Rágógumiból gyárt cipőt egy amszterdami cég

Rágógumiból gyárt cipőt egy amszterdami cég

Így néz ki egy rágógumiból készült tornacsuka (Forrás: Gumshoe Amsterdam)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fenntarthatóság, környezetvédelem és üzlet: Amszterdam városa kieszelte, hogyan csináljon hátrányból előnyt úgy, hogy még pénzt is keres rajta.

Amszterdamban évente másfél millió kilogramm rágógumi végzi pályafutását az utcaköveken. A cigarettacsikkek után ez a szeméttípus okozza a legnagyobb terhelést a városi köztisztasági vállalatnak, ráadásul egy rágó lebomlási ideje minimum húsz-huszonöt év.

Mit lehet tenni? A holland főváros hatalmas forgalmú repülőterén, Schipholon már évekkel ezelőtt bevezették, hogy az ottani boltokban tilos rágógumit árulni, aminek hatására jelentősen csökkent is a reptér területén padlón landoló ragacsok száma.

Amszterdam azonban mást eszelt ki. Létrehoztak egy céget, amely először összegyűjti a város közterein fellelhető, eldobott-kiköpött rágógumikat, feldolgozza őket, aztán cipőtalp-alapanyagot gyárt belőlük. Neves cipőtervezőket kértek fel, hogy álmodják meg a Gumshoe Amsterdam márkát, amelynek modelljei eldobott rágógumiból készülnek. Ráadásul nagyon jól néznek ki, amint az alábbi a kisfilmből, illetve a cég honlapjáról is kiderül.

I amsterdam

These aren't your average shoes! 👟 👟 👟

Igaz, egy pár cipő 200 euróba kerül, ami valamivel drágább a menő sportcipők áránál (a jobb Nike-k 150 euró körül beszerezhetők), cserébe viszont a Gumshoe viselői büszkén hirdethetik, hogy nagyon is kézzel (lábbal) fogható módon járulnak hozzá a környezetvédelemhez.