Fiatalok is ki vannak téve a koronavírus veszélyének

Fiatalok is ki vannak téve a koronavírus veszélyének

A visszapillantó tükörre akasztott védőmaszkok egy parkoló autóban Budapest belvárosában 2020. március 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a köztudatban az terjedt el, hogy a koronavírus csak az idősekre veszélyes, egyre nagyobb hányadban mutatják ki a fiatalabb generáció tagjaiban is a fertőződést.

Noha a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, hogy „mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként”, az újabb adatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb számban fertőződnek és betegednek meg a fiatalabbak is a koronavírussal.

Attól még, hogy halálozások – az eddigi tapasztalatok szerint – 80 százaléka a 60 év felettieknél következik be, még nem jelenti azt, hogy a 60 év alattiakra ne lenne veszélyes, sőt, ez az adat azt mutatja, hogy a halálozások 20 százaléka a 60 év alattiakat érinti. Azok pedig, akik nem csak megfertőződnek, hanem meg is betegednek, elképzelhető, hogy maradandó szervkárosodással élik csak túl a betegséget, nem beszélve arról, hogy aki csak fertőzött, de nem beteg, a kórt szintén képes továbbadni.

Kormányinfó - Gulyás Gergely szerint akár több mint egy évig elhúzódhat a járvány | Magyar Hang

Az amerikai Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) egy újabb jelentése szerint egyre nagyobb számban betegednek meg fiatalabbak is a vírus miatt. Március 16-i állapotoknál készült a jelentés, 170 000 esetnél és 7000 halottnál (a John Hopkins egyetem térképe szerint 240 000 feletti fertőzött és 10 000-nél több halott van már). A jelentés szerint 31 százalékos volt csupán a fertőzöttségi ráta a 65 év felettiek körében, a kórházba kerültek 45 százaléka tartozott bele ebbe az életkorba, míg az intenzív kezelést igénylők 53 százaléka. A halálesetek 80 százaléka ebben a jelentésben is a 65 év felettieket érintette. A kutatók igen komolynak nevezik a helyzetet, és 30 napra elegendő nem megromló élelem és gyógyszer felhalmozását javasolják az idősebbek számára, továbbá a szociális távolságtartás (kvázi egy önkéntes karantén, és a kimozdulások esetén is más emberekkel szembeni távolságtartás) figyelembe vételét.

Hollandiában is 50 év alatti az intenzív kezelésre szoruló betegek fele, illetve Franciaországból és Olaszországból is érkeznek olyan hírek, hogy a fiatalok is súlyosan megbetegedhetnek és intenzív osztályra kerülnek, számolt be róla a Bloomberg hírügynökség. Ez pedig pont azt jelenti, amiről minden hír szól: minél többen betegek, annál valószínűbb, hogy túltelítődik az egészségügyi ellátórendszer, és az orvosoknak kell dönteni, ki kapjon lélegeztetőgépet. Az amerikai hírügynökség kiemel egy kínai tanulmányt, amely szerint a fertőzött gyerekek 11 százaléka lett beteg vagy súlyosan beteg, a 6 év alattiaknál ez az arány pedig 7 százalék volt. Bár az összes adat szerint a 19 évesnél fiatalabbaknál a betegség kialakulása, így az elhalálozás valószínűsége is csekély, fiatalok is ugyanúgy fertőzöttek és vírushordozók lehetnek – éppen csütörtökön derült ki, hogy Budapesten egy XV. kerületi gyermek is fertőzött.

Hatan vannak intenzív osztályon | Magyar Hang

Ne higgye senki, hogy aki a betegséget elkapja, könnyűszerrel megússza. Ha a többség nem is betegszik meg súlyosan, és ha a halálozások túlnyomó többsége a 65 év felettiek esetében, illetve az egyébként is súlyos betegségben szenvedők körében következik is be, nem szabad lebecsülni azt sem, hogy a vírust sikeresen leküzdők esetében is maradandó egészségkárosodás léphet fel. A Business Inseider egy Hong Kong-i tanulmányt idéz ezzel kapcsolatban: e szerint egy 12 fős csoportban, amelyet az első megbetegedők közül választottak ki, legalább ketten a tüdőkapacitásuk tartós csökkenéséről adtak számot. „Egyes esetekben a tüdőfunkciók 20-30 százalékot is estek”, idézik a kutatást végző doktort. A többiek esetében is, ha csak enyhébb, de szintén maradandó tüdőkárosodást mutattak ki.

Így a legjobb, amit tehetünk, az tényleg az, ha megfogadjuk a szakértők tanácsát, és a lehető legkevesebbszer vagy egyáltalán nem mozdulunk ki otthonról, ha pedig mégis muszáj, legalább másfél méter távolságot tartsunk a többi embertől. Bár a vírus terjedése még folyamatban van, így nem tudjuk megállapítani, hogy mi lesz a vége, a népesség hány százaléka fogja elkapni, milyen lesz a mortalitási ráta, és azon belül milyen lesz az életkori megoszlás, ám a fiatalabbakra is veszélyes lehet, így indokolt az óvatosság.