Történelmi siker, Tokióban is olimpiai aranyérmes a női kajaknégyes

Történelmi siker, Tokióban is olimpiai aranyérmes a női kajaknégyes

Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének középfutamában a tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodjára is megvédte címét a női kajaknégyes, a férfiak végül hetedikek lettek. Balla Virág és Takács Kincső kenu kettese ötödik lett a fináléjában. A magyar szakág káprázatosan szerepelt: 3 arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek Tokióban.

A triplázásért szállt vízre a női kajaknégyes, hogy London és Rio után ezúttal Bodonyi Dóra, Kozák Danuta, Kárász Anna és Csipes Tamara felállásban Tokióban is elhódítsa az olimpiai bajnoki címet. Féltávnál a második helyen haladt a magyar egység, és ekkor beindult a hajrá, Kozákék pedig megállíthatatlanok voltak, és első helyen értek célba 1:35.463-as idővel. Második a belarusz, míg harmadik az új-zélandi egység lett.

A magyar siker több szempontból is történelmi: a 2012-es londoni, majd a 2016-os riói olimpia után harmadjára is aranyérmes lett ez a női kajakegység. Kozák Danuta közben hatodik aranyérmével (és egy második, illetve egy harmadik helyével) minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonjává lépett elő a vívólegenda, Gerevich Aladár mögött.

A tokiói olimpia utolsó kajak-kenu döntője a férfi kajaknégyesek 500 méteres versenye volt. A magyar egység jól rajtolt, a féltávnál a hetedik helyen haladtak a mieink. A németek és spanyolok csatájába nem igen tudott beleszólni senki; a futamot végül előbbiek nyerték 1:22,219-cel a német egység nyerte, így ők sem fejezték be arany nélkül a tokiói játékokat. A spanyolok végeztek a második helyen, 1:22,445-tel, míg a bronzérmet a szlovák négyes nyerte, több mint egy másodperccel lemaradva, 1:23,534-es idővel. A magyarok végül nem tudtak fentebb jönni, az ausztrálok mögött, 43 ezredmásodperccel lemaradva lettek hetedikek 1:25,068-as időeredménnyel.

Az első döntőt a Takács Kincső és Balla Virág kettőse vívta, akik a futamukból harmadikként jutottak a fináléba. A magyarok jól tudtak rajtolni, a táv felénél, 250 méternél a negyedik helyen haladtak. A hajrában a duó a harmadik helyért harcolt, ám végül az ötödikként futottak be, 2:00,289-es időeredménnyel. A futamot a kínaiak kettőse nyerte 1:55,495-tel, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva. A második helyre az ukránok kettőse ért be 1:57,499-cel. A harmadik helyre az a kanadai duó ért oda, amelyiknél doppingügy borzolta a kedélyeket, miután egyiküknél, a tizenegyszeres világbajnok Laurence Vincent-Lapoint-nál még tavaly tiltott szert találtak egy versenyen kívüli ellenőrzéskor. Mivel azonban úgy védekeztek, hogy az a barátjáról került át a versenyzőre, ezért nem tiltották el a kanadait.

– Mindent kiadtunk magunkból, de nagyon fájt ez a pálya, mert rettenetesen párás volt a levegő. Rendben volt a rajtunk, jöttünk egy rendkívül jó utazót, indítottunk is, bár a végén éreztem, hogy elsavasodtam, ezért átadtam Kincsőnek a tempót – értékelt a futam után Balla. „Nem tudom, a többiek miben ennyivel jobbak, hogy a végén még így meg tudnak indulni. Leginkább a kanadaiak leptek meg” – tette hozzá.

– Tudatosan jöttünk végig ezen az úton, és nemcsak az olimpiai programban, hanem az egész eddigi pályafutásunk során. Örültem volna, ha ezt meg tudjuk koronázni egy éremmel, úgyhogy csalódott vagyok, viszont örülök, hogy mi nem rontottunk el semmit – nyilatkozta Takács.

A nap második érdekeltségű futamát Adolf Balázs vívta, aki egy hajszállal, mindössze 38 ezredmásodperccel maradt le a kenu egyesek 1000 méteres A döntőjéről. Az Óbudai Ganz VSE-t erősítő, 21 éves kenusból kivehetett a hajsza a döntőért, ugyanis végül hetedik helyen, 4:07,613-as időeredménnyel ért célba, s lett összesítésben 15. élete első olimpiáján. A futamot a kubai Pelier nyerte, míg a második a németek veterán kenusa, Sebastian Brendel lett. Előbbi 4:02,915, míg utóbbi 4:03,723-as időeredménnyel.

A magyar kajak-kenu csapat káprázatosan szerepelt a tokiói játékokon: három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a mieink. Ezzel a magyarok végeztek a szakág olimpiai éremtáblázatának élén. A szombati kajaknégyes aranyával a magyar olimpiai csapat 6 arany-, 7 ezüst és 5 bronzérmével feljött az összesített éremtáblázat 12. helyére.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!