Falus András: Most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok

Falus András: Most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készítik elő oltáshoz a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 28-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az, hogy 2,5 millió beoltotthoz köti a kormány a nyitást, egy reményteli becslés, amit nyilvánvalóan nem csak virológiai, járványügyi meggondolások motiválnak – mondta Falus András Széchenyi-díjas immunológus, akadémikus a Népszavának adott interjújában.

A lényeg, hogy oltani kell, mert így ott marad a nyirokcsomókban az immun-emlékezet, hogy ha újra jön ez a vírus, akkor a szunnyadó immunmemória sejt „felébredjen az álomból” és megölje – fogalmazott.

Már el kellene kezdeni tesztelni, hogy meddig tart a védettség és melyik vakcinát mikor kellene megismételni. Ma, három hónap oltás után még nincsenek erre nézve megfelelő adatok – figyelmeztetett, de attól nem tart, hogy a népesség nagyobb része valamikor már nem lesz védett és visszajön a vírus.

Szerinte nem fordulhat elő, hogy az elölt, inaktivált vírust tartalmazó kínai vakcina visszavadul.

Szerinte az, hogy melyik vakcinát éppen kinek ajánlják, gazdasági, politikai és nem feltétlenül a szakmai része a kérdésnek. Hozzátette: hiába szerepel a Szputnyik V tájékoztatójában, hogy mondjuk pajzsmirigy alul- vagy túlműködésben szenvedőknek nem biztos, hogy ez a legjobb vakcina, annál biztosan jobb, mint ha egy ilyen beteg elkapja a koronavírust, mert annak borzalmas következményei vannak.

A poszt Covid szindróma ijesztő, sajnos ma még ismeretlen dolgokat produkál. Egy intenzíves barátom mesélte, hogy most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok, akik fél éve nagyon enyhe tünetekkel átestek a betegségen – mondta.

Attól viszont nem tart, hogy akár évek múlva is lehetnek áldozatai a fertőzés hosszú távú következményeinek, mert egyre több hatékony vírusellenes gyógyszer is megjelenik, amelyek például az akut gyulladást visszaszorítják.

Semmiféle genetikai háttere nincs annak, hogy ennyien halnak meg most nálunk, „de azt mutatja, hogy a magyar egészségügy nagyon rossz állapotban van, amiért az elmúlt 30 év valamennyi kormánya felelős. Nem is olyan régen gyakorlatilag felszámolták az előtte nemzetközi összehasonlításban is jól működő közegészségügyi hálózatot, az egyetemi oktatásban az infektológia háttérbe szorult, és persze mi, emberek is felelőtlenek vagyunk. Nyakunkon a klímaváltozás, itt lappanganak a mostanihoz hasonló vírusok, de nem foglalkozunk vele” – mondta Falus András.