Újjászületik-e a tiki-taka Xavi kezei alatt?

Újjászületik-e a tiki-taka Xavi kezei alatt?

Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője (j) Joan Laporta klubelnökkel a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro García)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid, de annál intenzívebb tárgyalásokat követően november 5-én felszállt a fehér füst az Al Sadd székházából, és hivatalosan is bejelentették, a szerződésben rögzített 5 millió eurós átigazolási díj fejében hozzájárulnak, hogy Xavi Hernandez visszatérjen nevelőegyesületéhez, a Barcelonához. Érkezésével vége szakadhat a Barcelona hat éve tartó gyengélkedésének, és ismét felívelhet a klub csillaga. A katalán csapat utolsó igazán jó éve 2015-ben volt, amikor Luis Enrique vezetőedző vezényletével megnyerték a spanyol bajnokságot és kupát, a Bajnokok Ligáját, az UEFA-szuperkupát, valamint a FIFA-klubvilágbajnokságot. Ez volt az utolsó év, amikor Xavi még a Barcelonát erősítette. Az ezt követő években bajnokságot, spanyol kupát és spanyol szuperkupát még nyert ugyan a csapat, de nemzetközi sikert már nem ért el.

A Luis Enriquét követő Ernesto Valverde, Quique Setien és a tavaly nyáron kinevezett Ronald Koeman keze alatt egyre gyengébb teljesítményt nyújtott a Barcelona. Nehezítette a helyzetet, hogy a klub előző elnöke, Josep Maria Bartomeu nemcsak csapnivaló igazolásaival hívta fel a figyelmet alkalmatlanságára, de komoly pénzügyi szabálytalanságokat is elkövetett. Így hatalmas adósságokat halmozott fel a klub, ami lehetetlenné tette, hogy minőségi játékosokat igazoljanak. A klub egykori sztárjának, Ronald Koemannak akkor telt ki végleg a becsülete, amikor október 27-én a Rayo Vallecanótól is vereséget szenvedtek. Ezt követően gyorsultak fel a tárgyalások Xavi hazahozataláról.

A hírre, hogy a spanyol válogatottal világ- (2010) és két Európa-bajnoki címet (2008, 2012), valamint a Barcelonával 1998 és 2015 között 25 trófeát, közte nyolc spanyol bajnoki címet, három Király Kupát és négy Bajnokok Ligáját nyert Xavi lesz az új vezetőedző, a különböző szurkolói csoportokban megindult a vita. A drukkerek egy része biztos benne, hogy a viszonylag kevés edzői tapasztalat ellenére sikeres lesz a 2010-es években a világ egyik legjobb középpályásának tartott katalán, aki Andres Iniestával és Sergio Busquetsszel az évtized legjobb középpályáját alkotta. Az ellendrukkerek viszont arról értekeznek, hogy néhány sikertelen meccset követően mikor és hogyan rúgják majd ki.

Mindenképpen Xavi mellett szól, hogy vérében van a Johan Cruyff által megálmodott, majd Pep Guardiola által továbbfejlesztett sokpasszos Barcelona-stílus, a tiki-taka, amelyet edzőként ő maga is nagy sikerrel alkalmazott az Al Saddnál. A 2019-ben a katari csapat edzőjévé kinevezett Xavi keze alatt nagyszerűen játszották a tiki-takát, és rövid két év alatt összesen hat trófeát, köztük két bajnoki címet gyűjtött be a klub.

Xavi hívei éppen ezekre a sikerekre, illetve a csapat egykori ikonjának kiemelkedő játékintelligenciájára hivatkozva igyekeznek meggyőzni a fanyalgókat. Példaként hozzák fel Pep Guardiolát, aki komolyabb edzői tapasztalat nélkül, a Barcelona B cspatának éléről került a első csapathoz, és azt követően éveken keresztül a világ legjobb csapatai között emlegették a Barcelonát. Már az első évben megnyert mindent, amit csak lehetett, azaz hat címet gyűjtött be: a bajnokság mellett a kupát, a Bajnokok Ligáját, a spanyol-szuperkupát és az UEFA-szuperkupát, valamint a FIFA-klubvilágbajnokságot.

Ezzel együtt tény, hogy a Barcelona jelenlegi kerete jóval gyengébb, mint akár Luis Enrique, akár Pep Guardiola alatt volt. Hiszen nem játszik már a csapatban a minden idők legjobbjaként emlegetett Lionel Messi – a pénzügyi okokból távozó argentin zseni –, aki egy személyben vitte a hátán a csapatot az elmúlt három-négy évben. De a világverő középpályáról is már csak Sergio Busquets maradt talpon, azonban ő is messze van már korábbi formájától. De nincs Neymar és Luis Suarez sem.

Koeman ugyan becsülettel igyekezett, sok fiatalt be is épített a csapatba, de nem tudott fazont adni a játéknak. A külső szemlélő számára érthetetlen igazolásai, megmagyarázhatatlan cseréi azt az érzést keltették, képességeit meghaladja a rábízott feladat.

Nem lesz tehát egyszerű feladata Xavinak a csapat élén, hiszen egy hitevesztett gárdát kell felrázni, majd fazont adni a játéknak. Nehezíti a dolgát, hogy kevés olyan, már beérett játékos van a keretben, aki érzi az általa preferált Barcelona-stílust, és képes azt magas szinten játszani. Aki pedig még megmaradt – Jordi Alba, Gerard Piqué, Sergio Busquets – lassan már a visszavonulásra készül. Mindenesetre egy régi játszótársát, a 38 éves brazil Dani Alvest visszahozták, bár csak januártól vethetik be, és szó esett arról, hogy a korábbi kapitány, Carles Puyol is visszatér a klubhoz, illetve az egykori játszótárs, a japán Vissel Kobéban levezető Andres Iniesta is jelezte, hogy szívesen segít a csapat talpraállításában.

Ezen túlmenően az is reményt adhat, hogy négy-öt kifejezetten fiatal tehetség is kezei alá kerül. A 18. életévét november végén betöltő Pedri ugyan nem a La Masián, a Barcelona utánpótlásnevelő akadémiáján tanult, ezzel szemben már spanyol válogatott, és hatalmas tehetségnek tartják. Ugyancsak játszott már a válogatottban Gavi, aki még Pedrinél is fiatalabb, hiszen csak augusztusban töltötte be a 17-et. A 2002 januárjában született Nico is megkapta már a bizalmat, és hullámzó teljesítményt nyújtva ugyan, de fix csapattag. Utóbbiak mind a La Masián nevelkedtek, csakúgy, mint 22 éves technikás Riqui Puig, aki körül nagy viták zajlanak.

Xavinak határozott elképzelései vannak, mit és hogyan kell tenni a sikerhez, ahogy azzal is tisztában van, hogy Barcelonában mindig győzni kell. Komplett edzői csapatot hozottmagával, és az orvosi gárdát is lecserélték, hogy vége szakadjon az utóbbi idők folyamatos sérülési szériájának.

Xavi mellett szól az elmúlt évek edzőivel szemben, hogy nagy a tekintélye a játékosok előtt, róla el tudják hinni, hogy sikerre vezeti őket, így hatalmas érzelmi többletet adhat a szemmel láthatóan önbizalmát vesztett csapatnak. Az elmúlt másfél hétben az is kiderült, hogy tetszik a játékosoknak, hogy az elmúlt négy-öt év lazaságát követően szigorú szabályokat fektetett le az új edző, s ezek alól a régi játszótársak sem tudnak, és nem is akarnak kibújni, mert tudják, hogy csak kemény munkán keresztül vezet az út a sikerhez. A legutóbbi napok fejleménye, hogy a fiatal védő, Óscar Mingueza egy nyilatkozatában arról beszélt, Koeman ötleteiben már nem bízott a csapat, a játékosok sokszor a saját belátásuk szerint játszottak, ezért már nagyon nagy szükség volt a változásra. Szavai szerint már az első meccseken látszani fog a változás. Hogy valóban így lesz-e vagy sem, arra már nem kell sokat várni, hiszen szombat este a városi rivális Espanol ellen játszik majd a csapat, és ez lesz Xavi Hernandez első meccse a Barcelona kispadján.

A Barcelona-szurkolók tehát abban bízhatnak, hogy Xavi a korábbi francia ikon, Zinédine Zidane útját fogja járni, aki elsőcsapatos edzőként azonnal a BL-győzelemig vezette Real Madridot, és nem fog olyan csúnyán megbukni, mint Frank Lampard a Chelsea élén.

Annyi bizalmat Xavi is biztosan kap, mint Koeman, egy év alatt pedig biztosan eldől, valóban fel tudja-e emelni a csapatot, vagy a tamáskodóknak lesz igazuk.