Európai Gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca oltása és a vérrögképződés között nincs összefüggés

Európai Gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca oltása és a vérrögképződés között nincs összefüggés

Kaizler Sándor közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinából mutat Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 19-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió gyógyszerszabályozási ügynöksége, az EMA ma újra áttekintette az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus-oltás és egyes vérrögképződési esetek közötti esetleges összefüggésekre utaló jelentéseket. Az EMA arra a megállapításra jutott, hogy az AstraZeneca oltása nem áll összefüggésben a vérrögképződés megemelkedett kockázatával, és a használatának előnyei meghaladják a kockázatokat.

Az AP értékelése szerint az EMA döntése megnyithatja az utat az oltásokat felfüggesztő államok előtt, hogy folytassák a vakcinációt az AstraZeneca-oltással.

Az EMA igazgatója azt mondta, hogy az ügynökség nem tudja kategorikusan kizárni, hogy bizonyos ritka vérrögök képződése és a vakcina között összefüggés lehet, bár jegyezzük meg, a tudományban az összefüggések hiányát sokkal nehezebb bizonyítani elvileg is, mint a meglétét. Mindenesetre az EMA nem tartja indokoltnak az oltások felfüggesztését, és inkább az egészségügyi személyzet figyelemfelhívását tartja célravezetőnek.

Emer Cooke EMA-igazgató szerint:

A tudományos álláspontunk szerint ez a vakcina biztonságos és hatékony opció az emberek védelmére a COVID-19-cel szemben. Minimum 60 százalékos hatékonyságot mutattak ki általa a klinikai tesztekben, ilyen arányban előzi meg a COVID-19 betegséget. Valójában azonban az alkalmazás során szerzett bizonyítékok arra utalnak, hogy a hatékonysága magasabb is lehet ennél.