Orosz vakcina: Egy magyar virológus szerint átmenetileg lebénulhat tőle a karunk

Orosz vakcina: Egy magyar virológus szerint átmenetileg lebénulhat tőle a karunk

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rusvai Miklós virológus szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, és nem a titokzatos orosz gyártmányt.

Továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz Szputynik V koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga, és amelyet Vlagyimir Putyin lányának is beadtak. Mint a hvg.hu észrevette, a Bors megszólaltatott egy virológust, Rusvai Miklóst, aki közölte: mivel a szer még a kiscsoportos tesztszámot sem érte el, a tudományos közösségeknek fenntartásai vannak vele kapcsolatban.

Egy oltóanyag készítésekor, magyarázta a professzor, teszteken vizsgálják a szer ártalmatlanságát és hatékonyságát is. Ezek mindegyikén át kell esni, ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a vakcinának vannak-e mellékhatásai – tette hozzá Rusvai Miklós.

A virológus megerősítette, hogy az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak. „Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját” – példálózott Rusvai.

A professzor közölte: „a tesztek során derül ki az is, hogy megfelelő immunválasz alakul-e ki a szervezetben a vírus kivédéséhez. Az oroszok esetében a tesztek megkezdése óriási hallgatásba burkolózott, semmilyen eredményről nem adtak ki közleményt, majd augusztus 11-én bejelentették, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették az oltóanyagot. Mint hozzátette, ez azonban még nem vonja kétségbe a szer hatékonyságát.

Rusvai egyébként szimpatikusnak tartja az orosz vakcinát, mert előállítása ugyanazon a technológián alapszik, mint az Európa-szerte nagy bizakodásra okot adó oxfordi gyártmány is. A technológia lényege, hogy egy ártalmatlan vírusba beépítik a koronavírus-védettséget biztosító fehérjének a génjét – magyarázta a szakértő. Rusvai Miklós ettől függetlenül jó döntésnek tartja, hogy Magyarország végül az angol vakcinát választotta, és nem például az oroszt.