Titkolja az Újpest, hogy került a fehérorosz fociválogatott Budapestre

Titkolja az Újpest, hogy került a fehérorosz fociválogatott Budapestre

Magyar szurkolók a hazai válogatott barátságos mérkőzésén Írország ellen a Szusza Ferenc Stadionban 2021 júniusában. (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Román Labdarúgó Szövetség honlapja szerint hétfő délig adhatják be akkreditációs kérelmüket a román kollégák a nemzeti válogatott következő, idegenbeli mérkőzésére. Az ellenfél a fehérorosz csapat lesz, de a meccset nem Minszkben, hanem Budapesten, a Szusza Ferenc stadionban játsszák október 12-én, csütörtökön este romániai idő szerint 21.45-től. Ez már a harmadik találkozó lesz, amit a fehéroroszok Budapesten játszanak a most futó Euro 2024-es selejtező-sorozatban.

Az UEFA Oroszország ukrajnai invázióját követően, tavaly márciusban döntött úgy, hogy eltiltja az összes fehérorosz csapatot a nemzetközi mérkőzések rendezésétől, mert az orosz katonaság tőlük is indított támadásokat Ukrajna ellen. A belarusz válogatott az európai selejtező-sorozat első mérkőzését még az újvidéki Karađorđe stadionban játszotta Svájc válogatottja ellen (kikaptak 0-5-re), de aztán valamiért átköltöztek Magyarországra az Újpest stadionjába. Itt először kikaptak Izraeltől (1-2), megverték Koszovót (2-1) és most fogadják a románokat.

Kíváncsiak lettünk, miért fogadtuk be pont mi a sok szankcióval sújtott, nem éppen demokráciájáról híres ország válogatottját, ezért kérdéseket küldtünk mint az Újpest, mint az MLSZ sajtóosztályához. Az Újpesttől például ezeket kérdeztük:

• Hogyan, ki és mikor kereste meg Önöket azzal, hogy ott szeretne játszani a fehérorosz válogatott?
• A megállapodás/szerződés hány mérkőzésre szól és mérkőzésenként mennyit fizet a fehérorosz labdarúgó szövetség? Ha nem ők fizetnek, ki állja a költségeket?
• Mennyibe kerülne egyébként kibérelni a stadiont egy mérkőzésre?
• A fehérorosz válogatott mérkőzései mennyire befolyásolják a stadion és a klub hétköznapjait? Kellett-e emiatt hazai mérkőzést vagy edzést halasztani?
• Szükség volt-e speciális biztonsági intézkedésekre a válogatott mérkőzések miatt?

Érdemi válasz helyett egy meglehetősen ideges levél érkezett Pécsi Márk kommunikációs vezetőtől: „magánkézben lévő, a piacról élő, pro-profit vállalkozásként az alábbi kérdések mind az üzleti titok kategóriájába tartoznak, így azokra nem kívánunk válaszolni. Kérem, tekintse részünkről lezártnak az ügyet.”

Mindezt azért sem tekintjük kielégítő válasznak, mert az Újpest 1885 Futball Kft. is elég jelentős mennyiségben használ fel adóforintokat az úgynevezett TAO-program keretében: saját honlapjuk tanúsága szerint 2022-ben például 407 millió forint bevételük volt ebből a forrásból, és az MLSZ a 2023/24-es idényre is jóváhagyott számukra 98 millió forintnyi támogatást.

A Magyar Labdarúgó Szövetség már jóval barátságosabb volt velünk, Sípos Jenő szóvivő tételesen válaszolt a kérdéseinkre. – Júniusi két magyarországi mérkőzésük után kerestek meg minket azzal, hogy további mérkőzéseket játszanának Magyarországon. Nem csak a férfi felnőtt „A”, hanem a női „A” válogatottjuk is itt játszana. Augusztus végén kötöttünk szerződést, így 3 női „A” mérkőzés és 2 férfi „A” mérkőzés lesz. Minden költséget a fehérorosz szövetség fizet, mi csak segítünk nekik a szervezésben. Stadiont, utazást, szállást, cateringet, csapatkísérőt, biztonsági szolgálatot, mentőt és egyebeket mind a fehérorosz szövetség fedezi. Ez nekünk nem kerül semmibe – tette hozzá.