Keverhetjük-e az oltásokat? Íme, az első eredmények

Keverhetjük-e az oltásokat? Íme, az első eredmények

Nagy Gabriella orvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóhelyen 2021. május 14-én. MTI/Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokakat izgat idehaza is az a kérdés, hogy lehet-e eltérő vakcinákkal oltani, ha az első dózis valamiért nem vált be. Ilyen problémájuk lehet azoknak, akiket a kínai Sinopharmmal oltottak, és az elvégzett antitest-gyorsteszt nem mutat jelentős ellenanyag-szintet, noha ez nem feltétlenül jelent alacsonyabb védettséget, hiszen az immunrendszernek nem csak egy karja van. Akadnak olyanok, akik azért szeretnének váltani, mert az első oltás után olyan durva reakciókat tapasztaltak, hogy nem szeretnének abból a fajtából még egy adagot kapni.

Eközben Németországban hamarosan élesben fog zajlanik a „vakcinakoktélos” kísérlet, miután nemrég úgy döntöttek, hogy  második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást a hatvan év alattiaknak. Ebben a korcsoportban egyelőre a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként.

Angliában már egy ideje vizsgálják, hogy mi történik, ha a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca Covid-elleni oltásait vegyesen adják be. Ennek a vizsgálatnak most közölték a kezdeti mellékhatás/biztonságossági adatait a Lancet című tekintélyes tudományos folyóiratban, kutatói levél formájában. Az Oxfordi Egyetem vezette kutatás részeredményeiről Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő írt a Facebookon a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó oldalon.

A vizsgálati terv szerint az alábbi kombinációkat értékelik:

  • 2 adag AstraZeneca vakcina 28 nap időkülönbséggel;
  • 2 adag AstraZeneca vakcina 12 hetes időkülönbséggel – mint kontroll csoport;
  • 2 adag Pfizer/BioNTech vakcina 28 nap időkülönbséggel;
  • 2 adag Pfizer/BioNTech vakcina 12 hetes időkülönbséggel – mint kontroll csoport;
  • AstraZeneca vakcina első oltásként, amit a Pfizer/BioNTech vakcina követ másodikként 28 nap múlva;
  • AstraZeneca vakcina első oltásként, amit a Pfizer/BioNTech vakcina követ másodikként 12 hét múlva múlva;
  • Pfizer/BioNTech vakcina első oltásként, amit az AstraZeneca vakcina követ másodikként 28 nap múlva;
  • Pfizer/BioNTech vakcina első oltásként, amit az AstraZeneca követ másodikként 12 hét múlva.

A 13 hónapos vizsgálatban 830 személy vesz részt (50 év felettiek, vagy alapbetegségek nélkül, vagy enyhe, jól kontrollált alapbetegségben szenvedők). Az elsődleges immunológiai kimeneteleket 2021 júniusában közlik.

A Lancet cikkben most csak a 28 napos időközzel beadott vakcinák mellékhatás-adatait adták közre – írja Dobson Szabolcs.

Ezek szerint mindkét vegyes oltási sor (AstraZeneca vakcina először, majd Pfizer/BioNTech és fordítva) esetében gyakoribbak voltak a szisztémás mellékhatások, mint az azonos oltásokkal végzett oltási sorok esetén.

Vagyis amikor az AstraZeneca volt az első, a Pfizer/BioNTech pedig a második oltás, 110 oltott között 37 (34 százalék) jelentett lázat, szemben a két AstraZeneca oltás esetén megfigyelt 11 fővel 112 oltottból (10 százalék).

Amikor a Pfizer/BioNTech volt az első és az AstraZeneca a második, a lázas oltottak aránya 41 százalék volt (47 fő a 114-ből), szemben a csak Pfizer/BioNTech oltást kapottak között megfigyelt 21 százalékkal (24 fő a 112-ből).

Hasonló eredményeket figyeltek meg a hidegrázás, a fáradtságérzet, a fejfájás, az ízületi fájdalom, a rossz közérzet és az izomfájdalom esetében is. Kórházba vinni senkit sem kellett és ezek a tünetek többnyire az oltás utáni első 48 órán belül jelentkeztek.  

A mellékhatások tehát nem tartottak sokáig, és más biztonsági kockázatot nem észleltek a kutatók. – Ez egy nagyon érdekes eredmény, nem igazán erre számítottunk – idézte Matthew Snape kutatási vezetőt a BBC .

A vizsgálatot áprilisban további 1050 önkéntesre terjesztették ki, és egy újabb vakcinakoktélt is kipróbálnak, a Moderna és a Novavax kombinálásával.

A kanadai Ontario és Quebec tartományok korábban bejelentették, hogy a közeljövőben két különböző oltást adnak be egy embernek az AstraZeneca-vakcina ellátásának bizonytalansága és a vérrögképződéses esetek kiváltotta aggodalmak miatt.