30 éves embriókból született ikreket hordott ki egy amerikai nő

30 éves embriókból született ikreket hordott ki egy amerikai nő

Philip és Rachel Ridgeway a beültetett embriók mikroszkópos képével

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc évvel ezelőtt, 1992. április 22-én fagyasztották le azokat az embriókat, amelyeket idén év elején beültettek Rachel Ridgeway méhébe. Az asszony sikeresen kihordta a babákat, és október 31-én világra hozta őket. Vagyis, bizonyos értelemben (ha a megtermékenyítés időpontját tekintjük az élet kezdetének), újszülött gyermekei (akiket Lydiának és Timothynak kereszteltek el) most 30 évesek.

Az embriókat eredetileg egy másik terméketlen házaspár számára hozták létre: a férj spermájával egy 34 éves donor petesejtjét termékenyítették meg. A lombikbébi kezeléseknél mindig több embriót hoznak létre a szükségesnél, itt is ez történhetett, és a felesleges embriókat lefagyasztották.

Bár évtizedeken keresztül majdnem mínusz 200 Celsius-fokos folyékony nitrogént tartalmazó tartályban őrizték az embriókat, elméletileg az idő múlásával romolhat a „minőségük”, vagyis csökken a sikeres teherbeesés és a terhesség kihordásának a valószínűsége a beültetésük után. Viszont azt nem tudni, hogy mi a fagyasztott embriók eltarthatóságának elméleti határa (ha egyáltalán van ilyen).

Az embriók eredeti „tulajdonosai” 15 éven keresztül „saját használatra” tárolták a megtermékenyített sejtcsomókat, majd (talán a kifizetett megőrzési szolgáltatás lejárta után) azt az amerikai Országos Embriódonációs Központnak adományozták. Innen kaphatta meg őket a Ridgeway házaspár, akiknek egyébként már van négy másik gyerekük is.

Az eddigi rekordtartó Molly Gibson volt, aki 2020-ban egy 27 évvel korábban lefagyasztott embrió beültetése után jött a világra. 

(CNN)

Címkék: embrióbeültetés