Nagygéci Kovács József

Mért?

Mért?

Nem is vers ez, inkább egy népdal, amelyben mindenféle természeti-természetes képek sorakoznak, hogy aztán arról nagy megfeleltetéssel valami belső képre ugorjunk.
Vershangsúly

Vershangsúly

Én, ahogy újra (és újra) olvasom Adyt, hallom a kérdést, kigyúló szép fejét ingatva mondogatja a lovam. A hangja ismerős, mintha az én hangom lenne. Kérdést kaptam, kérdésem lett, van esélyem válaszra tehát.
Húsvéti öröm, bátorsággal

Húsvéti öröm, bátorsággal

Hogyan lesz Jézus halála és feltámadása a félelem ellen ható örömmé? Megnyugtató a válasz: nem csupán egyszeri vidámságra, gyorsan elillanó örömre hív a húsvét, hanem folytonos, bizalomra épülő bátorságra.
Isteni Sandrim!

Isteni Sandrim!

A Petőfi, Piros, alma sorozat lezárásaként én magam készítettem egy „verset”, Petőfi és a költőbarát, Arany János levelezéséből, annak is majdnem az összes megszólításából.
Mesét, paripát

Mesét, paripát

Az Arany Lacinak című klasszikus évtizedek óta személyes kedvencem a Petőfi-életműből. Gyerekként csupán csak irigyeltem a címbe kerülő kisfiút, Arany János fiát, örültem volna, ha nekem írt volna verset a költő, sokára jöttem rá, hogy valójában ezt tette.
Csókoljátok a Fiút!

Csókoljátok a Fiút!

Milyen ismerős a tombolás és a zűrzavar ma is, ahogy az is, hogy a sötét erők még arra is képesek, hogy gonosz szándékuk érdekében összegyűljenek, tanácskozzanak, tervezgessenek.
Petőfi halála

Petőfi halála

Költőnk két ütközet között, a maga és nemzete sorsát siratva is a közlésen és befogadáson, közvetve a „poézis hatalmán” (Kosztolányi) gondolkodik.