Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Elon Musk nem bír leállni, 143 műholdat vitt magával a Space X rakétája

Szerző: | 2021. január 24., 19:50 | Tudomány

A Space X Falcon 9-es rakétája és tetején az emberi küldetésekre fejlesztett Crew Dragon űrkapszulája az első, még legénység nélküli tesztrepülés előtt útban az indítóállomás felé 2019. február 28-án (Fotó: NASA/Joel Kowsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Space X cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap, írja az MTI. A korábbi csúcsot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára. Az új rekord is azt mutatja, komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

HIRDETÉS - AIP

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

HIRDETÉS - AIP

A Falcon a Space X tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai. A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással. A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puhakötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan több tonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat – száz kilogramm alá – és az árukat is.

A magánűrvállalatát, a Space X-et húsz év alatt az első vonalba felfuttató Elon Musk még két éve jelentette be azt az ambiciózus tervet, hogy mintegy 12 ezer kis méretű műhold fellövésével egy szatellithálót vonnának a Föld köré, amely többek között a könnyebb kommunikációt szolgálná. Hasonló terveket dédelget több óriáscég, így például az Amazon is. Ezzel kapcsolatban, ahogy arról korábban lapunk is írt, csillagászok többször is arra figyelmeztettek, a műholdak tömeges használata tönkreteszi a csillagászati megfigyeléseket, így többek között a Földre veszélyes aszteroidák észlelését.

Címkék: Elon Musk, műhold, Space X, űrkutatás


Orbán a bukásra is készül

Orbán a bukásra is készül

„Aki beleszól a közügyekbe, megnézheti magát” – Krekó Péter és Kéri László politológusok százmilliárdok bespájzolásáról, Karácsony és Márki-Zay esélyeiről és arról, miért nem száll le a Fidesz a magas lóról.

Nincs alku?

Nincs alku?

Maga a rendszerváltás is ilyen alku volt; nem az utcai harcosoké, hanem a diktatúra képviselőivel egy asztalhoz ülőké volt a főszerep.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest