100 százalékban hatékony a Moderna vakcinája a súlyos Covid-tünetek ellen

100 százalékban hatékony a Moderna vakcinája a súlyos Covid-tünetek ellen

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Tényleg elképesztő” – így reagáltak a Science által megkérdezett kutatók arra a hírre, hogy a Moderna amerikai gyógyszerfejlesztő cég RNS-alapú vakcinája egyszerűen tökéletesen kivédi a koronavírus-fertőzés nyomán kialakuló súlyos betegséget, és ezáltal a halált is.

A biotechnológiai cég hétfőn tette közzé a 30 ezer önkéntes beoltásával végzett klinikai vizsgálatának eredményeit. Ezek szerint a két dózis vakcinával beoltottak közül mindössze 11-en mutattak bármiféle tünetet, miután a SARS-CoV-2 vírus megfertőzte őket, ellentétben a placebót kapott csoport 185 tünetes fertőzöttjével. Vagyis a vakcina a tünetes fertőzöttség ellen 94,1 százalékban hatékony.

A java most jön: az oltás a súlyos betegséget tökéletesen kivédi. Az oltást kapó alanyok közül senki nem került súlyos állapotba, miközben a placebós csoportban 30 ilyen is volt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy amikor majd sok százmillió embert fognak beoltani a szerrel, akkor kizárt, hogy némelyeknél mégis kialakuljon a súlyos betegség, de ilyen siker a gyógyszerkísérletek között tényleg csodaszámba megy.

A cég még hétfőn benyújtja az amerikai és az európai gyógyszerügyi hivataloknak az oltás vészhelyzeti engedélyezésére vonatkozó kérelmét.

A Moderna, illetve a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett RNS-vakcinákról az is kiderült, hogy hasonlóan hatékonyak minden társadalmi csoportban, tehát a hatásuk nem függ az etnikumtól és az életkortól. A Pfizer klinikai kísérletében egyébként összesen egy vakcinával beoltott személynél alakultak ki súlyos Covid-tünetek.

A Moderna olyan fiatal biotechnológiai vállalat, hogy jelenleg még nincs egy terméke sem a piacon. Az amerikai kormány Operation Warp Speed elnevezésű vakcinatámogatási programjától egymilliárd dollárt kaptak, és 1,3 milliárdot dobtak össze a befektetők is. A cég szerint az amerikai költségvetési pénz teljes egészében a klinikai tesztre ment el.

A jelenlegi tervek szerint a Moderna-vakcinát 32-37 dollárért (9600-11000 forint) fogják adni adagonként a világ fejlett országaiban, vagyis jelentősen drágább lesz, mint a hagyományos oltóanyagok. Emellett nehézséget jelenthet az is, hogy a szállítás során mínusz 70 Celsius-fok körüli hőmérsékleten kell tárolni, mert a nukleinsav gyorsan lebomlik.

Arról nincsenek hírek, hogy bármelyik vakcina mikor lesz elérhető Magyarországon. Az Egyesült Államokba az év végéig 20 millió adagot szállít a Moderna, a Pfizer pedig 50 milliót az egész világra. A magyar kormány lépéseiből arra lehet következtetni, hogy nálunk az orosz és esetleg a kínai vakcinák lesznek sokkal korábban elérhetők. Ezekről fejlesztőik azt állítják, hogy hasonló hatékonyságúak, mint az amerikai versenytársak, de az ottani klinikai tesztek átláthatósága meg sem közelíti a nyugati normákat.