Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Találtak egy cukorbeteg nőt, aki alkoholt pisil

Szerző: | 2020. április 26., 06:30 | Tudomány

Laborvizsgálat a kaliforniai Berkely egyetem bioenergetikai intézetében (Fotó: Science in HD/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először visz fel az űrbe embert egy magáncég. A pszichés javulás sejtszinten is pozitív változást okoz. Rekordok a napelem-technológiában. A Pittsburghi Egyetem gyakorlókórházában találtak egy cukorbeteg nőt, aki alkoholt pisil. E heti tudományos lapszemle.

HIRDETÉS - AIP

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

Annals of Internal Medicine

Először jelentették, hogy valaki közvetlenül a húgyhólyagjában erjedt alkoholt pisil; a megfigyelést a Pittsburghi Egyetem gyakorlókórházának orvosai tették. A páciens, egy 61 éves – cukorbetegségével alig foglalkozó – nő komoly májkárosodással a transzplantációs listára jelentkezett felvételre. Ugyan az orvosok – a folyamatos pozitív vizeletteszt miatt – akut alkoholproblémára gyanakodtak, a nő ennek semmi jelét nem mutatta. A részletes vizsgálatok aztán meglepő eredménnyel szolgáltak: a nő húgyhólyagjában lévő jelentős mennyiségű glükóz erjedését az emberi szervezetben egyébként megtalálható, ám jelen esetben rendkívül nagy mennyiségben termelődő, Candida glabrata nevű élesztő okozza, amely hasonló a sörfőzésnél alkalmazott élesztőhöz.

A gyéren kezelt cukorbetegség miatt az első, élesztőgomba-ellenes gyógyszerrel történő kezelés nem vált be, és mint olvasható a cikkben, a felfedezett extrém rendellenesség fennálltáig az orvosok nem tartanának szerencsésnek egy esetleges májtranszplantációt. Korábban egy hasonló esetet regisztráltak, ám az illetőről csak a halála utáni boncolásból derült ki, hogy a szervezete így állít elő alkoholt.

Science Alert

Miközben a világ a koronavírussal küszködik, a napelemtechnológia csak ebben a hónapban három áttörést hozott – írja két szakcikkre hivatkozva a tudományos hírportál. Az első kettőt az amerikai Coloradóban található, a megújuló energiáért felelős laboratórium, az NREL kutatói érték el: az általuk kifejlesztett, speciális, hat fényelnyelő réteggel borított panelek a fókuszált napfényenergia 47,1 százalékát képesek elektromos árammá alakítani. De még úgy is 39,2 százalékos hatékonysággal üzemelnek, hogy a fényt nem irányítják. Az összesen 140 réteget tartalmazó eszköz háromszor vékonyabb az emberi hajszálnál. A kutatók szerint tükörhasználattal lényegesen kisebb helyen sokkal jobb teljesítményt lehet elérni, ráadásul az anyagköltség akár a századára csökkenthető.

A harmadik áttörést a berlini Helmholtz-Zentrum központ szakemberei jegyzik. A szilikon és egy kalcium-titanát oxidásvány, a perovszkit ötvözésével kifejlesztett, úgynevezett tandemcella mindössze néhány mikrométer vastag, szuperkönnyű és 24,16 százalékos hatékonyság mellett rendkívül jól ellenáll a sugárzásnak is.

Scientific American

Az eredményes kognitív viselkedésterápia (CBT) lassíthatja a sejtöregedést – derül ki a stockholmi Karolinska Intézet friss kutatásából. Kristoffer Mansson klinikai pszichológus 46 depresszióval és szorongásos zavarokkal küszködő páciens CBT-kezelését kísérte figyelemmel kilenc héten át, miközben mérte az adott személyeknek a sejt funkcionalitásában és életképességében szerepet játszó telomer, az azt kiegészítő enzim, a telomeráz és a oxidatív stressz elleni védelemben szerepet játszó enzimcsalád, a glutation peroxidázok (GPx) mennyiségét a vérükben. A depresszió, a stressz és más pszichés zavarok a fizikai tünetek és például a szívproblémák mellett bizonyítottan megrövidíti az élettartamot.

A mostani vizsgálatok is azt igazolták, noha átlagban stagnált, ám azoknál, akiknél a kezelés a leghatékonyabbnak bizonyult, nőtt a telomeráz és a GPx szintje is. Mansson szerint ugyan 9 hét kevés idő, de így is sikerült bizonyítaniuk, hogy a pszichés javulás sejtszinten is kimutatható pozitív változást eredményez.

Phys

Első alkalommal juttat el magánvállalat űrhajósokat a világűrbe: Elon Musk Space X nevű űripari cége május 27-én bocsátja fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) először legénységgel az emberi küldetések számára kifejlesztett Crew Dragon elnevezésű kapszuláját.

A Robert Behnken és Douglas Hurley részvételével végrehajtott projekt nemcsak ezért lesz emlékezetes, hanem azért is, mert 9 év után először juthatnak el amerikai űrhajósok amerikai eszközzel az ISS-re. Mióta ugyanis 2011 júliusában leállt az űrsiklóprogram, az amerikaiak a még szovjet időszakban kifejlesztett orosz Szojuzok segítségével közlekedtek az űrállomásra. A tervek szerint a Dragon a fellövéstől számított 24 óra múlva kapcsolódik össze az ISS-szel, ahol jelenleg egy amerikai és két orosz asztronauta tartózkodik. A Space X tizenötször tette már meg ezt az utat 2012 óta, ám eddig csak ellátmányt vitt fel Föld körüli pályára.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/17. számában jelent meg április 24-én

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/17. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: alkohol erjedés, cukorbetegség, depresszió, ISS, napelem, napenergia, Nemzetközi Űrállomás, pszichológia, sejtöregedés, Space X, stressz, Tudományos lapszemle, űrutazás


Hogyan kezdődött minden?

Hogyan kezdődött minden?

Graham Lawton a könyvében részletesen bemutatja a ma legelfogadottabb elméleteket a világegyetem, az anyag, a csillagok, a földi képződmények és jelenségek eredetéről, de az élet kialakulásának rejtélyeit is részletezi.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest