Vb-döntőt játszhatnak a magyar női vízilabdások

Vb-döntőt játszhatnak a magyar női vízilabdások

A győztes magyar csapat tagjai a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország - Hollandia mérkőzés után a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar női vízilabda-válogatott bejutott a hazai rendezésű világbajnokság fináléjába, miután a csütörtök esti elődöntőben 13-12-re legyőzte a holland csapatot. A rendkívül kiélezett összecsapáson a magyar csapat legjobbja a négygólos Leimeter Dóra volt a Margitszigeten.

A magyar válogatott – amely a 2013-as barcelonai bronzérem után lesz újra dobogós világbajnokságon – legutóbb 2005-ben Montrealban játszott vb-döntőt, akkor Faragó Tamás irányításával a gárda éppen az aktuális címvédő amerikai csapatot győzte le hosszabbítás után, megszerezve ezzel története második vb-aranyát.

Nem kezdett jól támadásban a magyar csapat, előbb Szilágyi Dorottya lőtt méterekkel mellé, majd emberelőnyben jött egy eladott labda. A hollandok két és fél perc elteltével "fórból" kerültek előnybe. Nem sokkal a negyed közepe előtt született meg az első hazai gól, Keszthelyi-Nagy Rita lövése egy holland kézről vágódott a hálóba. A rivális futószalagon kapta az előnyöket, Magyari Alda kettőt is hárított, de a harmadiknál már nem volt esélye, így újra hátrányba került házigazda, mely előbb emberelőnyben hibázott, ugyanakkor egy kontra után Leimeter Dóra találta magát ziccerbe és a balkezes játékos kilőtte a jobb felsőt. Az első szünetre mégis a hollandok mehettek előnnyel (2-3).

A második negyedet Gurisatti Gréta akciógólja vezette fel, majd Keszthelyi-Nagy kapott egy hosszú labdát előre és egy az egyben védőjét megverve lőtte ki a jobb alsót, így először vezetett a magyar csapat. A rivális újabb előnyéből egalizált, de hamarosan újra tombolt a közönség, miután fórban Máté Zsuzsanna "kapart össze" egy kipattanót és pöckölte közelről a hálóba. A hollandok centerből könnyen kapták a fórokat, az újabb lehetőséget pedig Simone van de Kraats használta ki, a túloldalon viszont kimaradt a magyar előny. Úgy tűnt, a félidőre a hollandok érkeznek előnnyel, miután Brigitte Sleeking nem túl erős lövése becsúszott Magyari keze alatt, azonban Gurisatti tőle szokatlan helyről, centerből egyenlített (6-6).

A harmadik felvonás elején Vályi Vanda harmadszor is megnyerte a ráúszást, majd előnyből ő juttatta előnyhöz a hazai csapatot. Nem sokkal később Garda Krisztina villant meg akcióból, pattintott bombája a felsőlécről vágódott a hálóba. Gyorsan jött a holland felzárkózás, Bente Rogge nagyszerű kapásgólt szerzett. Garda viszont elkapta a fonalat, és a következő támadásból újabb védhetetlen "rakétát" indított el Laura Aarts kapujába, de nem akart tőle Rogge sem lemaradni, aki fórból lőtte ki a bal alsót. A támadók ezekben a percekben nem tudtak hibázni, Leimeter Dóra egy kettős előnyt értékesített, a hollandok pedig villámgyorsan fejeztek be egy szimpla fórt. Leimeter újra létszámfölényben villant, ezúttal viszont nem érkezett válasz, Keszthelyi-Nagy pedig megúszott, de ziccerét Aarts megfogta, pedig három gól lehetett volna a különbség. Ez nagyon fájhatott a közönségnek, különösképpen mert a hollandok 9 másodperccel a dudaszó előtt egy vitatható kontra ítélet után van de Kraats ejtésével minimalizálták a hátrányt (11-10).

A záró nyolc perc is magyar góllal indult, Parkes Rebecca centerből brusztolta ki magának a helyzetet és csavart a kapuba. A hollandok azonban nem akartak leszakadni, van de Kraats negyedik találatával - ezúttal is fórból - zárkóztak. A kétgólos különbséget Gurisatti állíthatta volna vissza, lövése már át is haladt a kapuson, de egy védő óriásit mentett. Emberelőnyben Leimeter kapkodott picit, Gardát pedig a visszaúszás közben kiállították, Magyari azonban úgy tűnt, hárított hátrányban, a videózás után azonban gólt ítélt a játékvezető, így bő négy perccel a vége előtt újra döntetlen volt az állás. Arról, hogy ne legyen sokáig így, Leimeter Dóra gondoskodott negyedik góljával, majd Parkes harcolt ki előnyt, de rosszul játszották meg a fórt a hazaiak, így nem tudták lezárni a találkozót másfél perccel a vége előtt. A hollandok ziccert hibáztak, amikor még 68 másodperc volt hára, de nem sokkal később visszakerült hozzájuk a labda, így még volt esélyük egyenlíteni. A kapus Aarts is előre ment, Magyari viszont bravúrral védte van de Kraats első próbálkozását alig tíz másodperccel a vége előtt. A labda ugyanakkor maradt a hollandoknál, viszont minőségi helyzetet már nem tudtak kialakítani, lövési kísérletük már elhalt a habokban (13-12), a magyar csapat pedig ezzel megnyerte a találkozót.

„Látom a csapatban a potenciált”

Bíró Attila szövetségi kapitány és Keszthelyi-Nagy Rita szerint is szintet lépett a magyar női vízilabda-válogatott, amely a legutóbbi három vb-n és olimpián győztes amerikaiakkal találkozik majd. „Ez ugyanolyan kemény volt, mint az ausztrálok elleni negyeddöntő, csak ők fizikálisabbak voltak, a hollandok védekezése nekünk kicsit jobban fekszik, ezért tudtunk hatékonyabbak lenni elöl. Ugyanakkor a hollandoknak több minőségi játékosa van, akikkel nem nagyon tudtunk mit kezdeni, viszont mentálisan nagyon erősek voltunk ezen a mérkőzésen” – nyilatkozta Bíró Attila a vegyes zónában.

A szakember hozzátette, egyfelől megkönnyebbülés a döntőbe jutás, ugyanakkor nem szeretné ennyivel beérni: „Látom a csapatban a potenciált, hogy egy szoros meccset játsszunk az amerikaiakkal, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul. Két komoly fegyvertényt hajtottunk most végre, most végre elődöntőt is tudtunk nyerni, ezt is külön meg kell tanulni, remélem, ez nem az utolsó lesz” – mondta a szakember.

A csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita egy ötéves periódusról beszélt: „Megléptünk egy újabb lépcsőfokot, megtanultunk elődöntőt nyerni, az elmúlt évek tapasztalatait használtunk fel, a játékosok beépítésével, az elveszített elődöntőkkel. Nagyon remélem, hogy nem ez lesz az egyetlen döntőnk a következő években” – mondta a klasszis.

 (MTI)

Címkék: vízilabda