Verrasztó Dávid óriásit hajrázva negyedik lett 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid óriásit hajrázva negyedik lett 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás előfutamában a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritkán fordul elő, hogy nyolc sportoló 1 másodpercen belüli idővel kerül be egy úszószám döntőjébe. Nos, a 400 méteres férfi vegyesúszásban ez Tokióban összejött. Így ugrottak medencébe, de az már az elején látszott, hogy az amerikai Chase Kalisz rajt–cél győzelmet arat.

Verrasztó az elején még 8., majd 5. idővel fordult, a mellúszásban azonban hihetetlen hajrát produkálva feljött a 3. helyre. Az utolsó ötvenre is harmadikként fordult rá, ám a hajrában rájött a mezőny, illetve a mezőny ráúszott Kaliszra.

A 32 éves magyar sportló végül a tegnapi idejétől elmaradva, 4 perc 10,59 másodpeccel ért célba, amivel negyedik lett holtversenyben a brit Litchfielddel. A futamot, így az aranyérmet az amerikai Kalisz nyerte 4:09,42-dal. A második a szintén amerikai Jay Litherland lett 4:10,28-dal. A bronzérmet Brendon Smith hozta el 4:10,38-dal. Verrasztó 11 tizedmásodperccel csúszott le a dobogóról.

– Jól fogok aludni az elkövetkező úgy 70 évben – értékelt első olimpiai döntője után Verrasztó. Mint mondta, nem lehet elégedetlen, ám ahogy korábban is gyakran, ezúttal sem volt szerencséje. Igaz, azt azért ő is megjegyezte, hogy 32, néhány napon belül már 33 éves, s 20 éves srácok között ez azért nem rossz teljesítmény. Harminc felett korábban sem sikerült még senkinek érmet nyernie olimpián, a legidősebbként ez az amerikai Ryan Lochte-nak is „csupán” 27 évesen sikerült.

Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás döntője után a Tokiói Vizes Központban 2021. július 25-én. Verrasztó Dávid negyedik lett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid egyébként a negyedik legjobb időeredménnyel jutott fináléba, egy nappal korábban, szombaton 4:09,80-dal ért a célba. Az előfutamot követően a könnyeivel küszködve fogadta a hírt, hogy pályafutása során először, 32 évesen olimpiai döntőt úszhat, a szám kétszeres világbajnoki ezüstérmese, háromszoros Európa-bajnoka szinte megszólalni sem tudott.

Ugyanebben a számban Bernek Péter 4:12,38-os egyéni csúcsa ellenére nem jutott be a fináléba, s összesítésben a 13. helyen zárt.