Meglévő gyógyszerrel kezelnék a koronavírusos betegeket a SOTE kutatói – videóval

Meglévő gyógyszerrel kezelnék a koronavírusos betegeket a SOTE kutatói – videóval

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy antidepresszáns a már kialakult, koronavírus okozta betegséget, illetve a későbbi szövődményeket gyógyíthatja, lassíthatja – mondta az RTL Klub reggeli műsorában Fekete Andrea, a Semmelweis Egyetem kutatója. 

Egy agyi receptorról, a szigma-1 receptorról van szó, amelynek a működési mechanizmusa a következő: az agyat ért sérülés, például agyvérzés hatására aktiválódik, védi a sejteket, és csökkenti a kialakult gyulladást. A kutatók azt vizsgálták, hogy a szervezet más szerveiben is elérhető-e hasonló hatás. Első körben arra jutottak, hogy a vesében igen, majd a tüdőben játszódó folyamatoknál is ugyanezt vizsgálták és jelenleg is vizsgálják. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ott is működik ez a gyulladáscsökkentő folyamat. Ennek lényege, hogy a gyulladás következtében egyébként kialakuló hegesedést meggátolja az alkalmazott gyógymód. Ennek azért is van különös jelentősége, mert a hegesedett tüdősejtek később akár a tüdő nagyobb területének elhalásához is okozhatják. 

Az állatkísérleteken már túl vannak, jelenleg folyik a humán kísérletek engedélyeztetése, hogy aztán először kisszámú betegen alkalmazhassák az új gyógymódot. Várhatóan a jövő hét végére meg lesz az engedély, s azt követően kezdődhet a betegek bevonása a gyógyszer tesztelésébe, nagyon szigorú ellenőrzés mellett.

Lehet, hogy Magyarországon már megvan a gyógyszer a koronavírus ellen!