Tovább ködösít, vádaskodik és hárít a teniszszövetség

Tovább ködösít, vádaskodik és hárít a teniszszövetség

Az épülő mobil teniszstadion a Lurdy Ház parkolójában (Fotó: Simon V. Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokadszor írunk már a Magyar Tenisz Szövetségben (MTSZ) zajló meglehetősen furcsa, mondhatnánk botrányos dolgokról. Őszintén reméljük, hogy az április 16-án tartandó éves rendes közgyűlésen végre-valahára a szövetség elnöke, a fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos, valamint a főtitkár, Richter Attila hihető és korrekt magyarázatot ad majd a vizsgálatokról, hiszen egyik sportszövetség ellen sem zajlik annyi, mint az MTSZ ellen. Bízunk abban, hogy a közgyűlés és a nyilvánosság előtt már nem folyamodhatnak például olyan trükkökhöz, mint amikor
8,8 millió forintot kértek a kilenc cég nevében érdeklődő Visontai Csongor ügyvédtől a gazdálkodással kapcsolatos közérdekű adatokért, mondván, a törvényben előírt túlmunka ennyit jelentett, hiszen legalább 20 ezer oldalt kellett átnézniük hozzá.

Nos, a kilenceknek azért fontos tisztán látni a felhasznált állami támogatások esetében, mert éppen ők voltak azokon a 2018-as hazai versenyeken az MTSZ partnerei, melyek esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma is eljárásokat kezdeményezett a szövetséggel szemben a Közbeszerzési Hatóságnál. Ugyanakkor az MTSZ vezetése továbbra sem számolt el a milliárdos nagyságrendű állami támogatások felhasználásával. A szövetség ugyanis 2016-ban 1,7 milliárd forint állami támogatást kapott, míg ez az összeg 2017-ben már 2,7 milliárdra nőtt. Ebből a nem kevés pénzből a szövetség kommunikációs igazgatója által alapított cégbe tavaly 1,3 milliárdot utaltak el, és ebből 1,1 milliárd továbbítottak egy offshore hátterű cégnek. Nem véletlenül indított nyomozást a IX. kerületi ügyészség, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Majd elkezdett a NAV is vizsgálódni – ebben az ügyben több, a szövetséggel is partneri viszonyban lévő embert hallgattak ki, volt, akit több mint két órán keresztül –, azaz vélhetően nagy gondok lehetnek a gazdálkodásban. A férfi válogatott Davis Kupa találkozóira százmilliókért építettek majd bontottak el mobilpályákat – a legutóbbit a Lurdy Bevásárlóközpont parkolójában –, amire egyébként a meglévő infrastruktúra miatt semmi szükség nem volt, hogy a füves pályás torna körül kialakult hercehurcát ne is említsük.

Fucsovics: Nem békülök a szövetség vezetőivel | Magyar Hang

A legjobb magyar férfi teniszező a saját közösségi oldalán cáfolta a médiában gyorsan elterjesztett tényt, miszerint meggondolta volna magát az MTSZ irányítóival szemben.

Két héttel ezelőtt kilenc tagszervezet nyílt levelében húsz kérdést tett fel Szűcs Lajos elnöknek, többek között az állami támogatások felhasználása, valamint a füves pályás versennyel kapcsolatban. Nos, erre az volt az MTSZ válasza – lásd a saját honlapjukon –, hogy feljelentést tett a szövetség ismeretlen tettes ellen, aki a szövetség kilenc tagszervezete nevét felhasználva, valótlan és a szövetség társadalmi megbecsülését sértő álhíreket juttatott el a médiába. A Magyar Hang is felhívott olyan klubvezetőt, akinek az aláírása szerepelt a nyílt levélen, és kijelentette, valós minden betű, ami ezzel kapcsolatban megjelent.

Nos, a fentiek ismeretében cseppet sem volt meglepő, hogy az

MTSZ újabb, szombati közleménye ismét csak a sportág megtisztulásáért, a

tiszta, átlátható gazdálkodásért harcba indulókat próbálja lejáratni még a

közgyűlés előtt.

„Az MTSZ sajnálattal veszi tudomásul, hogy egyes magánszemélyek a tagszervezeteknek immár napi szintű zaklatásával, valamint a közösségi média felületén a szövetség működésének és a közelgő közgyűlés eredményének jogellenes befolyásolására törekszenek. Az MTSZ minden tagszervezetét arra bátorítja, hogy jöjjön el személyesen a közgyűlésre és tegye fel a kérdéseit, hallgassa meg a tájékoztatást, így felelős döntést tud majd hozni. A zavart keltő hangadóknak, eddig is lehetőségük lett volna arra, hogy kérdéseiket a jogszabályok keretei között feltegyék, azokra választ kapjanak, ezt azonban az elmúlt hónapok során nem tették meg, csupán üzengetéssel. A szövetség vezetése a 2019. április 16-i közgyűlésén természetesen minden kérdésre kielégítő válaszokat fog adni. Az MTSZ előbbiekkel kapcsolatban tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a gazdálkodásával kapcsolatos büntető eljárásról nincs hivatalos tudomása. A közvélemény megzavarására, a hangulatkeltésre irányuló különböző megnyilvánulások a versenyzők és az egész sportág érdekeivel ellentétesek, a magyar tenisznek ártanak. A hazai teniszélet legfőbb érdeke, hogy végre béke legyen a tenisztársadalomban, a Magyar Tenisz Szövetség pedig mindent megtesz ennek érdekében” – olvasható a szövetség honlapján közzétett közleményben.

Nos, több olyan állítás található ebben a közleményben, amit nyugodtan nevezhetünk hamisnak. Ugyanis a IX. kerületi ügyészségi nyomozás nem titokban zajlik, hanem teljesen hivatalos módon – hogy csak egyet említsünk, de ugyanez igaz a NAV vizsgálatára is. A feltett kérdésekre – pedig volt bőven, nem is egy helyről – sosem válaszoltak. Bárki bármilyen módon kérdezett, választ ugyanúgy nem kapott, mint szerkesztőségünk. Ugyanis amikor megírtuk, hogy a NAV vizsgálatot indított a szövetség ellen, azonnal bejelentkezett Tamás Krisztina, az MTSZ kommunikációs igazgatója, hogy az elnök úr szívesen áll a rendelkezésünkre, küldjük el írásban a kérdéseinket. Megtettük, ám azóta nemhogy választ nem kaptunk, hanem ha hívjuk telefonon Tamás Krisztinát, ő vagy kinyomja a telefont, vagy egyszerűen nem veszi fel.

Mindenesetre a sportág megújulásáért, tiszta gazdálkodásáért

küzdők reagáltak saját közösségi oldalukon az MTSZ legújabb közleményére.

„Hadd kezdjük azzal, hogy ha minden transzparens és

elérhető lenne, akkor nem kellene kérdéseket feltennünk. Szerintünk nagyon

egyszerű elvárásaink vannak: konkrét tényekre alapuló adatszolgáltatást és

kommunikációt várunk el az MTSZ jelenlegi vezetésétől! Nem kevés témát

vetettünk fel az elmúlt időszakban, akár a Tiszta Tenisz részéről, akár a

szülők vagy fővárosi és vidéki klubok nevében. Már a 2018. szeptember 26-i

rendkívüli közgyűlés előtt is próbálkoztunk kérdésekkel: emlékezhet rá

mindenki, aki részt vett a közgyűlésen, hogy elnök úr és főtitkár úr azzal

nyugtatott minket, hogy majd írásban mindent megválaszolnak. Ez a mai napig nem

történt meg… Érdemi reakció tehát sosincs, ehelyett a mi befeketítésünkkel vagy

soha nem látott sikerekre való hivatkozással próbálják kikerülni a válaszadást,

ahelyett, hogy ezt az energiát arra fordítanák, hogy a kért információkat

átlátható módon, írásban elérhetővé tegyék az MTSZ weboldalán. Már csak azért

is, mert nyilvános adatokról beszélünk… A szövetségi levél ezzel a mondatával

viszont teljesen egyetértünk: az MTSZ minden tagszervezetét arra bátorítja,

hogy jöjjön el személyesen a közgyűlésre és tegye fel a kérdéseit, hallgassa

meg a tájékoztatást, így felelős döntést tud majd hozni. Végezetül pedig

annyit, hogy nagyon örülünk annak, hogy egyre többen teszik le a voksukat a

tisztánlátás mellett. Úgy tűnik, a tények ismeretére a többségnek azért igénye

van” – foglalta össze észrevételeit a Tiszta Tenisz mozgalom.