Újabb magyar érem Tokióban: idegtépő végjátékot követően harmadik lett a férfi kardcsapat

Újabb magyar érem Tokióban: idegtépő végjátékot követően harmadik lett a férfi kardcsapat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindennapi meccsen szerzett bronzérmet a férfi kardcsapat a tokiói olimpián. A németek elleni összecsapáson hatalmas előnyt szedtek össze a mieink, ám az utolsó asszóban az egyéni szám olimpiai bajnoka Szilágyi áron kis híján eltékozolta azt.

Vegyes érzelmekkel vághattak neki férfi kardozóink a csapatversenynek. Szatmári András és Decsi Tamás személyében az egyéni számban gyorsan búcsúzott, és ezért érthetően csalódott versenyzők mellett az immár háromszoros olimpiai bajnok, tokiói egyéni diadalával történelmet írt Szilágyi Áron lépett pástra (a tartalék ember Gémesi Csanád volt). Első meccsükön néhány apróbb megingást leszámítva magabiztos győzelmet arattak az Egyesült Államok ellen, egyedül az öt éve Rióban Szilágyi ellen döntőző Daryl Homer tudta felvenni a versenyt a magyar vívókkal, de a vége így is sima lett (45-36).

Az olaszok elleni elődöntőben műár sokkal nagyobb küzdelemre kényszerült a magyar csapat, és meg is tettek minden tőlük telhetőt, de sajnos a negyeddöntőben remekül vívó Szatmári András hullámvölgybe került, nem jöttek tőle a várt tusok, így az utolsó asszóra Szilágyi Áron hátrányban állhatott ki. Az egyéni verseny győztesének azonban sikerült egyenlítenie, egy vitatott szituációt követően azonban az utolsó két találatot az olasz vívó vitte be, így a magyar csapatnak maradt a bronzmeccs.

A németek elleni összecsapás remekül indult, és úgy is folytatódott. Szatmári, Szilágyi és a Decsi helyére becserélt Gémesi Csanád is nagyszerűen vívott, így hamar tíz tusnyi előnye volt a magyar csapatnak. Egyik német sem találta a magyar vívók ellenszerét, úgy tűnt, nagyon sima győzelmet aratunk. Szilágyi Áron 40-26-nál lépett fel a pástra, öt találatra a bronzéremtől. És ekkor jött az, amire senki sem számított: olimpiai bajnokunk szétesett. A német Hartung egymás után érte el a találatokat, és feljött 43-40-re (vagyis 14-3-ra állt Szilágyi ellen). Szerencsére azonban ennél tovább már nem jöhetett, a magyar kardozó két tussal lezárta a meccset.

A magyar kardcsapat 25 év elteltével szerzett újra olimpiai érmet, Szilágyi Áron pedig az egyéni aranya után egy bronzot is hazavihet. A vívók eddig nagyszerűen teljesítenek Tokióban: egy arany, egy ezüst, egy bronz a mérleg, és a női tőrcsapat, illetve a női kardcsapat még tovább díszítheti a dicsőségtáblát.