Amerikában a kínai denevérről átugrott koronavírus tarol – feltérképezték a vírustörzseket

Amerikában a kínai denevérről átugrott koronavírus tarol – feltérképezték a vírustörzseket

A koronavírus-járvány terjedése miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak egy autósok számára létesített tesztállomáson a Massachusetts állambeli Somerville-ben 2020. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alapvetően három változatban pusztít az új koronavírus a világban – állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói. A Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2 kórokozó más vírusokhoz hasonlóan folyamatosan mutálódik. Az amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) közzétett elemzés szerint a tudósok különböző országokból nyert vírusmintákat elemeztek (a december és március közötti időszakot vizsgálták), és feltérképezték az eltérő helyeken felbukkanó vírus genetikai szerkezetét. Ez alapján három variánst különítettek el. A-típusnak nevezték el az eredeti vírust, amely a denevérekről a tobzoska közvetítésével ugrott át az emberre, és a tudósok szerint talán már tavaly szeptember óta jelen lehetett Kínában.

A kutatók legmeglepőbb felfedezése az, hogy nem ez a variáns, illetve két alváltozata terjedt el igazán Kínában, bár valamennyire jelen van. A járvány kiindulópontjául szolgáló Vuhanban a B-típus ütötte fel a fejét karácsony tájékán, amely az A-típusból mutálódott két lépcsőben Kínában. A kutatók sem értik, hogy a járvány szülőhazájában hogyan tudta kiütni az eredeti változatot a B-variáns. Ráadásul ez azt is jelenti, hogy vírus azelőtt mutálódott, hogy a kínai hatóságok észrevették volna: Vuhan csak december 31-én számolt be az első rejtélyes megbetegedésekről.  

További érdekesség, hogy az A-típus Ausztráliában és az Egyesült Államokban (ahol már több mint 473 ezer fertőzöttet regisztráltak) hódít. Az Amerikában levett minták kétharmada tartozik ide, ráadásul főleg a nyugati parton élő megbetegedetteknél igazolható. Európa viszont vegyes képet mutat: a Nagy-Britanniában levett minták háromnegyede a B-típustól származik. Így van ez, annak ellenére, hogy az első két brit beteg mintájának elemzése még a vírus A-típusát mutatta ki, ők valószínűleg Kínában szedték össze a fertőzést.

Véget vethetnek a kutya- és macskaevésnek Kínában | Magyar Hang

A pekingi vezetés már korábban ideiglenesen betiltotta a vadállatok fogyasztását, most egy rendeletet készül hozni arról, hogy mely állatokat lehet a húsukért tartani. A betartása persze kérdéses.

Svájcban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában is a B-típus dominál. A B-variánsból fejlődött ki végül a C-típus, amely valószínűleg Kínán kívül mutálódott, és Szingapúr közvetítésével került Európába, főleg Olaszországba – állapította meg Peter Forster és kutatócsapata.

Nagyon messze menő következtetéseket még nem lehet levonni az eredeti tanulmányból, de a brit Daily Mail napilap beszámolója szerint a kutatóknak már több mint ezer mintára sikerült kiterjeszteniük a vizsgálódást. Az első 160 minta alapján még azt gondolták, hogy Európában a C-típus a leggyakoribb, de a frissebb adatok már arra utalnak, hogy a B-variáns sokkal gyorsabban terjed. Valószínűleg az amerikai gócpontnak számító New Yorkba is európai közvetítéssel juthatott a vírus B-variánsa, és már február közepén jelen lehetett.

Ezzel a megfigyeléssel egybevág az amerikai Icahn School of Medicine at Mount Sinai N.Y.U. genetikusai és a New York-i Egyetem Grossman School of Medicine kutatóinak tanulmánya is, amelyet a The New York Times napilap ismertetett. Érdekes módon Washington államban viszont az A-típus jelenlétét mutatták ki. Donald Trump elnök január 31-től vezetett be tilalmat olyan személyek beutazására az Egyesült Államokba, akik a megelőző két hét során Kínában jártak.

A szennyvíz árulkodhat a koronavírus-járvány valódi méretéről | Magyar Hang

A szervezetből távozó vírusok jelezhetik a járványt. Egy amerikai vizsgálat szerint jelenleg csak a jéghegy csúcsát látjuk. A kutatók elmerülnének a részletekben.

Ugyanakkor a szállodahajós esetek – mint például a Japán partjainál heteket karanténban töltő Diamond Princess – a B-variánshoz fűződnek. Peter Forsterék szerint az Európában terjedő C-típus egyelőre nem mutálódik, de sokkal több mintára lenne szükség ahhoz, hogy nagyobb bizonyosságot szerezzenek erről.

Hogy Magyarországon melyik variáns hódít, arról hivatalosan vagy tudományos alapon sem tudni semmit. Mindenesetre március elején Falus Ferenc volt tiszti főorvos szinte biztos volt abban, hogy nálunk ugyanaz a vírus terjed, mint Olaszországban, vagyis a brit elemzés alapján akkor a C-típus lenne az.