Újabb egyéves késés és egymilliárdos árnövekedés a Vasas stadionjánál

Újabb egyéves késés és egymilliárdos árnövekedés a Vasas stadionjánál

Épül, készül, de megjósolhatatlan, vajon mikor játszhat majd bajnoki meccset itt a Vasas (Fotó: Vasas SC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Úgy tűnik, új játékszabályt vezetett be a NER a sportlétesítmények építésénél. Minél többet késik egy stadion átadása, annál drágábban végzik el a munkát. A Vasasnak az eredeti megállapodás alapján már tavaly május óta az új, ötezer férőhelyes, nettó 5,2 milliárd forintért megépített Illovszky-stadionban kellene játszania, ám a 108 éves angyalföldi klub szurkolói annak is örülhetnek majd, ha idén májusban, a menet közben nettó 9,1 milliárdra emelkedő költségek mellett elkészülő arénában láthatnak bajnoki meccset.

Még a Vasas 106. születésnapján írták alá az új Illovszky Rudolf Stadion generálkivitelezői szerződését, amely alapján nettó 5,2 milliárd forintból új, 5154 férőhelyes arénát építenek, és azt ígérték, ez igény szerint 6204 fősre bővíthető lesz. Az avatóra az akkori tervek szerint 2018 májusában került volna sor. A drukkerek korábban nyílt levélben kérték, hogy 8000 férőhelyes legyen az új aréna – az akkor kivívott bajnoki bronzérem nagy lelkesedést váltott ki a piros-kék híveknél –, ám a kormány nem hallgatta meg a szurkolók kérését.

2018: a gigantikus sportberuházások éve | Magyar Hang

Tavaly is hullottak az állami százmilliárdok a magyar sportba, természetesen a legnagyobb győztes megint a labdarúgás lett.

Nos, nézzük, a fentiekből mi valósult meg úgy, ahogy az eredeti szerződésben állt. Mindössze a stadion befogadóképessége, valamint a két kivitelező – a KÉSZ Zrt. és a Market Építő Zrt. – ugyanaz a történetben, és még az, hogy a költségeket az állam fizeti. A régi stadion bontása 2016 novemberében kezdődött. Az építkezést 2017-ben ugyan megkezdték, ám 2018 februárjában Markovits László a sajtó képviselőivel bejárta az építkezést, és kiderült, szó sincs májusi avatóról.

A Vasas SC elnöke elárulta, az aréna költségei immár elérték a 6,98 milliárd forintot, és csak nyáron tudják megmondani, mikor játszhatja le első bajnokiját az új stadionban a csapat. Az ünnepélyes átadásra októbert jósolták. A bejáráskor a tetőszerkezet és az összes nézőtér elem a helyén volt, már folytak a beltéri munkálatok a nyugati főlelátó épületében. Ennek ellenére ez az avató is elmaradt; viszont a tavaly december 6-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat – 1650/2018. (XII. 6.) – mindenféle magyarázat nélkül újabb közpénzmilliárdokkal segítette a beruházást, és a változatlan méretű és minőségű stadiont már 8,1 milliárd forintból kellett megépíteni. A szurkolók már csupán abban reménykedtek, hogy az új Illovszky-aréna átadása 2019. március 16-án, a Vasas SC 108. születésnapján lesz.

Egyre több beruházás késik, kötbért mégsem fizetnek | Magyar Hang

A nagy stadionépítési láz mára már odáig jutott el, hogy szinte egyik aréna esetében sem tudják tartani sem az eredeti határidőket.

„Szeretnénk telt házzal megnyitni, és az a vágyunk, hogy a csapat olyan pozíciót foglaljon el a tabellán, hogy az utána következő két hónapban is zsúfolt lelátók előtt játszhassanak, a bajnokság végén pedig a feljutást ünnepelhessük” – fogalmaztak az angyalföldiek. Ezzel szemben 2019. január 4-én, pénteken arról számolt be a Vasassc.hu, hogy a végső fázisához ért az új Illovszky Rudolf Stadion építése, így már biztosan kijelenthető, hogy 2019 májusában – azaz az eredeti elképzelésekhez képest egy év késéssel – átadják az új létesítményt.

Az újabb késlekedést az okozta, hogy az építkezés utolsó munkafázisát Garancsi István és a szegedi Varga Mihály cége csak erre az időpontra tudja elvégezni, ráadásul nem a szerződésben leírt 800 millió forintért, hanem 1,8 milliárdért. Holott a kivitelezői szerződésben korábban az szerepelt – ahogy azt az Átlátszó kiderítette – , hogy a stadion építése mellett az északi lelátó mögött ki kell alakítaniuk egy térkőburkolatú sétányt, a külső területet, valamint a terepet el kell rendezniük, továbbá építeniük kell egy 200 fős kültéri, fedett lelátót, és a szurkolói területek teljes körű wifi lefedettségét is biztosítaniuk kell. Az eredeti árba a létesítmény LED-technológiás sportvilágításának kiépítését is beleszámolták, szem előtt tartva, hogy megfeleljen az UEFA 2016 Level B szint és a HDTV-közvetítés követelményeinek.

Mészárosék Székelyföldön is kapuba találnak | Magyar Hang

Újabb stadionfejlesztésen kaszálhatnak a NER-rel jó viszonyt ápoló vállalkozók, ezúttal Sepsiszentgyörgyön.

A Vasas elfogadta az áremelést, a kormány pedig újfent az adófizetők zsebébe nyúlt, és ismét biztosította a pluszforrásokat. Hogy a májusi stadionavató és a 9,1 milliárdos költség valóban a végleges-e, ma még senki sem tudja…

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.