Először találtak mikroműanyagot az emberi szervezetben

Először találtak mikroműanyagot az emberi szervezetben

Pekingi munkás műanyag hulladékot válogat egy hulladékfeldolozóban. Többé nem kell nekik más szemete (Fotó: Reuters/Kim Kyung-Hoon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tüdőben, lépben, vesében és májban is találtak műanyagból származó szennyező anyagokat egy friss kutatás résztvevői – derült ki a The Guardian cikkéből. A mikro- és nanorészecskéket most először fedezték fel az emberi szervezetben, méghozzá mind a 47 vizsgált mintában. Ezeket egy szövetbanktól kapták, hogy neurodegeneratív betegségeket vizsgáljanak.

A kutatás során használt analitikai módszerek aztán lehetővé tették, hogy tucatnyi különböző műanyagszármazékot különítsenek el egymástól. Találtak így polietilén-tereftalátot, amiből a PET-palackokat készítik, illetve polietilént, amit már a műanyag táskákban találhatunk meg.

Rábukkantak továbbá a biszfenol A (BPA) nevű adalékanyagra mind a 47 vizsgált mintában. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség korábban már aggodalmának adott hangot a BPA -val kapcsolatban.

A kutatók a mostani eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság hétfői találkozóján mutatták be. Az Arizonai Állami Egyetemen kutató Varun Kelkar szerint nagyon aggasztó, hogy ezek a biológiailag nem lebomló anyagok beépülhetnek az emberi szövetekbe, és fejlődhetnek is ott. A lehetséges egészségügyi kockázatokról viszont még nem lehet többet tudni.

A mikroműanyag-részecskék nagyjából öt milliméter átmérőjűek, a nanováltozatok ennél is kisebbek, körülbelül 0,001 milliméteresek. Ezeknek az anyagoknak részük lehet a gyulladások, a terméketlenség és a rák kifejlődésében is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.