Elbukta az olimpiai elődöntőt a magyar férfivízilabda-válogatott

Elbukta az olimpiai elődöntőt a magyar férfivízilabda-válogatott

Angyal Dániel, a magyar válogatott játékosa kezében a labdával a tokiói nyári olimpia férfivízilabda-tornájának elődöntőjében Görögország ellen játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 6-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszer csak nem babrálnak ki velünk egy nagy tornán – ezzel a vezérgondolattal ugorhattak medencébe a magyar férfivízilabda-válogatott játékosai a görögök ellen a tokiói olimpia elődöntőjében. Az ellenfél egyértelműen az elmúlt idők egyik legjobb formáját mutatta, azután, hogy a nyitómeccsen a csoportban 10–9-re legyőzték a mieinket, a negyeddöntőben magabiztosan, 10–4-es győzelemmel léptek tovább a montenegrói együttesen.

Masszív mezőnyjátékkal indult a mérkőzés. Egyik csapatnak sem sikerült korán gólt szereznie, az emberelőnyök ellenére mindkét együttes jól védekezett, sok blokkról kipattanó lövés, illetve a két kapus védései jellemezték az első perceket. Sajnos magyar részről kettős emberelőnyt sem sikerült kihasználni. Több mint hat perc telt el, mire megszületett a mérkőzés első találata, s a görögök nem álltak meg egynél, nem sokkal később kettőre növelték az előnyüket. Hogy azonban ne lehessen párba állítani a tegnapi kudarcos női póló elődöntővel, arról Vámos gondoskodott. Nyolc másodperccel a vége előtt végre gólra váltott egy emberelőnyt, messziről csipkézte ki a görög kapu bal alsó sarkát. 2–1-gyel fordultak a csapatok a második felvonásra.

 

A mérkőzés ugyanott folytatódott, ahol a szusszanás előtt abbamaradt. Ha egy hajszállal is, de a görögök domináltak, és meglett az eredménye, újabb góllal megugrottak. Ez azonban szerencsére nem tartott sokáig, mert sokadik próbálkozásra Zalánkinak végül sikerült betalálni egy távoli bombával. 3–2-re módosult az állás, és a következő hat percben nem esett újabb találat. A magyarok támadásai erőltetettnek tűntek, nem sikerült tiszta lövőhelyzetet kialakítani, és ha valaki megpróbálkozott kapura durrantani, az szinte kivétel nélkül elakadt a blokkban. Érződött, ahhoz, hogy magyar szempontból javulás álljon be a játékba, kellett volna egy-két klasszis megoldás, ami ekkor nem jött.

A harmadik negyedben is a görögök tudták uralni a játékot. Hiába egyenlítettünk kétszer is, az ellenfél minden esetben válaszolt rá, ráadásul náluk egy játékos, Argüropulosz óriásit játszott, öt görög gólból négyet ő dobott. A magyarok közben, picit érthetetlen módon állandóan középről erőltették a lövéseket, de azok mindig lepattantak a blokkról, vagy kapufát simogatták meg, vagy a léc felé repültek. Egyszer sikerült szélről lőni, Manhercz labdája pedig utat talált a kapuba. Ennek ellenére 5–4-gyel fordultak rá a csapatok az utolsó nyolc percre.

A negyedik negyed biztatóan indult, 5–5-re visszajöttek a mieink, ám a folytatás gyászos lett. Taktikus játékkal a görögök szép lassan ledarálták a magyarokat. A középről erőltetett lövéseink hatástalanok voltak, míg az ellenfél centerből, oldalról, onnan talált be, ahonnan csak akart. 7–6 után végérvényesen megléptek a görögök, 9–6-ra megnyerték az elődöntőt. Így Hellász története során először jutott olimpiai fináléba úgy, hogy kétszer is legyőzte Magyarországot. Sajnos, a mieink meg se tudták közelíteni a Horvátország elleni formát, így maradt a bronzmeccs, ahol a Spanyolroszág–Szerbia-találkozó vesztesével játszunk majd augusztus 8-án, vasárnap – magyar idő szerint reggel 6 óra 40 perctől.

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak, elődöntő

Magyarország–Görögország: 6–9 (12, 11, 22, 24)

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják