Rossz hír jött az oxfordi vakcináról: felfüggesztették a tesztelését

Rossz hír jött az oxfordi vakcináról: felfüggesztették a tesztelését

Az üres Oxfordi Egyetem 2020. március 25-én (Fotó: Karen Waserstein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztonsági megfontolásokból felfüggesztették az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel – adta hírül a Stat News kedden.

Az egészségügyi hírportál az AstraZeneca egyik szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy „a szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a beoltást, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére”.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást a többi között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik. Az egészségügyi probléma egy, az Egyesült Királyságban kezelt páciensnél lépett fel. A Stat News ugyanakkor közölte: a beteg várhatóan meggyógyul. A vállalat közleményben tudatta, hogy rutinintézkedésről van szó.

Az MTI idézi a vállalat közleményét, amely szerint „a nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni”. Az állásfoglalás szerint az AstraZeneca fel fogja gyorsítani a vizsgálatot, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el. A cég hozzátette: a cél éppen annak megállapítása, hogy az egészségügyi problémát a vakcina okozta-e.

Az AstraZeneca egyben hangsúlyozta: egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül. A The New York Times című amerikai lap egy jól értesült forrástól úgy tudja, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust. A Stat News szerint a tesztelés felfüggesztése kihatással lesz az AstraZeneca egyéb oltóanyagainak teszteléseire, illetve más védőoltásgyártók klinikai vizsgálataira is.

Kilenc amerikai és európai vakcinagyártó biztosított kedden mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági és hatékonysági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben betartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek. Mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök hangoztatja, hogy az év végéig, de lehet, hogy a november 3-ai elnökválasztásig meglesz az oltóanyag.

Gulyás Gergely egy augusztusi kormányinfón jelentette be, hogy a magyar kormány ötmillió koronavírus elleni oltásra kötött le kapacitást. Nem mondta el, hogy melyikről van szó, de a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, Poór Gyula akadémikus egyik összefoglalójából az derül ki, hogy hazánk az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött szerződést, mely „nem replikálódó vírusvektor-vakcina, és várhatóan egyszeri oltást igényel”.

Eközben polgári forgalomba került az orosz Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele – közölte az orosz egészségügyi minisztérium. Mihail Murasko egészségügyi miniszter hétfőn kiadott közleménye szerint az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődik meg a moszkvai poliklinikákon, 40 ezer önkéntes bevonásával.Az orosz főváros arról adott ki tájékoztatást, hogy a kísérletben való részvételre mintegy 25 ezren jelentkeztek.

Az orosz oltóanyagot épp azért érte már számos bírálat, mert úgy hozták forgalomba, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakasza csak ezen a héten kezdődik meg. Jakab Ferenc virológus idehaza a Híradónak azt mondta, egy harmadik fázisban lévő vakcinának komoly egészségkárosító hatása már nem lehet. Szerinte nagy különbség nincs az orosz és a brit vakcina között, de abban nagy az eltérés, hogy a brit vakcináról folyamatos nyílt publikálás történik, aminek köszönhetően nyomon tudjuk követni az új eredményeket, fázisokat, és ismerjük a fejlesztés szinte minden lépését. Az orosz vakcináról ezzel szemben tudományos információnk nincsen.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.