A nyári meleg hatással lesz a koronavírusra, de nem fogja megfékezni a járványt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jól látható minta rajzolódik ki, minél hűvösebb van, annál nagyobb a kár, de a nyár önmagában még nem elegendő a járvány megfékezéséhez – fogalmazott a spanyol meteorológiai ügynökség (Aemet) szóvivője Fernando Belda az El Pais cikkében.

Az ügynökség nemrég befejeződött kutatásában a hőmérséklet és a fertőzés terjedésének összefüggéseit vizsgálták. Az eredmények optimizmusra adhatnak okot, de egyértelműen jelzik, egyhamar nem fog eltűnni a vírus.

A spanyol kutatók 14 napos időszak adatait vizsgálták. Cristina Linares epidemiológus, a kutatás egyik résztvevője szerint az eredmények azt sugallják, hogy vannak ismétlődő struktúrák, azonban a páratartalom és a hőmérséklet különbségei bizonytalanságot rejtenek magukban.

Nehéz megölni a koronavírust - csak forráspont közelében pusztul el | Magyar Hang

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy bár Ausztráliában és Iránban kellően nyári volt az idő az elmúlt hónapokban, mégis nagyon gyorsan terjedt a fertőzés. (Ez Ausztrália esetében nem teljesen helytálló, mert bár eleinte valóban sok beteget regisztráltak, úgy tűnik, mostanra sikerült megfékezniük a járványt.) Az El Pais Carl Heneghan oxfordi professzorra hivatkozva azt írja, az új koronavírushoz hasonló kórokozókra hatással van az időjárás, így várhatóan a meleg is befolyásolja a terjedését. Margarita del Val spanyol virológus hozzátette, vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a meleg és a magasabb páratartalom csökkenti a vírus terjedési hatékonyságát. Tekintve azonban, hogy globális szinten egyelőre nem beszélhetünk immunitásról, az átviteli hatékonyság csökkenése nem vezet a járvány megtorpanásához. – Egy járvány esetében a vírusra fogékony emberek száma sokkal fontosabb, mint az időjárás változása – hangsúlyozta del Val.

A spanyol kutatók most tovább igyekeznek finomítani a vizsgálati módszereiket, hiszen számos egyéb tényező, így a népsűrűség, a légszennyezettség, a környezeti hatások is befolyásolhatják a vírus terjedését.