Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A legidősebbeknél erősebb sejtes immunválaszt vált ki az AstraZeneca

Szerző: | 2021. április 16., 17:33 | Tudomány

Egy nőt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 5-én. MTI/Filep István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legidősebbeknél erősebb sejtes immunválaszt válthat ki az AstraZeneca, mint a Pfizer – erre jutott egy még lektorálás előtt álló angol tanulmány, amelyről a Telex számolt be. A tanulmányt eredetileg Dobson Szabolcs gyógyszerész, engedélyezési szakértő idézte egy vakcinációval kapcsolatos Facebook-oldalon.

HIRDETÉS - AIP

Mint Dobson írta, a tanulmányban 80-96 éves embereket vizsgáltak, összesen 165 főt. Az oltás első adagját követő öt héttel vett minták alapján nézték az adaptív immunválasz mutatóit. Fontos különbség, hogy míg a Pfizer mRNS-alapú, addig az AstraZeneca vektorvakcina.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A Pfizer tüskefehérje elleni antitestválaszát az oltottak 93, az AstraZenecáét pedig 87 százalékában mutatták ki. Viszont „a tüskefehérje-specifikus T immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12 százalékánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31 százalékánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet. Korábbi fertőzés esetén az immunválaszok jelentősen erősebbek voltak” – írta Dobson.

Az immunrendszerünk két módon támadhatja a vírust. A B-sejtek a vérben keringő és a vírust megkötő, deaktiváló antitesteket termelik. A T-sejtek eközben a megfertőzött sejteket irtják, gyulladási szabályozó fehérjéket termelnek, illetve a B-sejtek munkáját segítik.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: AstraZeneca, koronavírus, Pfizer, vakcina


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest