mol Fehérvár FC a hatályos jogszabályok, egészségügyi előírások és a versenyszervező szabályzata előírásai alapján készül a következő szezonra is a járványügyi intézkedések tekintetében, míg az alkoholtartalmú italokra vonatkozó értékesítési folyamat jelenleg kidolgozás alatt van. A Ferencvárostól nem kaptunk választ, ugyanis nem óhajtanak együttműködni a Magyar Hanggal.

Mivel a klubok számára az MLSZ iránymutatása a mérvadó, megkerestük a szövetséget, miként készülnek az augusztus 15-én kezdődő szezonra. Válaszukban kiemelték, hogy az Országgyűlés döntéseivel összhangban az MLSZ elnöksége is visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat, biztonsági intézkedéseket. Jelenleg tehát nincs érvényben speciális szabály, a szövetség, a kormány és a hatóságok hatályos előírásait, szabályait követi, a betartásukat kiemelten fontosnak tartja. Emellett felhívják a figyelmet a higiéniás és egészségügyi előírások, ajánlások alkalmazásának fontosságára, valamint a sportpályákon a megfelelő viselkedés betartására. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzetet, a változása esetén a hatályos jogszabályok figyelembevételével – amennyiben szükséges – reagálnak az esetleges változásokra.

Jelen állás szerint tehát nem várható változás a következő idényben sem. Vagyis amíg az 500 főnél nagyobb koncerteket feltehetően tilos lesz megtartani augusztus 15-e után is – addig az aznap induló bajnokság mérkőzésein megjelenő közönség maximális létszámát csak a stadionok befogadóképessége korlátozza majd. És Gulyás Gergely jóslatértékű kijelentése ellenére az alkohol sem marad távol.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/31. számában jelent meg július 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/31. számban? Itt megnézheti!