Vizes vb: két századdal maradt le a bronzról Késely Ajna

Vizes vb: két századdal maradt le a bronzról Késely Ajna

A késõbbi negyedik helyezett Késely Ajna a nõi 400 méteres gyorsúszás döntõjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha azt írtuk a délelőtti előfutamok és selejtezők után, hogy több mint biztató a magyar úszók bemutatkozása a ma kezdődött medencés versenyeken a kvangdzsui vizes világbajnokságon, akkor az első döntők után csak megerősíteni tudjuk mindezt. Például a 200 méteres vegyesúszásban Hosszú Katinka délelőtt a világ idei legjobbjával mutatkozott be a mezőnynek (2:07,02), míg a délutáni elődöntő folyamán másfél másodperces előnnyel ő került a legjobb idővel a hétfői döntőbe a kanadai Sydney Pickrem előtt. A háromszoros olimpiai bajnok egyébként a pillangót és a hátat követően még egy hajszállal délelőtti teljesítménye előtt járt, de mellen önmagához képest kissé visszaesett, így végül a gyors után „csak” 2:07,17-tel csapott célba.

Hosszú Katinka a 200 méter vegyesúszás elődöntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Szerettem volna 2:07 alatt úszni, éreztem, hogy bennem van. Azokat a 2:08-as időket, amiket év közben úsztam, mind-mind edzésből érkezve teljesítettem. Ez nekem már előre azt mutatta, hogy a könnyítésnél ezek bőven jobb idők lesznek. Erre a világbajnokságra úgy jöttem, hogy nézzük meg, hol tartunk egy évvel az olimpia előtt. Ilyen szempontból jó helyen vagyok, de azért érzem a vérszagot ott a piros csík körül" – utalt a világcsúcsra Hosszú. Az MTI kérdésére elmondta, egy évvel ezelőtt, amikor a Glasgow-i Európa-bajnokságon egy hosszabb kihagyás után visszatért, nem gondolta volna, hogy mára ilyen formába kerül.

Szintén remekelt a férfiak 50 méteres pillangójában a nemrég honosított Szabó Szebasztián, aki délelőtt a negyedik, majd délután a hatodik legjobb időt úszta (23,09), amivel ott van a hétfői döntőben, ráadásul a zentai születésű úszó is ott volt a férfi 4x100-as gyorsváltóban, amelyik nemcsak bekerült a vb-fináléba, de megszerezte az olimpiai kvótát is, elsősorban Szabó remek úszásának köszönhetően.

Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres pillangóúszás elõdöntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És jöttek máris az első döntők, ahol például titokban már éremszerzésben reménykedhettek a magyar szurkolók, ugyanis 400 gyorson Késely Ajna és Kapás Boglárka is ott volt a rajtkövön. A 17 éves Késely élete legjobbját úszta meg (4:01,31), ami egyrészt hatalmas országos csúcs, másrészt centiken múlt, hogy nem ért világbajnoki dobogót. Ajna hatalmas csatát vívott végig az amerikai Leah Smithszel, ám utóbbi jobb benyúlással, két századdal legyőzte a magyar úszót.

A negyedik helyen végzett Késely Ajna (j) és a harmadik helyezett amerikai Leah Smith a női 400 méteres gyorsúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Természetesen csalódott vagyok, mert gyerekfejjel nehezen emésztem meg azt, hogy ilyen kevésen múlt egy vb-érem. De tudom azt, ha végiggondolom, ami történt, rájövök arra, biztos volt oka annak, hogy mindez így történt. Igyekszem tanulni ebből, minthogy abból is, hogy a legjobbakkal úszhattam együtt és hatalmasat csatázhattam a dobogóért” – jelentette ki Késely Ajna.

A döntő másik magyar résztvevője, Kapás Boglárka hatodik lett (4:05,36), és nem titkolta, teljesen kiúszta magát, ugyanakkor a helyezés miatt nem, az időeredmény miatt kicsit csalódott. Ugyanakkor elmondta, abban biztos volt, hogy fiatalabb hazai vetélytársa megdönti a fináléban az országos csúcsát. Mégpedig abban a döntőben, ahol hatalmas meglepetésre vereséget szenvedett a gyorsúszás sokszorosan koronázott királynője. Az amerikai Katie Ledeckyt ugyanis ezúttal legyőzte az ausztrál Ariarne Titmus.

A nap végén a 4x100 méteres férfi gyorsváltó a hetedik helyen végzett a döntőben a Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor összeállításban, amivel sikerült a selejtezőkhöz képest egy hellyel előrébb kerülniük (3:12,85).

Eredmények

férfi 4x100 m gyorsváltó

1. Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Zach Apple, Nathan Adrian) 3 perc 09,06 másodperc
2. Oroszország (Vlagyiszlav Grinyev, Vlagyimir Morozov, Kliment Kolesnyikov, Jevgenyij Rilov) 3:09,97
3. Ausztrália (Cameron McEvoy, Clyde Lewis, Alexander Graham, Kyle Chalmers) 3:11.22
...7. Magyarország (Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor) 3:12,85

fői 400 m gyors

1. Ariarne Titmus (Ausztrália) 3 perc 58,76 másodperc
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:59,97
3. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:01,29
4. Késely Ajna 4:01,31
...6. Kapás Boglárka 4:05,36