Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Covid-lábujj: Van, akinél 150 nap után sem múlik el a fájdalmas tünet

Szerző: | 2020. október 30., 16:42 | Tudomány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A koronavírus-fertőzéshez bőrpanaszok is köthetők, az elhúzódó Covid-szindrómában  szenvedő páciensek közül pedig akad olyan, akinél hat hónapig állt fenn a Covid-lábujjnak nevezett jelenség – írja az NBC News egy kutatás alapján. A Covid-lábujj lényege, hogy a beteg lábfején, lábujjain pirosas, kékes elszíneződés, fagyásszerű elváltozás, rosszabb esetben sebek jelennek meg. Annyit tudni, hogy a sebek érintésre fájnak, égő érzést okoznak. A jelenség egyik magyarázata lehet, hogy a vírus jelenlétére helyi gyulladással reagál a megtámadott szervezet, de az is előfordulhat, hogy a vérerek eltömődése okozza az elszíneződést és a sebeket.

A mostani kutatás során a tudósok 39 országból mintegy ezer olyan koronavírusos esetet vizsgáltak meg, amelyek ezzel a bőrtünettel jártak. Arra jutottak, hogy a kellemetlen tünet átlagosan 12 nap alatt elmúlt, ritkán fordult elő 60 napos periódus, és mindössze egy-egy páciensnél tartott több mint 130 illetve 150 napig a Covid-lábujj jelensége. Ezek a fertőzöttek tehát gyógyulásuk után hónapokkal is kénytelenek voltak együtt élni a fájdalommal és gyulladásos állapottal, amelyre egyelőre nincs  gyógymód.

Esther Freeman, a bostoni kórház bőrgyógyászati részlegének vezetője arról számolt be, hogy a Covid-lábujjas tüneteket produkáló betegeknek csak 16 százaléka került kórházba, vagyis általában enyhébb eseteknél volt megfigyelhető ez a jelenség. Igyekezett tehát mindenkit megnyugtatni azzal, hogy a kutatás alapján is többnyire a fiatalabb illetve jellemzően az enyhén fertőzöttek körében fordul ez elő, és az esetek túlnyomó többségében magától elmúlik. 


HIRDETÉS

Címkék: bőrpanasz, Covid-lábujj, elhúzódó Covid, koronavírus


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest