HIRDETÉS
HIRDETÉS

Orosz vakcina: Egy magyar virológus szerint átmenetileg lebénulhat tőle a karunk

Szerző: | 2020. augusztus 28., 10:03 | Tudomány

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rusvai Miklós virológus szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, és nem a titokzatos orosz gyártmányt.

Továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz Szputynik V koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga, és amelyet Vlagyimir Putyin lányának is beadtak. Mint a hvg.hu észrevette, a Bors megszólaltatott egy virológust, Rusvai Miklóst, aki közölte: mivel a szer még a kiscsoportos tesztszámot sem érte el, a tudományos közösségeknek fenntartásai vannak vele kapcsolatban.

Egy oltóanyag készítésekor, magyarázta a professzor, teszteken vizsgálják a szer ártalmatlanságát és hatékonyságát is. Ezek mindegyikén át kell esni, ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a vakcinának vannak-e mellékhatásai – tette hozzá Rusvai Miklós.

A virológus megerősítette, hogy az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak. „Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját” – példálózott Rusvai.

A professzor közölte: „a tesztek során derül ki az is, hogy megfelelő immunválasz alakul-e ki a szervezetben a vírus kivédéséhez. Az oroszok esetében a tesztek megkezdése óriási hallgatásba burkolózott, semmilyen eredményről nem adtak ki közleményt, majd augusztus 11-én bejelentették, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették az oltóanyagot. Mint hozzátette, ez azonban még nem vonja kétségbe a szer hatékonyságát.

Rusvai egyébként szimpatikusnak tartja az orosz vakcinát, mert előállítása ugyanazon a technológián alapszik, mint az Európa-szerte nagy bizakodásra okot adó oxfordi gyártmány is. A technológia lényege, hogy egy ártalmatlan vírusba beépítik a koronavírus-védettséget biztosító fehérjének a génjét – magyarázta a szakértő. Rusvai Miklós ettől függetlenül jó döntésnek tartja, hogy Magyarország végül az angol vakcinát választotta, és nem például az oroszt.

Címkék: koronavírus, mellékhatás, Rusvai Miklós, Szputnyik V, vakcina


HIRDETÉS
Kabaré

Kabaré

Azt hittem, Hacseket és Sajót minden magyar ember ismeri. Kettejük színpadi figurája nemzeti kincs. Hungarikum, Jó szívvel ajánlom, legyen mulatságos kettősük kötelező iskolai tananyag.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest