Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

85–94 százalékkal csökkentette a Pfizer és az Astrazeneca vakcinája a kórházba kerülők számát

Szerző: | 2021. február 22., 13:34 | Tudomány

Kaizler Sándor közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinából mutat Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 19-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A skót kormány hétfőn ismertetett tanulmánya szerint meredeken csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő megbetegedések számát a Pfizer és a BioNTech, illetve az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája.

HIRDETÉS - AIP

A skóciai közegészségügyi szolgálat (Public Health Scotland), valamint az Edinburghi Egyetem és Strathclyde-i Egyetem kutatói által 1,14 millió fős lakossági mintán elvégzett vizsgálat előzetes eredményei azt mutatják, hogy azoknak a körében, akiket a Pfizer–BioNTech vakcinával oltottak be, 85 százalékkal csökkent a Covid-19 miatt kórházi ellátásra szorulók száma – írja az MTI.

HIRDETÉS - AIP

Az AstraZeneca–Oxford-oltóanyag 94 százalékkal csökkentette a Covid–19-cel kórházba kerülők számát.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Tel Avivi Egyetem munkatársainak a Lancet folyóiratban közölt tanulmánya szerint már egy adag Pfizer–BioNTech oltóanyag beadása is meglehetősen magas, 85 százalékos védettséget nyújt a koronavírus-betegség ellen. Az izraeli egészségügyi minisztérium pedig azt közölte szombaton, hogy 98 százalékos hatékonysággal előzi meg a Pfizer vakcinája a koronavírus miatti lázat és légzésproblémákat, míg 98,9 százalékban a kórházba kerülést és halált. Sőt: a covid-fertőzés aránya a beoltottak körében 95,8 százalékkal csökkent.

A kutatók mindkét vakcina esetében az első dózisok beadása utáni hatásokat vizsgálták, összehasonlítva a koronavírus ellen még nem beoltott lakossági csoportok kórházi kezelést igénylő megbetegedéseinek statisztikáival.

A tanulmányban alkalmazott számítási módszertan azt mutatja, hogy a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által a legveszélyeztetettebb lakossági csoportnak nyilvánított 80 év feletti korosztályban a két vakcina átlagosan 81 százalékkal csökkentette a koronavírus-fertőzés okozta, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számát.

Aziz Sheikh professzor, az Edinburghi Egyetem kutatási igazgatója, a skóciai oltáshatékonysági vizsgálat vezetője az adatok hétfői közzétételéhez fűzött nyilatkozatában nagyon-nagyon figyelemreméltónak nevezte a felmérési program eredményeit. Hozzátette: a vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a Pfizer–BioNTech vakcina és az AstraZeneca–Oxford oltóanyag egyaránt látványos hatékonysággal előzi meg a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedéseket.  Sheikh professzor szerint az eredmények nagyon biztatóak és erőteljesen megalapozzák a jövővel kapcsolatos derűlátást.

Az oltások hatékonyságára korábbi adatelemzések is utaltak. A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett vizsgálata szerint Anglia lakosságán belül a 80 évesnél idősebb korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutathatók a koronavírus ellen termelődő antitestek. Az ONS elemzése is egyenes utalást tett arra, hogy ez a vizsgálati eredmény jelentős eséllyel a nagy-britanniai oltási kampány hatékonyságát mutatja.

A brit oltási menetrend alapján a 80 év feletti korcsoport részesült a legnagyobb arányban a koronavírus elleni oltásban. Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják az oltást, a koronavírus-járvány okozta halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető mindkét dózis beadása után.

A december 8-án indult nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta eddig 17,6 millióan kapták meg a vakcina első adagját; ez a teljes brit felnőtt lakosság harmada.

(Magyar Hang, MTI)

Címkék: AstraZeneca, koronavírus, koronavírus-oltás, Pfizer–BioNTech


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest