Nem kell extrém hideg a Pfizer vakcinájának, elég egy normál fagyasztó

Nem kell extrém hideg a Pfizer vakcinájának, elég egy normál fagyasztó

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, fõigazgató beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája második adagját a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. február 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer-BioNTech beadványát, és lazított a koronavírus elleni védőoltásuk tárolási szabályain, immár hivatalos, hogy a vakcinákat nem kell ultrahideg fagyasztóban tárolni, elég a normál gyógyszertári fagyasztó is. Ez hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen az Európában is elsőként elfogadott oltóanyag az extrém tárolási feltételek miatt komoly fejtörést okozott a szakembereknek.

Eddig kizárólag zárt hűtőláncon keresztül, mindvégig -82 és -60 fok közötti hőmérsékleten szállíthatták és tárolhatták a vakcinát, amelyet ezt követően normál hűtőben öt napig lehetett felhasználni. A Pfizer a múlt héten jelentette be, hogy számításaik szerint elegendő lenne a -25 és -15 fok közötti tárolás a vakcináknak, ezen a hőmérsékleten akár két hétig is tárolhatók. Ehhez most az amerikai hatóság jóváhagyását is megkapták.

Magyarországra eddig a Pfizer oltóanyagából érkezett a legtöbb, eddig közel 400 ezer ember beoltására elegendő adag. A tárolási nehézségek miatt a vakcinát nem szállították ki a háziorvosokhoz, hanem az oltópontokon adták be. Az új eredmények fényében ez a gyakorlat itthon is megváltozhat.

Mindeközben a sajtóhírek szerint újabb vakcina kaphat engedélyt az Európai Unióban. A Bloomberg cikke szerint a Johnson & Johnson oltóanyagára március 11-én bólinthat rá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Bár ez a vakcina a Pfizer és a Moderna 90 százalék fölött hatékonyságához képest szerényebb, 66 százalékos biztonsággal véd a fertőzéstől, de hatalmas előnye, hogy elegendő egyetlen dózis a védettség megszerzéséhez. Magyarország ebből a fajtából csaknem 4,4 millió adagot kap majd az EU-n keresztül.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.