Ha mindig is űrhajós szeretett volna lenni, itt a nagy lehetőség

Ha mindig is űrhajós szeretett volna lenni, itt a nagy lehetőség

A három beöltöztetett űrhajós elhagyja a földi irányítóközpontot, és elindul a kilövőállásra (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenegy év után ismét űrhajósokat toboroz az Európai Űrügynökség (ESA), a jelentkezéseket március 31-től fogadják. Hétfőn publikált közleményükben a nőket is arra bátorítják, próbálják ki magukat a nemek közötti egyenlőség és a sokszínűség érdekében.

– Hogy messzebbre jussunk, mint eddig bármikor, szélesebb körben kell keresnünk – fogalmazott Jan Wörner, az ESA igazgatója. – A jelenlegi toborzás csak az első lépés, bízom benne, hogy az elkövetkező években az ügynökség a nemzetközi partnerekkel közösen a világűr kutatásának minél több területén vállalhat majd szerepet.

Az ESA a társadalom minden területéről várja a jelentkezőket. Hangsúlyozták, hogy a nem, származás és kor nem számít, és egy új program részeként immár mozgásukban korlátozott személyeket sem zárnak ki a jelentkezők közül. A pályázati feltételek azonban jelentősen szűkítik a kört. Az ideális asztronauta az ESA szempontjai szerint az ügynökség tagországából érkezik – Magyarország e tekintetben megfelel a kritériumoknak –, magassága 153 és 190 centiméter közötti, beszél angolul, természettudományi, gyógyszerész vagy mérnöki diplomája van, és legalább három éves tapasztalattal rendelkezik az adott területen. Emellett nem árt, ha jó fizikai állapotban van, és bár a kor nem számít, de előny, ha 26 évnél idősebb, de 38-nál fiatalabb.

Ha valaki kedvet kapott az űrutazásra, március 31-től május 28-ig jelentkezhet az ESA honlapján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly júliusban az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat. A miniszter 2019 végén a magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával.

A Népszava tavaly augusztusban a Roszkoszmoszra hivatkozva arról írt, hogy az ígéretek ellenére mégsem született megállapodás az oroszok és a magyar fél között a magyar űrhajós fellövéséről. A program bejelentése óta a lap többször is kereste a tárcát, hogy a magyar űrhajós kiválasztásáról, a magyar űrprojekt állásáról kérdezze, ám tőlük választ 2020 nyaráig nem kaptak.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós 1980-ban a Szojuz-36 fedélzetén szovjet segítséggel jutott ki a világűrbe.