Oxfordi Egyetem: Magyarország a 12. legátoltottabb a világon

Oxfordi Egyetem: Magyarország a 12. legátoltottabb a világon

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvõ Bnei Brakban 2021. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 289,4 millió adag vakcinát adtak be a világon, ami jelenleg száz főre levetítve 3,8 adagot jelent – derül ki az Oxfordi Egyetem ezzel kapcsolatban koordinált és vezetett statisztikai adataiból. Az Our World in Data elnevezésű statisztikákat folyamatosan vezetik.

Ezek alapján például az látszik, hogy jelenleg Magyarország a világ 12. legátoltottabb országa a világon. A regisztrált dózisok száma 1 254 377, ami 12,8 százalék száz főre levetítve. Ez annyiban csalóka, hogy ebben az összes beadott adag benne van, így azok is, amiket már másodikként adtak be. Ha a két fázist szétválasztjuk, az látszik, eddig a magyar lakosság 9,7 százaléka kapta meg a dózist, akik közül 3,1 százaléknak már a másodikat is beadták.

A The New York Times napilap által is ismertetett listát Izrael vezeti, ott száz főre 96,4 adag vakcinát adtak be. Az ország lakosságának 55,2 százaléka kapta meg az első, míg 41,2 százalék a második dózist – ez összesen 8,56 millió adagot jelent.

A második a Seychelle-szigetek – ahol 59 százalék kapta meg az első adag vakcinát. A harmadik elvileg az Egyesült Arab Emirátusok, ám ott a száz főre jutó 64,7-es adatnál részletesebb adatok nem ismertek. A lista Nagy-Britanniával, a Maldív-szigetekkel, az Egyesült Államokkal, Chilével, Szerbiával, Bahreinnel, Máltával, Barbadosszal folytatódik. Ezt követően áll Magyarország jelenleg a 12. helyen. Utánunk Marokkó, Törökország, Dánia, Izland, Norvégia, Litvánia, Svájc és Észtország a sorrend a legátoltottabb 20 ország listáján.