Hat hónap után is jól véd a Moderna

Hat hónap után is jól véd a Moderna

Plavecz János háziorvos beadja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájából készült oltóanyagot egy idős férfinak tatabányai rendelőjében 2021. február 5-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Moderna gyógyszergyártó vállalat kedden közölte, hogy vakcinája fél évvel a második oltás után is jól véd az összes koronavírus-variáns ellen, a hányados legalább 90 százalékos, a súlyos megbetegedéseket pedig minimum 95 százalékban akadályozza meg, írja az MTI.

Az amerikai cég bejelentette azt is, hogy megkezdte vakcinája egy új változatának a tesztelését, amelynek célja a legelőször Dél-Afrikában azonosított vírusváltozattal (B.1.351.) szembeni védelem.

A Moderna oltóanyaga jelenleg már több mint 40 országban megkapta a használati engedélyt. Hétfői adat szerint eddig 132 millió vakcinát szállított ki gyártórészlegeiből, ebből 117 milliót az Egyesült Államok kapott.

Hazánk eddig 216 ezer adag Modernához jutott uniós beszerzésből, és összesen 1,723 millió dózist rendelt, kevesebbet, mint amennyire az uniós vakcinabeszerzés keretében jogosult lett volna az ország.