Véget ért az olimpia, 20 éremmel zárt a magyar csapat

Véget ért az olimpia, 20 éremmel zárt a magyar csapat

A nézők nélküli Olimpiai Stadion a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia megnyitóünnepsége előtt 2021. július 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A férfiak vízilabda döntőjével, amelyet a címvédő Szerbia nyert 13–10 Görögországgal szemben, véget ért a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpia.

A magyar mérleg több, mint kecsegtető, hiszen az 1996-os atlantai olimpia óta, azaz 25 éve nem szerzett ennyi érmet az olimpiai küldöttségünk. Szám szerint 20 dobogó jött össze: 6 arany-, 7 ezüst és 7 bronzéremmel lett gazdagabb a magyar örökmérleg. Tokiói teljesítménye alapján így végül az összesített éremtáblázat 15. helyén zártak a mieink. Az erőn felüli teljesítményt mutatja, hogy mindössze egy olyan nemzet akadt, amely úgy végzett előttünk a táblázaton, hogy lélekszáma kisebb a magyarnál. Új-Zéland 7-6-7-es mutatóval a 13. lett.

Amúgy ezúttal is bejött a papírforma, azaz az Egyesült Államok sportolói végeztek az éremtáblázat élén: 39 arany-, 41 ezüst- és 33 bronzérmük azt is jelenti, ők szerezték a legtöbb dobogós helyezést. A második helyen Kína (38, 32, 18), míg a harmadikra a házigazda japánok (27, 14, 17) végeztek. A hazai teljesítmény azért is külön megsüvegelendő, mert a japánok öt éve, a 2016-os riói játékokon az éremtáblázat hatodik helyén végeztek 12 arany-, 8 ezüst- és 21 bronzéremmel.

A britek lettek a negyedikek (22, 21, 22), míg az Orosz olimpiai csapat (20, 28, 23) néven saját zászlót és himnuszt mellőzni kénytelen Oroszország sportolói az ötödik helyre jöttek fel. Összesen egyébként 93 országnak sikerült legalább egy érmet szereznie Tokióban, közülük 63-nak jött össze legalább egy arany.

Ha egy kicsit mélyebben megnézzük a magyar teljesítményt, a 20 érem ellenére hátrébb végeztünk a rangsorban, mint öt éve Rióban, ahol úgy lett a 12. az összesített éremtáblázaton Magyarország, hogy 15 dobogója volt a magyar sportolóknak. Ennek elsősorban az az oka, hogy az akkori nyolc helyett, 2021-ben hat elsőség jött össze. Ha meglett volna a nyolc arany, akkor Olaszország mögött a 11. helyen zárhattak volna a mieink. A 2008-as pekingit leszámítva, ahol 3 arany jött össze a magyaroknak, viszont Sydney óta 8 elsőséget hódítottak el hazánk sportolói, ezúttal pedig 6 sikerült.

Ami a bontást illeti, jó hír, hogy Rióhoz képest négy helyett most kilenc sportágban is dobogóra állhattak a mieink – ám míg Rióban 3 sportág adta a nyolc aranyat, Tokióban azonban négy szakágból jött össze a 6 elsőség.

Végezetül, ha a modern kori nyári olimpiák teljes éremtáblázatát nézzük, a magyarok 183 arany-, 158 ezüst- és 181 bronzérmükkel maradtak a 8. helyen. Ha azonban ez a trend folytatódik, akkor elképzelhető, hogy már a következő olimpián beérnek minket az oroszok, akik a Japánban szerzett 20 érmükkel, összesítve 169 elsőséggel a kilencedik helyen állnak a most véget ért nyári játékok után. Az első tízben egyébként még az ausztrálok férnek be, ők eddig 164 aranyat szereztek.

A következő olimpiát egyébként nem négy, hanem három év múlva, 2024 nyarán rendezik majd Párizsban.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!