31,8 millió dollárért adták el Stant, a Tyrannosaurus rex csontvázat

31,8 millió dollárért adták el Stant, a Tyrannosaurus rex csontvázat

A Stannek elnevezett csontváza a dél-dakotai a Black Hills Institute of Geological Research nevű kutatóintézetben (Fotó: Volkan Yuksel/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pingvinmúmiák tucatjai kerültek elő az Antarktiszon. Háromezer év után visszatelepítik a tasman ördögöt a szárazföldi Ausztráliába. E heti tudományos lapszemle.

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

Live Science

Pingvinmúmiák tucatjai kerültek elő az Antarktisz egy olyan régiójában, ahol már rég nem élnek ezek a röpképtelen madarak. A zord időjárás mégis szinte tökéletes épségben megőrizte az Adélie-pingvineket, amelyek noha több száz évesek, úgy festenek, mintha az imént pusztultak volna el. Steve Emslie, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója tanulmányában azt írja, a maradványok (csontok, tollak és bőr) szénizotópos kormeghatározása azt mutatta, hogy egyes tetemek akár ezerévesek is lehetnek. A mumifikálódott tetemek mellett csontokat és szinte megkövesedett guanót (ürüléket) is találtak.

Ahogy az északi sarkvidéken, úgy a Déli-sark térségében is egyre gyorsul az olvadás a példa nélküli meleg nyarak hatására. Az évezredek óta fagyott hó alól olyan, mindeddig az oxigéntől elzárva tartósodott leletek kerülnek elő, amelyek gyakran teljesen átformálják a régió múltbéli élővilágáról őrzött ismereteinket. A most felfedezett, mumifikálódott kolónia egykori élőhelyén megtalálták a fészeknek használt kőhalmokat is. A feltételezések szerint az Adélie-pingvinek akkor használhatták a területet fészkelőhelyként, amikor még a mai állapotoknál is melegebb volt, így a part menti jég elég hamar elolvadt ahhoz, hogy kijussanak a tengerre vadászni. De ez jó rég volt már, hiszen a kormeghatározás szerint a legfiatalabb maradvány is 800 éves.

The New York Times

31,8 millió dollárért (több mint 9,6 milliárd forintért) adták el Stant, a Tyrannosaurus rex csontvázat a New York-i Christie’s aukciósház minapi árverésén. Az árverésen a kréta korszakbeli őshüllő volt a sztár, noha egyébként Picasso-, Pollock- és Monet-művekre is licitálni lehetett. A T. rex leütési ára (amelybe már az aukciósház jutaléka is beleértendő) többszörösen meghaladta a 8 milliós előzetes becslést. A licitcsata 20 percig tartott, és egy New York-i és egy londoni vevőjelölt ígért folyamatosan egymásra. Végül a londoni nyert, akinek személye – természetesen – nem ismert.

Nagyon ritka, hogy Stanhez hasonlóan ép csontvázat találnak, az pedig szinte példátlan, hogy ezek megjelennek a legális piacon. Legutóbb 1997-ben árvereztek el egy T. rexet, Sue-t, amiért 8,4 millió (mai áron 13,5 millió) dollárt adott a chicagói Field Természettudományi Múzeum. Stant 1987-ben fedezte fel Dél-Dakotában Stan Sacrison amatőr paleontológus, a feltételezések szerint pedig most egy közel-keleti milliárdos nappalijába kerül.

Smithsonian Magazine

Háromezer év után visszatelepítik a tasman ördögöt a szárazföldi Ausztráliába. A ragadozó erszényes emlős egykoron az egész kontinensen elterjedt volt, de a fő szigetről kipusztult, vélhetően az őslakosok vadászata, a hajdani klímaváltozás, illetve a dingók elterjedése folytán. Azóta csak Tasmaniában honos, ahol azonban az utóbbi években új halálok fenyegeti. Ez egy fertőző rák, amely az állatok pofáját támadja meg, és mára a tasman ördög egyedszámát 25 ezerre csökkentette.

Az áttelepítési projekt sikerét így az veszélyezteti leginkább, ha véletlenül fertőzött állatokat hurcolnak be Ausztráliába. Az első fázisban összesen 26 egyedet engedtek szabadon egy Sydney-hez közeli természetvédelmi területen. A tervtől azt várják, hogy az őshonos ragadozó újbóli megtelepedése segít egyenesbe jönni az ausztrál ökoszisztémának, miután a behurcolt európai állatok (a nyúl és a róka) az endemikus fajok sokaságát kergették a kihalás szélére.

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/42. számában jelent meg október 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/42. számban? Itt megnézheti!