Vizes vb: nem szerepelhet a pénteki csapatversenyben a korábban életveszélybe került műúszó

Vizes vb: nem szerepelhet a pénteki csapatversenyben a korábban életveszélybe került műúszó

A gyakorlata befejezése után elájult amerikai Anita Alvarezt edzője, Andrea Fuentes és egy segítő hozza ki a medencéből a szinkronúszók egyéni szabadprogram versenyének döntőjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 22-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Anita Alvarezt nem engedik versenyezni szinkronúszásban a csapatverseny szabadprogramjának döntőjében – írja a 24.hu. Mint megírtuk, Anita Alvarez szerdán, a műúszók egyéni szabadprogramjában vízbe érkezése után elvesztette az eszméletét és lesüllyedt a medence aljára. A versenyzőt edzője, Andrea Fuentes mentette meg, aki egy vízimentő segítségével húzta ki a vízből.

Alvarez a medenceparton orvosi ellátást kapott, visszanyerte az eszméletét és végül saját lábán tudott távozni az uszodából. A műúszó sokat pihent, majd pénteken arra készült, hogy szinkronúszásban a csapatverseny szabadprogramjának döntőjén is részt vesz.

Mundo Deportivo azonban pénteken három órakor közölte, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) nem engedélyezte, hogy az Egyesült Államok csapata bevonja Anita Alvarezt a szabadgyakorlat csapatdöntőjébe. A spanyol napilap szerint a szervezet azzal érvelt, hogy nincs megfelelő egészségügyi állapotban ahhoz, hogy versenyezhessen.

Az eset kapcsán még csütörtökön közleményt adott ki a magyar szervezőbizottság is. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, ezzel előzik meg, hogy hogy bármiféle féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe.

Miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra.