Találtak egy cukorbeteg nőt, aki alkoholt pisil

Találtak egy cukorbeteg nőt, aki alkoholt pisil

Laborvizsgálat a kaliforniai Berkely egyetem bioenergetikai intézetében (Fotó: Science in HD/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először visz fel az űrbe embert egy magáncég. A pszichés javulás sejtszinten is pozitív változást okoz. Rekordok a napelem-technológiában. A Pittsburghi Egyetem gyakorlókórházában találtak egy cukorbeteg nőt, aki alkoholt pisil. E heti tudományos lapszemle.

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

Annals of Internal Medicine

Először jelentették, hogy valaki közvetlenül a húgyhólyagjában erjedt alkoholt pisil; a megfigyelést a Pittsburghi Egyetem gyakorlókórházának orvosai tették. A páciens, egy 61 éves – cukorbetegségével alig foglalkozó – nő komoly májkárosodással a transzplantációs listára jelentkezett felvételre. Ugyan az orvosok – a folyamatos pozitív vizeletteszt miatt – akut alkoholproblémára gyanakodtak, a nő ennek semmi jelét nem mutatta. A részletes vizsgálatok aztán meglepő eredménnyel szolgáltak: a nő húgyhólyagjában lévő jelentős mennyiségű glükóz erjedését az emberi szervezetben egyébként megtalálható, ám jelen esetben rendkívül nagy mennyiségben termelődő, Candida glabrata nevű élesztő okozza, amely hasonló a sörfőzésnél alkalmazott élesztőhöz.

A gyéren kezelt cukorbetegség miatt az első, élesztőgomba-ellenes gyógyszerrel történő kezelés nem vált be, és mint olvasható a cikkben, a felfedezett extrém rendellenesség fennálltáig az orvosok nem tartanának szerencsésnek egy esetleges májtranszplantációt. Korábban egy hasonló esetet regisztráltak, ám az illetőről csak a halála utáni boncolásból derült ki, hogy a szervezete így állít elő alkoholt.

Science Alert

Miközben a világ a koronavírussal küszködik, a napelemtechnológia csak ebben a hónapban három áttörést hozott – írja két szakcikkre hivatkozva a tudományos hírportál. Az első kettőt az amerikai Coloradóban található, a megújuló energiáért felelős laboratórium, az NREL kutatói érték el: az általuk kifejlesztett, speciális, hat fényelnyelő réteggel borított panelek a fókuszált napfényenergia 47,1 százalékát képesek elektromos árammá alakítani. De még úgy is 39,2 százalékos hatékonysággal üzemelnek, hogy a fényt nem irányítják. Az összesen 140 réteget tartalmazó eszköz háromszor vékonyabb az emberi hajszálnál. A kutatók szerint tükörhasználattal lényegesen kisebb helyen sokkal jobb teljesítményt lehet elérni, ráadásul az anyagköltség akár a századára csökkenthető.

A harmadik áttörést a berlini Helmholtz-Zentrum központ szakemberei jegyzik. A szilikon és egy kalcium-titanát oxidásvány, a perovszkit ötvözésével kifejlesztett, úgynevezett tandemcella mindössze néhány mikrométer vastag, szuperkönnyű és 24,16 százalékos hatékonyság mellett rendkívül jól ellenáll a sugárzásnak is.

Scientific American

Az eredményes kognitív viselkedésterápia (CBT) lassíthatja a sejtöregedést – derül ki a stockholmi Karolinska Intézet friss kutatásából. Kristoffer Mansson klinikai pszichológus 46 depresszióval és szorongásos zavarokkal küszködő páciens CBT-kezelését kísérte figyelemmel kilenc héten át, miközben mérte az adott személyeknek a sejt funkcionalitásában és életképességében szerepet játszó telomer, az azt kiegészítő enzim, a telomeráz és a oxidatív stressz elleni védelemben szerepet játszó enzimcsalád, a glutation peroxidázok (GPx) mennyiségét a vérükben. A depresszió, a stressz és más pszichés zavarok a fizikai tünetek és például a szívproblémák mellett bizonyítottan megrövidíti az élettartamot.

A mostani vizsgálatok is azt igazolták, noha átlagban stagnált, ám azoknál, akiknél a kezelés a leghatékonyabbnak bizonyult, nőtt a telomeráz és a GPx szintje is. Mansson szerint ugyan 9 hét kevés idő, de így is sikerült bizonyítaniuk, hogy a pszichés javulás sejtszinten is kimutatható pozitív változást eredményez.

Phys

Első alkalommal juttat el magánvállalat űrhajósokat a világűrbe: Elon Musk Space X nevű űripari cége május 27-én bocsátja fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) először legénységgel az emberi küldetések számára kifejlesztett Crew Dragon elnevezésű kapszuláját.

A Robert Behnken és Douglas Hurley részvételével végrehajtott projekt nemcsak ezért lesz emlékezetes, hanem azért is, mert 9 év után először juthatnak el amerikai űrhajósok amerikai eszközzel az ISS-re. Mióta ugyanis 2011 júliusában leállt az űrsiklóprogram, az amerikaiak a még szovjet időszakban kifejlesztett orosz Szojuzok segítségével közlekedtek az űrállomásra. A tervek szerint a Dragon a fellövéstől számított 24 óra múlva kapcsolódik össze az ISS-szel, ahol jelenleg egy amerikai és két orosz asztronauta tartózkodik. A Space X tizenötször tette már meg ezt az utat 2012 óta, ám eddig csak ellátmányt vitt fel Föld körüli pályára.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/17. számában jelent meg április 24-én

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/17. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.