A szennyvíz árulkodhat a koronavírus-járvány valódi méretéről

A szennyvíz árulkodhat a koronavírus-járvány valódi méretéről

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tucatnyi kutatócsoport kezdett bele a szennyvíz vizsgálatában világszerte, hogy kiderítsék, mennyire terjedhetett el valójában a koronvaírus-járvány – írja a Nature tudományos folyóirat. – A módszer a jelenlegi fertőzöttségen túl arra is alkalmas lehet, hogy a járvány lecsengése után kimutassa, ha újra felbukkan a vírus. A cikk szerint eddig az Egyesült Államokban, Hollandiában és Svédországban is rábukkantak a Sars-CoV-2 kórokozóra a szennyvízben.

Mivel az már korábban bebizonyosodott, hogy az új koronavírus kimutatható a székletből és a vizeletből is, a kutatók számára nyilvánvaló volt, hogy a járványnak a szennyvízen is nyomot kell hagynia. Egy-egy szennyvíztisztító telepen pedig akár egymillió ember szennyvize is keresztülmehet, emiatt hatalmas mintákon végezhetnek felmérést a tudósok.

Bár számos ország tesztel tömegesen, még a legjobb esetben – ahogy arról Izland és a Feröer-szigetek esetében beszámoltunk – is legfeljebb a lakosság tíz-tizenöt százalékánál végeztek eddig laborvizsgálatot. A valós fertőzöttség azonban ennél lényegesen nagyobb, egyes számítások szerint akár tízszeres is lehet, ami akár a szennyvíz alapján is megállapítható.

Aggasztó hírek Dél-Koreából: gyógyultak szervezetében jelent meg újra a koronavírus | Magyar Hang

Orvosaik szerint nem fertőződtek meg újra, a vírus a testükben reaktiválódott. Eddig úgy tűnt, az ázsiai ország legyőzte a járványt.

Ehhez ugyanakkor pontos adatokkal kell rendelkeznie a kutatóknak arról, hogy a széklettel és vizelettel pontosan mennyi távozik a szervezetből a vírus örökítőanyagából. Ezen kívül a mintáknak reprezentatívnak kell lennie, a vizsgálat nem koncentrálhat csupán egy adott időszeletre.

A szennyvizes vizsgálat jelentősége azért is óriási, mivel a vírus már a fertőzést követő harmadik napon is kimutatható a székletből, vagyis jóval azelőtt, hogy a beteg tüneteket produkálna. A módszer tehát alkalmas lehet rá, hogy időben megfékezhető legyen egy újabb járvány.

Az amerikai Nature cikkéből kiderül, hogy holland tudósok alig négy nappal azt követően, hogy az ország bejelentette az első koronavírussal fertőzött betegét, már meg is találták a vírus nyomat a tilburgi Schiphol repülőtérből származó szennyvízben. Most azt tervezik, hogy kutatásukat kiterjesztik Hollandia mind a 12 tartományára.

Hongkongi kutatás: A fizikai érintkezés kerülése még jó ideig velünk maradhat | Magyar Hang

Egy hongkongi kutatás szerint amíg nincs vakcina, jobb, ha maradnak valamilyen szinten a korlátozások.

Az amerikai Newsweek hetilap mindeközben arról számolt be, hogy a kutatók az Egyesült Államokban, Massachusetts államban is elvégezték a szennyvíz vizsgálatát, az eredmények alapján pedig lényegesen több fertőzött lehet a hivatalosan nyilvántartottaknál.

A március végén vett minták szerint legalább 2300 – legfeljebb 115 ezer – ember hordozta a szervezetében a vírust, miközben a regisztrált betegek száma akkor még nem érte el a 450-et. A pontos adatokhoz további vizsgálatok szükségesek, írja a lap, de már ebből is látszik, hogy a teszttel igazolt megbetegedések valóban csak a jéghegy csúcsát jelentik.