Nagygéci Kovács József

A Lélek: folyamatos jelen

A Lélek: folyamatos jelen

A három nagy keresztyén ünnep közül a Szentlélek kitöltetése, a pünkösd az, ami már-már a teljes emberiséget mutatja be szereplőként, azzal, hogy az eseményekben részt vevő, kegyelemben részesülő sokaság van.
Története, történetem, történetünk

Története, történetem, történetünk

Egyidejű minden a ráébredés pillanatában, akkor szólal meg a kakas, amikor harmadszor tagad, és ugyanakkor fordul hátra Jézus, Péter felé, aki ekkor és talán ettől egyszer csak visszaemlékezik. Összeomlik, törik, zúzódik, de céllal.
„Mert én meglehetősen lövök”

„Mert én meglehetősen lövök”

A meglehetős lövést költőileg Mészáros Lázárra adta le Petőfi 1849 februárjában. A hadügyminiszterre, aki őt nem szabályos katonai egyenruhája – és valószínűleg modora miatt is – megleckéztette.
Költőileg

Költőileg

A Petőfi-dömping kapcsán időről időre felmerülő kérdés, hogy jó-e, ha (pop)kulturális jelenségként kezeljük a költő Petőfi Sándort, és így nyitunk utat felé. Vagy jobb, ha leválasztjuk a személyt az életműről.
Petőfi egy év

Petőfi egy év

Ebben a sorozatban ismertebb és kevésbé ismerős Petőfi-szövegeket igyekezek megmutatni, valahogy úgy, ahogy Illyés Gyula írta a Haza, a magasban című nagyversében.
Itt van, (hol is?), a karácsony

Itt van, (hol is?), a karácsony

Hol van karácsony? Ahol ünneplik Jézus születését. Akkor is, ha méltatlan idő van, ha nem illő körülmények vannak, akkor is, ha nem csillag vezet oda és nem angyalok. Mert a karácsonyi csodában van még valami.
Hogy van Szentlélek

Hogy van Szentlélek

Hívőre és nem hívőre egyaránt igaz, hogy az Isten ember felé forduló mérhetetlen szeretetének kimondhatatlanul gazdag tárháza elképzelhetetlenül sok ajándékot tartogat. Szomorú, ha erről lemarad az ember, és tragikus, ha azért, mert nem találkozik vele, mert nem tud róla.
Nagypénteki győzelem, húsvéti béke

Nagypénteki győzelem, húsvéti béke

Amikor Jézus a szenvedése és halála (és feltámadása) előtti nagy búcsúbeszédében a tanítványaihoz szól, hosszan beszél a békéről. Ajándékról beszél, személyes, tőle érkező adományról, amit ellentétbe állít mindazzal, amit a világ képes adni.
Cseh–Csengey-redivivus ez

Cseh–Csengey-redivivus ez

Az évtizedek óta magnókazettákon lappangó felvételekből, daltöredékekből, jegyzetlapokon megbúvó szövegfoszlányokból, dalkezdeményekből és vázlatokból egy csengeys-csehtamásos és eközben mai előadás született.