Vereséggel kezdett a Vidi az Európa-ligában

Vereséggel kezdett a Vidi az Európa-ligában

A székesfehérvári Georgi Milanov (b) és Javhen Jablonszki, a fehérorosz csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga L csoportjában játszott Vidi FC - BATE Boriszov mérkõzésen a fõvárosi Groupama Arénában 2018. szeptember 20-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat évnek kellett eltelnie, hogy ismét láthassunk magyar csapatot ősszel a nemzetközi kupákban. Legutóbb is az akkor még Videoton néven futó székesfehérvári klub jutott be az Európa-liga csoportkörébe.

Némi szívfájdalom, hogy idén a Bajnokok Ligája selejtezőjéből csúszott le a Vidi az El-be, ahol az első meccsét a BATE Bariszav ellen játszotta. A fehérorosz ellenfél sokkal tapasztaltabb csapat és magasabban jegyzett a magyarnál, rendszeres BL- és El-résztvevő az utóbbi években. Szóval, ha félni nem is, de tartani azért tanácsos volt a BATE-tól.

Nem kezdtek megilletődötten a hirtelen visszavonult Lazovicot nélkülöző hazaiak, a vendégek azonban a második fontosabb helyzetükből vezetést szereztek. A finn Touminen kavarta meg Fiolát a bal oldalon, majd szépen kilőtte a hosszú alsó sarkot (0–1). Tíz perc kellett míg magához tért a Vidi, s volt is egy komoly helyzete. Kovács István lövését azonban bravúrral szögletre ütötte Scserbickij.

Mol Vidi: eddig jó döntéseket hoztak – Magyar Hang

Az már most biztos, hogy anyagilag nem járt rosszul a klub. De vajon jól sáfárkodtak-e az eddig már megnyert milliárdokkal?

Már az első félidőben is feltűnt, a másodikban meg még jobban kitűnt, hogy a vendégeknek tökéletes ez az eredmény. Nem erőltették a támadásokat, minél kevesebb energiaveszteséggel akarták letudni az első csoportmeccsüket. A Vidi ugyan ment előre, de elképzelés vajmi kevés volt a játékában. A magyar bajnok „fegyvere” a kapu elé ívelés volt, ám ezek semmire sem voltak jók, a beadásokat rendre hatástalanítottak a vendégek. És, aki ismeri a mai fehérvári csapatot, az tudja és láthatta, hogy nagyon hiányzott belőle a héten kurtán-furcsán, hirtelen visszavonult csatár, a 35 éves Darko Lazovic.

Öt perccel a vége előtt aztán már a reménykedés sem maradt nekünk. A hazai védelem csak szemmel kísérte, ahogy Filipenkó senkitől sem zavartatva fejel a Vidi kapujába (0–2).

A székesfehérváriak a BL-selejtezők során többször náluknál erősebb ellenfelet is kivertek a kupából. Ám az ott tapasztalt játékból az Európa-liga csoportkörében ezúttal semmit nem mutatott a Vidi. A BATE jobb csapat annál, hogy ezt ne büntesse meg. A 2–0-s vendégsiker teljesen megérdemelt, és ami még fájóbbá teszi a vereséget, hogy a vendégek nem teljes gőzzel játszottak ezen az estén.

A csoport másik meccsén a Chelsea egy korai góllal 1–0-ra győzött Görögországban a PAOK ellen.

Marko Nikolic, a Vidi FC vezetőedzője:

– Az eredmény nem hazudik, az pedig azt mutatja, hogy jobb volt nálunk a BATE. A játékosok mindent megpróbáltak, mindent kiadtak magukból. Ám a mai meccset tapasztalatlan játékkal veszítettük el. Nem voltunk elég veszélyesek az ellenfél kapuja előtt. Sajnos megéreztük Huszti Szabolcs és a héten visszavonult Darko Lazovic hiányát. Ezen a szinten már kegyetlenül kihasználják, ha hibázol. Rosszul nem játszottunk, a fehéroroszok viszont belőtték a helyzeteiket, mi azonban nem.

Alekszej Baga, a BATE vezetőedzője:

– Nagyon nehéz mérkőzés volt. Nagyon jó csapat ellen játszottunk, amely nagy nyomás alá helyezett minket, de kihasználtuk a kevés adódó helyzetünket, ennek köszönhettük a győzelmünket. Örülök, hogy eredményesen kezdtük a csoportmeccseket.

Európa-liga, csoportkör, 1. forduló, L csoport

Vidi FC–BATE Bariszav 0–2 (0–1)

Budapest, Groupama Aréna, 14 726 néző, v: Kristoffersen (dán)

Vidi: Tujvel – Fiola (Hodzic, 64.), Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (Berecz, 78.) – Milanov (Hangya, 75.), Kovács I. – M. Scepovic

BATE: Scserbickij – Poljakov, Milunovics, Filipenko, Filipovics – Ivanics (Gordejcsuk, 67.), D. Baga, Jablonszkij, Dragun, Sztaszevics (Volodko, 88.) – Touminen (Szkavis, 61.)

Gólszerzők: Touminen (27.), Filipenkó (85.)

Kiállítva: Filipovic (94.)