Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

A szuperfertőző mutáció ellen is hatásos a Pfizer vakcinája egy friss kutatás szerint

Szerző: | 2021. január 08., 15:27 | Tudomány

Beadják a Pfizer-BioNTech vakcinát egy egészségügyi dolgozónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer és a BioNTech vakcinája a Nagy-Britanniában felfedezett mutáció ellen is megfelelő védelmet képes nyújtani – erre jutott a University of Texas Medical Branch egészségügyi kutatóközpont csapata, amelyet a Pfizer irányít. Mint a Reuters írja, a vizsgálat még folyik, csak a kezdeti eredmények állnak rendelkezésre, amelyet a kutatók egy – független szakértői értékelésen és ellenőrzésen még át nem esett – tanulmányban ismertettek. 

HIRDETÉS - AIP

A kutatást olyan emberek vérmintájára alapozták, akik már megkapták az oltás mindkét adagját a klinikai fázis során. A megjelent tanulmány szerint a vakcina hatékonyan semlegesítette a tüskefehérje úgynevezett N501Y mutációjával rendelkező vírust, amely mostanában kezdett terjedni, és sokkal nagyobb a fertőzőképessége az eddigieknél. Ez egyébként a Nagy-Britanniából indult B.1.1.7 variáns egyik leghangsúlyosabb, tüskefehérjét érintő mutációja. 

Phil Dormitzer, a Pfizer egyik vezető virológusa is leszögezte, hogy cégük vakcinája az eddigi eredmények alapján az új és a korábban vizsgált további 15 mutáció ellen is hatásos. „Összesen tehát tizenhat mutációt teszteltünk eddig, és egyiküknek sem volt jelentős hatása a vakcina hatékonyságára. Ez a jó hír, de nem jelenti azt, hogy egy tizenhetedik mutáció ne gyakorolna hatást” – figyelmeztetett a tudós. A kutatók is hangsúlyozzák tanulmányukban, hogy az eredmények még csak korlátozottan értékelhetők, mert nem vizsgálták meg az összes új, gyorsan terjedő vírusvariánsok mutációinak teljes tárházát. 

Dormitzer arra is felhívta a figyelmet, hogy a dél-afrikai, E484K jelű mutáció még okozhat gondot. Mindenesetre további teszteket végeznek a különféle mutációkkal, és néhány héten belül még több adattal rendelkeznek majd róluk.

Mint ismert, egyes szakértők korábban aggodalmukat fejezték ki az új mutációk miatt, mert lehetségesnek tartják, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák nem lesznek hatásosak ellenük, különösen a dél-afrikai variáns ellen. A Covid-19 vírus dél-afrikai változatát azért tartják fenyegetőbbnek, mint a Nagy-Britanniában feltűnt mutációt, mert előbbi annyi mutációt tartalmaz, hogy már mások a külső burkolatán található tüskefehérjék. A tüskefehérjének kulcsszerepe van abban, ahogy a vírus a megtámadott sejtekhez kapcsolódik, az oltóanyagok pedig épp a tüskefehérjék támadására tanítják az immunrendszert.

Címkék: koronavírus, koronavírus-mutáció, Pfizer/BioNTech, Phil Dormitzer


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest